Liberalii nemţeni consideră educaţia o prioritate a societăţii româneşti. Deşi este o investiţie ale cărei rezultate sunt vizibile abia peste 10 ani, ea reprezintă singura garanţie a prosperităţii. Pentru aceasta însă, clasa politică trebuie să fie perseverentă, consecventă şi să adapteze măsurile nevoilor sistemului de educaţie. Liberalii consideră că schimbarea de viziune în educaţie presupune stabilirea unor priorităţi strategice pe baza cărora să se realizeze concret obiectivele adoptate. Pentru creşterea calităţii actului educaţional trebuie intervenit pe toate palierele cu măsuri concrete şi integrate.
„Pentru a putea vorbi de progres, este nevoie ca educaţia să ocupe un rol central în societate. Un sistem de învăţământ aplicat pe nevoile reale ale pieţei reprezintă cel mai bun program anti-sărăcie, care va duce la existenţa a mai puţini şomeri şi implicit la o creştere economică reală. Piaţa muncii are nevoie de specialişti, de absolvenţi de şcoli profesionale, iar PNL vine cu soluţii concrete, care pot fi uşor implementate şi pot aduce schimbările atât de aşteptate în educaţie. De aceea în programul nostru de guvernare avem ca prioritate creşterea numărului de absolvenţi de şcoli profesionale, cu calificări reale şi adaptate la cerinţele pieţei muncii prin: redeschiderea liceelor profesionale la standarde moderne în parteneriat cu mediul econo-mic şi oferirea de facilităţi fiscale investitorilor care doresc să facă parteneriate cu şcolile profesio-nale. Şcolile profesionale nu mai trebuie să fie un refugiu pentru cei care nu reuşesc la un liceu teoretic, ci un traseu voluntar de carieră. Industria din Neamţ are nevoie de textilişti, mecanici de întreţinere şi prelucrători în industria lemnului, operatori chimişti, iar agricultura de mecanizatori agricoli. De aceea avem în vedere, în cooperare cu Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, schimbarea profilului liceelor, acolo unde e cazul, astfel încât acestea să producă profesionişti, cu şanse mari de a-şi câştiga traiul pe piaţa muncii”, a declarat Mihai Obreja, candidat PNL la Camera Deputaţilor
Referindu-se la proiectele pe care PNL Neamţ le are pentru a stopa migraţia tinerilor către centrele universitare echipa PNL Neamţ readuce în discuţie posibi-litatea creării unor parteneriate între universităţi şi autorităţile locale pentru dezvoltarea unor fi-liale.
„Pentru a mări considerabil şansele ca tinerii din oraş şi din judeţ să rămână aici, pe locuri de muncă bine plătite, în loc să părăsească Neamţul sau ţara, PNL Neamţ susţine dezvoltarea de filiale ale unor facultăţi tehnice cerute de nevoia de formare profesională locală şi dezvoltarea unui centru de excelenţă IT, în colaborare cu mediul aca-demic şi de cercetare aplicată”, a adăugat Eugen Ţapu Nazare, candidatul PNL la Senatul României.
În programul de guvernare al PNL printre priorităţi se află statutul cadrului didactic şi investiţia în profesor – creşterea anuală a salariilor în medie cu 20% începând cu a doua jumătate a anului 2017, până la dublarea acestora, însoţită de evaluarea corpului didactic şi asta pentru că profesorii trebuie să aibă salarii decente, care să le permită să îşi concentreze întreaga energie spre calitatea procesului didactic.
În paralel cu aceste măsuri de creştere salarială, liberalii propun măsuri concrete integrate pentru combaterea abandonului şcolar şi creşterea rezultatelor elevilor, iar programul „şcoală după şcoală“ este o soluţie susţinută de toţi specialiştii din domeniu. Mai mult decât atât, în programul de guvernare este introdusă ca măsură dezvoltarea unui sistem de „burse de rezilienţă“, în afara burselor sociale şi a celor de excelenţă, care să recompenseze elevii care obţin rezultate în primii 25%, dar provenind dintre cei mai dezavantajaţi 25% elevi.
De asemenea, PNL are în vedere investiţii în acest domeniu prin construirea de grădiniţe şi creşe unde nu există şi în marile oraşe unde sunt supra aglomerate pentru circa 50.000 de locuri din fonduri publice, fonduri europene şi parteneriat public – privat. Pentru generalizarea educaţiei preuniversitare într-un singur schimb, PNL are în vedere construirea a circa 18.000 de locuri în unităţile şcolare.