Acasă Administratie După Dan Vasile Constantin şi Vasile Pruteanu, Preşedintele Consiliului Judeţean în conflict...

După Dan Vasile Constantin şi Vasile Pruteanu, Preşedintele Consiliului Judeţean în conflict de interese?

1264
2
DISTRIBUIȚI

l Culiţă Tărâţă a iniţiat şi votat hotărâri de finanţare a unei acţiuni a Camerei de Comerţ, în conducerea căreia se aflau pe rând doi dintre fiii săi l potrivit legii, el ar fi trebuit să nu participe la votarea respectivelor hotărâri

Culiţă Tărâţă, preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, pare a se afla în conflict cu legea. Este o situaţie surpinzătoare atâta timp cât, încă de la preluarea mandatului, Culiţă Tărâţă a avut grijă să-şi rezolve toate situaţiile care l-ar putea duce în zona incompatibilităţii. A plecat din toate firmele sale iar firmle legate de numele membrilor de familie au renunţat la contractele (unele substanţiale) cu Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului sau Spitalul Judeţean Neamţ de furnizare de alimente.

Cu toată grija, preşedintele Consiliului Judeţean a reuşit însă să încalce prevederile legislaţiei în vigoare privind conflictul de interese. Nu o singură dată. Probabil a fost vorba de o neatenţie, din moment ce încălcarea legii nu i-a adus vreun beneficiu consistent lui sau familiei sale.

Este vorba de sumele pe care instituţia pe care o conduce Culiţă Tărâţă le-a acordat, în asocierile cu Camera de Comerţ şi Industrie, pentru organizarea a cel puţin două ediţii ale Târgului de Carte Libris.

În Colegiul de Conducere al Camerei de Comerţ şi Industrie Neamţ, în perioada 2012 – 2014, s-a aflat şi Culiţă Tărâţă, fiul preşedintelui CJ Neamţ, care a deţinut calitatea de membru supleant. În 2014, în Colegiul de Conducere al Camerei de Comerţ a fost ales drept membru un alt fiu al preşedintelui – Mihai Tărâţă. Ignorând această situaţie, Preşedintele CJ a votat hotărârea de asociere cu Camera de Comerţ şi contribuţia Consiliului Judeţean la finanţarea Târgului de Carte, deşi ar fi trebuit să nu participe la acel vot.

Astfel, Culiţă Tărâţă ajunge pe lista preşedinţilor care au avut de suferit de „incompatibilitate“ sau „conflict de interese“. Această listă este deschisă de Dan Vasile Constantin, care a pierdut funcţia în anul 2006 şi care a fost pus la colţ de Culiţă Tărâţă în repetate rânduri, tocmai pe tema nerespectării legii şi a incompatibilităţii. Următorul este Vasile Pruteanu, care a pierdut funcţia în 2012, şi care fusese reclamat că se află în conflict de interese şi incompatibilitate chiar de către Culiţă Tărâţă, lansat pe vremea aceea în cursa pentru preşedinţia Consiliului Judeţean.

Primul conflict de interese în 2012

În 2012, printr-o iniţiativă a lui Culiţă Tărâţă, s-a propus plenului Consiliului Judeţean aprobarea asocierii cu Camera de Comerţ şi Industrie Neamţ, „în vederea organizării, în municipiul Piatra-Neamţ, în perioada 6-9 septembrie 2012, a Târgului de Carte Libris Neamţ, ediţia a II-a“. Tot atunci s-a aprobat şi contribuţia financiară de 15.000 de lei. Legat de acest proiect, în procesul verbal al şediţei cu pricina, adică pe data de 7 septembrie 2012, cu o zi după începerea târgului, se trece în revistă modul în care s-a votat acest proiect. Faptul că preşedintele a propus asocierea în timpul desfăşurării acţiunii şi nu înainte a atras atenţia mai multor aleşi care au solicitat lămuriri în cadrul şedinţei. Din procesul verbal reiese că Vasile Pruteanu întreabă: „Am studiat proiectul respectiv, este aceeaşi pro-blemă, a început Târgul de Carte şi dacă din punct de vedere legal putem acorda suma respectivă?“, explicaţia vine de la Cristina Mititelu, juristul de la acea vreme: „Da, este o manifestare aflată încă în desfăşurare, nu s-a făcut nicio cheltuială pentru acest eveniment şi oricum decontarea urmează să aibă loc, dacă se aprobă şi după ce se aprobă“. Apoi a intervenit Culiţă Tărâţă: „Deci, din punct de vedere legal se poate aproba“. El a şi supus proiectul la vot. Au fost 18 voturi „pentru“: Culiţă Tărâţă, Gabriel-Cristian Farcaş, Mihai Farcaşanu, Florin Andronache, Decebal Arnăutu, Dionisie Dumitraşcu,

 

Aurelian Jora, Mircea Pintilie, Sandu Constantin, Ioan Spiridonescu, Claudiu Constantin Stafie, Constantin-Cristian Tapalagă, Cristian Tomuleţ, Daniel Vasiliu-Moise, Gheorghe Vasiloiu, Nadina Simion, Iulia Şerban, Ştefănuţ Ploscaru şi 14 voturi „împotrivă“. Hotărârea a fost adoptată.

Era vorba de o acţiune de interes judeţean, suma nu era foarte mare, aşa că totul părea normal. Doi dintre cei care au votat „pentru“ se aflau în conflict de interese. Mai întâi preşedintele Culiţă Tărâţă, al cărui fiu, Culiţă Tărâţă, era membru supleant al Colegiului de Conducere al Camerei de Comerţ. Şi apoi regretatul Ioan Spiridonescu, care avea calitatea de membru al Colegiului de Conducere a CCI Neamţ. Ambii se aflau în conflict de interese şi ar fi trebuit să nu participe la acest vot.

Asociere cu Mihai Tărâţă în 2014

Situaţia s-a repetat în 2014, tot la finanţarea Târgului de Carte Libris (care        s-a încheiat în urmă cu trei zile). În şedinţa din 12 februarie s-a aprobat, cu tot cu votul preşedintelui Culiţă Tărâţă, hotărârea privind aprobarea Programului pentru acordarea finanţărilor nerambursabile, va-labil pe anul 2014. În cadrul proiectului de hotărâre era cuprinsă şi finanţarea pentru Camera de Comerţ şi Industrie, pentru organizarea ediţiei a IV-a a Târgului de Carte Libris.

Problema este că la data respectivă, Mihai Tărâţă devenise membru al Colegiului de Conducere al Camerei de Comerţ în locul lui Ioan Spiridonescu (acesta a decedat în noaptea de 2 spre 3 februa-rie), poziţie pe care o deţine şi acum.

În luna iunie a acestui an s-a semnat contractul de asociere dintre Consiliul Judeţean Neamţ (6822/14.06.2014) şi Camera de Comerţ, care consfinţeşte legalitatea. În cadrul acestui contract, Culiţă Tărâţă („în calitate de Finanţator“ – aşa cum este denumit în contract) semnează actul al cărui obiectiv este finanţarea din fondurile destinate pentru Cultură, religie şi învăţământ cuprinse în bugetul judeţului pentru anul 2014, a activităţilor pe care Camera de Comerţ le va desfăşura în cadrul „Târgului de Carte Libris“.

Se mai menţionează că finanţatorul, pune la dispoziţia beneficiarului fondurile necesare derulării activităţii proiectului, în termenele şi condiţiile stabilite în contract. Contractul este semnat, din partea Consi-liului Judeţean Neamţ de preşedintele Culiţă Tărâţă, secretarul judeţului, Daniela Soroceanu, directorii executivi Neculai Cojocariu şi Doru Conache. Este vizat pentru control financiar propriu de Adriana Bosovici şi juridic de şeful de serviciu Cristina Mititelu.

Prevederi legale cu privire la conflictul de interese

Conform articolului 75 din Legea 393/2004, aleşii locali au un interes personal într-o anumită problemă, dacă au posibilitatea să anticipeze că o decizie a autorităţii publice din care fac parte ar putea genera un beneficiu sau un dezavantaj pentru: propria persoană; soţ, soţie, rude sau afini până la gradul al doilea inclusiv. Potrivit articolului 47 din aceeaşi lege, aleşii locali sunt obligaţi să menţioneze expres situaţiile în care interesele lor personale contravin intereselor generale.

Mai mult, preşedinţilor şi vicepreşedinţilor de consilii judeţene li se interzice, conform reglementărilor Legii 161/2003, articolul 774, să ia parte la deliberarea şi adoptarea hotărârilor în care au un interes patrimonial faţă de problema supusă dezbaterii. Interesul poate fi personal sau prin soţie/soţ, afini sau rude de până la gradul al patrulea inclusiv.

Soluţiile

Era vorba de finanţarea unei acţiuni de interes judeţean şi ar fi fost păcat ca o astfel de acţiune să nu poată beneficia de finanţare din partea Consiliului Judeţean pentru că printre organizatori se afla şi fiul preşedintelui. Legea prevede soluţii pentru astfel de situaţii. Astfel, preşedintele Culiţă Tărâţă ar fi trebuit să anunţe la începutul şedinţelor respective că are un interes personal la proiectele în cauză şi nu ar mai fi participat la vot.

În cazul în care şi-ar fi dat seama după votare că e vorba de un conflict de interese, preşedintele ar fi putut solicita rediscutarea proiectului cu reluarea procedurii şi s-ar fi abţinut de la vot.

În cazul în care adopta această tactică, proiectele ar fi fost ferite de orice suspiciune.

 

Ce recomandă juristul Soroceanu

 

Este dificil de înţeles cum a gândit preşedintele, ştiind de cei doi fii ai săi şi funcţiile pe care le deţineau la Camera de Comerţ şi Industrie Neamţ, din moment ce secretarul judeţului, Daniela Soroceanu, şi-a făcut  obiceiul de a atrage atenţia aleşilor, la începutul şedinţelor, să se abţină de la vot dacă au vreun interes personal. „Întrucât în ultima perioadă am primit corespondenţă de la Agenţia Naţională de Integritate cu privire la desfăşurarea activităţii în cadrul Consiliului Judeţean Neamţ pentru mandatul 2008-2012, mă văd nevoită să vă fac  o atenţionare în sensul următor: în conformitate cu prevederile art. 77 din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, cu modificările şi completările ulterioare, consilierii judeţeni nu pot lua parte la deliberarea şi adoptarea de hotărâri dacă au un interes personal în problema supusă dezbaterii. În această situaţie aveţi obligaţia să anunţaţi, la începutul dezbaterilor, interesul personal pe care îl aveţi în problema respectivă. Anunţarea interesului personal şi abţinerea de la vot se vor consemna în mod obligatoriu în procesul-verbal al şedinţei“, le spune juristul Daniela Soroceanu aleşilor judeţeni înainte de fiecare şedinţă.

 

(Alex NECHITA)

2 COMENTARII

  1. […] Culiţă Tărâţă, preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, pare a se afla în conflict cu legea. Este o situaţie surpinzătoare atâta timp cât, încă de la preluarea mandatului, Culiţă Tărâţă a avut grijă să-şi rezolve toate situaţiile care l-ar putea duce în zona incompatibilităţii. A plecat din toate firmele sale iar firmle legate de numele membrilor de familie au renunţat la contractele (unele substanţiale) cu Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului sau Spitalul Judeţean Neamţ de furnizare de alimente. Detalii pe Realitatea Media […]

  2. Mai oameni politici terminati cu barfa :Treceti la treburi serioase!!! Deja oamenii din judet au mirosit ce inavutii faceti,cum stati la cotitura in achizitii publice-contracte dubioase,cum faceti sa fiti reprezentati prin fel si fel de societati sa primiti foloase si venituri.Terminati cu traficul de influenta!!!!Credeti ca suntem luati de fraieri???
    Notiunea de consilier in judet presupune sa fiti ca si noi oamenii de rand,iar noi sa va stimam,,,,dar nu e asa din partea Dvs. Depasiti de mult respectul!!!Sunteti in afara lui.Asta sa prezinte secretarul judetului la sedinte si nu probleme banale cum ca pe ici pe colo sa nu fie depasire de competente!!!Hm.Retrageti-va fratilor singuri daca aveti,si stit ca aveti firme,familia implicata….Vreti probe???Pai le stiti;de ce doriti sa va respinga lumea si sa iesiti sifonati???Mereu trebuie sa fie bataie de cap pentru concetateni??Ba ca unu Pintilie …cu firme,a fost…a plecat….duca-se;Ba ca apar mereu incompatibili,,,,lasati-va fratilor de porcarii!!!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.