Acasă Eveniment Dosarul de corupţie al fostului inspector şcolar general Viorel Stan – trimis...

Dosarul de corupţie al fostului inspector şcolar general Viorel Stan – trimis la Tribunalul Neamţ

869
2
DISTRIBUIȚI

Ieri, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a avut pe rol, din octombrie 2019, dosarul în care fostul deputat şi inspector şcolar general Viorel Stan este judecat pentru luare de mită, a decis ca respectiva cauză să fie judecată în continuare de Tribunalul Neamţ. Este vorba, practic, despre o declinare de competanţă care-i vizează pe toţi inculpaţii din acest dosar.

„Trimite cauza privind pe inculpaţii Sandu Petru, Cozma Vasile, Vacaru Petru, Lombardo Annunziato, Stan Viorel, Condurat Eugenia, Păunescu Alin Cătălin şi Dornean Maria, trimişi în judecată prin rechizitoriul nr. 8/P/2019 din data de 02 octombrie 2019 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Bacău, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, prevăzută de art.289 alin.1 Cod penal raportat la art.6 din Legea nr.78/2000, la Tribunalul Neamţ, spre competentă soluţionare. Onorariile cuvenite apărătorilor desemnaţi din oficiu pentru inculpaţii Cozma Vasile, Vacaru Petru şi Condurat Eugenia, în sumă de câte 1.807 lei (554 lei – camera preliminară, 1.253 lei – fond ), rămân în sarcina statului. Onorariile parţiale cuvenite apărătorilor desemnaţi din oficiu pentru inculpaţii Sandu Petru, Stan Viorel, Păunescu Alin Cătălin, Lombardo Annunziato şi Dornean Maria, în sumă de câte 869 lei (554 lei – camera preliminară, 315 lei – fond), rămân în sarcina statului. Onorariul cuvenit interpretului de limba italiană se suportă din bugetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Definitivă“, se arată în decizia de declinare a competenţei.

Dosarul de luare de mită fusese pus pe rolul Înaltei Curţi dat fiind faptul că, la data trimiterii în judecată, Viorel Stan avea calitatea de deputat.

Mită în tranşe

Rechizitoriul procurorilor anticorupţie a fost finalizat în 2019, Viorel Stan fiind acuzat luare de mită în formă continuată, într-un dosar privind o lucrare de reabilitare a Liceului cu Program Sportiv (LPS) Roman.

În acelaşi dosar au mai fost puşi sub acuzare profesorul (pensionar) Petru Sandu (fost director al LPS) pentru luare de mită, trafic de influenţă, dare de mită în formă continuată (două fapte) şi cumpărare de influenţă în formă continuată (trei fapte); patronul unei firme – dare de mită şi cumpărare de influenţă; reprezentantul altei societăţi comerciale – complicitate la cumpărare de influenţă; un alt patron – aceleaşi infracţiuni, Eugenia Condurat (contabila şefă a ISJ) – luare de mită în formă continuată; Alin Cătălin Păunescu (fost director general şi inspector în cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale) – trafic de influenţă în formă continuată şi Maria Dornean (fost director general adjunct în cadrul Direcţiei Generale Buget-Finanţe şi Resurse Umane din cadrul Ministerul Educaţiei Naţionale) – trafic de influenţă în formă continuată.

Potrivit procurorilor, fostul director Petru Sandu a primit mită de circa 250.000 lei. El se ocupa şi cu distribuirea banilor de la patronii firmelor contracatante către oficialii din Inspectoratul Şcolar şi Minister.

Viorel Stan, deşi era inspector şcolar general, a primit (în 13 tranşe) numai 9.800 de lei; Fosta contabilă şefă a ISJ Neamţ, Eugenia Condurat a primit, în 30 de tranşe, 51.620 de lei şi 400 de euro precum şi produse alimentare în valoare de 4.950 de lei; Alin Cătălin Păunescu , în 14 tranşe, a încasat 16.115 lei şi 150 de euro precum şi produse alimentare în valoare de 2.650 de lei; în fine, Maria Dornean a beneficiat de 7.000 de lei, produse alimentare în valoare de 1.000 de lei, un laptop marca HP şi două telefoane Iphone 5S.

(Liviu ILIE)

2 COMENTARII

  1. Romania este o tara profund corupta, asta e clar. Asa se intampla la marea majoritate a investitiilor pe bani publici de 30 de ani incoace. De asta psd-ul dorea si a reusit partial sa distuga legislatia care condamna astfel de acte. Si coruptia (spaga, trafic de influenta) se intampla peste tot: in justitie, politie, administratie, sanatate, invatamant, mediu, apele romane, armata s.a.m.d.

    • Poate dacă procurorii își fac cu mai multă bună credință meseria și nu reacționează doar la semnalul politic al conducătorului suprem, care , așa cum spunea cineva, deține cheile justiției, atunci nu se ajungea a să de departe în ceea ce privește șpăgile.
      Îi mai știți pe Onea, Portocală sau Man?
      Luptătorii și purtătorii de dreptate…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.