Acasă Administratie Despăgubiri de milioane de euro, cerute de rudele victimelor din incendiul de...

Despăgubiri de milioane de euro, cerute de rudele victimelor din incendiul de la ATI

953
1
DISTRIBUIȚI

La mai bine de patru luni de când zece pacienţi au murit în incendiul izbucnit la Secţia de Anestezie Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Piatra-Neamţ, anchetatorii nu au stabilit de la ce au pornit flăcările, expertizele dispuse de Parchetul General nu sunt gata, saloanele ATI sunt sub sigiliu, iar rudele celor decedaţi se pregătesc de un proces lung şi încep să emită pretenţii financiare drept despăgubiri morale. Cel puţin până acum, este vorba despre milioane de euro.

Două asistente cer despăgubiri

Pe lista celor care s-au constituit deja părţi civile în procesul care va urma după finalizarea cercetărilor procurorilor apar, până acum, patru persoane: două cadre medicale de la SJU şi doi aparţinători ai unor pacienţi decedaţi în incendiu de pe 14 noiembrie 2020. Dintre angajaţii unităţii medicale este vorba de o asistentă principală de la Secţia Chirurgie, a cărei mamă a murit în incendiu, şi altă asistentă de la ATI, aflată în salon exact în momentul în care s-au produs primele scântei care i-au sărit pe combinezonul anti-Covid.

Familiile pacienţilor s-au constituit părţi civile

Rudele lui Ion Toma, fost pacient la ATI în seara fatidică, au fost printre primii care au solicitat un milion de euro, despăgubiri morale. Acestei sume cerută de soţie (Virginia) şi de fiu (Valentin) i se adaugă şi una insignifiantă pentru daune materiale – valoarea bunurilor pe care bărbatul mort le avea la spital şi care au fost distruse de flăcări.  Omul, bolnav de Covid-19, avea 68 de ani. Decesul a fost pronununţat la Unitatea de Primire a Urgenţelor la scurt timp după ce pacientul fusese detubat, pentru a putea fi scos din zona critică unde totul ardea. Din acest motiv, medicii legişti susţin, cel puţin în acest punct al evaluărilor ştiinţifice, că decesul nu ar avea legătură directă cu incendiul. „Este o aberaţie! Pentru a putea fi scos din incendiu, pentru a nu arde de viu, pacientul a fost detubat şi transportat la UPU. Acolo a decedat la scurt timp. Legiştii nu fac legătura de cauzalitate între foc, fum şi deces. De ce? Dar este evident că a murit în urma a ceea ce s-a întâmplat acolo. Chiar dacă nu a suferit arsuri, decesul său este o consecinţă directă a incendiului. Vom demonstra acest lucru. Acest om era stâlpul financiar al casei, al unei familii simple care acum doreşte despăgubiri de un milion de euro“, a declarat avocatul Andrei Cuculiş.

Zilele trecute, o altă familie – cea a lui Clement Irimia – a devenit parte civilă în procesul care va începe (cine ştie când), solicitând tot despăgubiri de 1.000.000 de euro, plafonul maximal admis în astfel de cazuri.

Bătrânul, care avea 83 de ani, a murit ars de viu pe patul din salonul unde era internat, iar rănile de la cap au fost atât de grave încât cu greu a putut fi recunoscut de aparţinători. Cei care se vor lupta în instanţă pentru a obţine această sumă sunt fata, ginerele şi nepotul octogenarului.

„Am comparat situaţia de la Piatra-Neamţ cu cazul «Colectiv» unde instanţa a dat cât s-a cerut. Nimeni nu evaluează viaţa unui om în raport cu o anumită sumă de bani. Dar şi în acest caz este vorba de despăgubiri morale tot de un milion de euro la care se adaugă şi o sumă modică pentru despăgubiri materiale. La fel, bunuri ale victimei distruse în incendiu. E plafonul maximal pe care l-am cerut analizând cu atenţie cazul, dar şi tabloul familial al aparţinătorilor apropiaţi care şi-au pierdut ruda. În cazul acesta, tată, socru şi bunic. Vom vedea cum vor aprecia magistraţii cererile noastre“, a mai adăugat avocatul Cuculis.

Până la proces, însă, mai este cale lungă şi pe lista cu cei care vor vrea să obţină despăgubiri morale ar putea să mai apară şi alte persoane. Mai sunt audieri de făcut iar rapoartele INSEMEX-Petroşani şi cele ale Institutului Naţional de Expertize Criminalistice Iaşi nu sunt gata. Când toate acestea vor ajunge la dosar, se va putea contura o cauză prezumtivă a tragediei căreia să i se poată alătura numele unor vinovaţi.

(Mihai SAVA)

1 COMENTARIU

  1. Daaa, bă.. Ce să zic…. Acum e ocazia să cere-ți toți milioane de euro… Pentru niște moșnegi care oricum ar fi murit câteva zile mai târziu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.