Acasă Economic De la Piatra-Neamţ, în Topul 500 cei mai bogaţi români: Fraţii Ştefan,...

De la Piatra-Neamţ, în Topul 500 cei mai bogaţi români: Fraţii Ştefan, milionari de top

3047
0
DISTRIBUIȚI

Dan şi Marius Ştefan, originari din Piatra-Neamţ, se numără printre mi-lionarii de top ai României, cu o avere estimată la 6 milioane de euro, potrivit revistei Forbes. Cei doi fraţi sunt fiii lui Georgică Ştefan, cunoscutul om de afaceri pietren care controlează compania Auto Ştefan. Dan şi Marius sunt fondatorii companiei de închiriere a maşinilor Autonom Rent a Car, reuşind să depăşească multinaţionalele în domeniul în care activează. Compania este lider pe o piaţă dominată de jucători internaţionali, fapt care se întâmplă în puţine domenii din România. Georgică Ştefan spune că fii lui au primit o educaţie aleasă, iar îndrumările şi sfaturile pe care el şi soţia acestuia le-au oferit în viaţă şi pe care le-au urmat cu stricteţe au stat la baza succesului pe care l-au înregistrat: „Eu le-am spus mereu că până la 25 de ani trebuie să se instruiască pentru ca după aceea să trăiască bine. Aceasta a fost esenţa educaţiei pe care le-am oferit-o“, a spus Georgică Ştefan.

Când au plecat la studii în străinătate, în Franţa şi SUA, nici Dan şi nici Marius nu        şi-au propus să dezvolte o afacere în domeniul închirierilor de maşini. Dan Ştefan a lucrat într-o companiei de consultanţă, iar toţi banii pe care i-a câştigat i-a investit la bursă în România. „A fost o perioadă în care nu era foarte greu să faci bani la Bursă. Trebuia doar să îi laşi acolo să se înmulţească“, a spus Dan Ştefan.

Cu banii câştigaţi la Bursă, cei doi fraţi au înfiinţat Autonom Rent a Car în Piatra-Neamţ. După succesul pe care l-au cunoscut aici, pe plaiuri pietrene, cei doi fraţi şi-au extins activitatea pe întreg teritoriul ţării. Au început afacerea cu doar trei maşini, iar acum Autonom Rent a Car are în portofoliu 2.000 de autovehicule. Compania deţine 37 de centre în 24 oraşe din ţară, iar în anul 2013 a avut o cifră de afaceri în valoare de 11 milioane de euro. Anul trecut a fost un an propice pentru dezvoltarea afacerii Autonom Rent a Car, când a înregistrat o creştere a profitului de 100 la sută. Pentru acest an, Dan şi Marius preconizează o nouă creştere a cifrei de afaceri şi a profitului.

Studiind potenţialul pe care şi alte ţări le au în domeniul închirierilor de maşini, cei doi fraţi au deschis o primă agenţie în afara României, în Ungaria, la Budapesta, şi au în vedere extinderea pe alte pieţe, incluzând şi o diversificare a serviciilor oferite. Investiţiile masive pe care Dan şi Marius le-au realizat în compania pe care o conduc, au propulsat Autonom Rent a Car în topul celor mai bine cotate firme din acest segment de piaţă. În acest an, cei doi fraţi şi-au propus ca investiţiile în maşini noi să atingă pra-gul de 1.000 de autovehicule, ceea ce înseamnă o valoare de achiziţie de peste 10 milioane de euro. Investiţiile în autovehicule noi la Autonom Rent a Car sunt continue, acestora adăugându-li-se investiţiile în IT, training pentru angajaţi ce însumează peste 200.000 de euro. Chiar şi în momentele în care a fost greu, nu doar pentru ei, ci pentru întreg mediul de afaceri, Dan şi Marius şi-au revizuit strategia de dezvoltare, şi-au readaptat ofertele, astfel încât să atragă cât mai mulţi clienţi. În opinia celor doi fraţi, relaţia dintre membrii familiei care încep o afacere împreună trebuie să fie solidă deoarece: „business-ul amplifică orice nepotrivire şi trebuie să-ţi închipui că vei trece prin lucruri de cel puţin zece ori mai grele decât până acum“.

Pentru Dan şi Marius, strategiile pe termen lung constituie avantajul unei afaceri de familie, pentru că atât investiţiile, cât şi restructurările trebuie făcute cu reticenţă şi astfel lucrurile devin mult mai stabile.

(Natalia RÎŞTEI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.