Acasă Sport Damian Tablan pe locul 7 la Campionatele Naţionale de Şah

Damian Tablan pe locul 7 la Campionatele Naţionale de Şah

1305
0
DISTRIBUIȚI

damianDe mai bine de o săptămână, la Călimăneşti-Căciulata se desfăşoară Campionatele Naţionale de Şah pentru copii, juniori şi tineret. Cea mai importantă competiţie şahistă internă rezervată juniorilor adună an de an la start cei mai buni mici şahişti din ţară, în ultimii ani constatându-se un interes uriaş din partea participanţilor. De altfel, anul acesta,

s-a stabilit un record de participare, nu mai puţin de 700 de copii încercându-şi forţele în jurul tablei cu 64 de pătrăţele.

La ediţia din acest an, judeţul Neamţ a fost reprezentat de cinci sportivi: Damian Tablan (legitimat la Micul Şahist Iaşi), Matei Bunghez (Cimentul Bicaz), Victor Ungureanu (Bicazul Bicaz) – toţi la categoria de vârstă 10 ani, Matei Tablan (Micul Şahist Iaşi) – 12 ani, Daniel Scripcaru (Politehnica Iaşi) – 18 ani.

Trebuie spus de la început că bătaia mare la toate categoriile de vârstă o reprezintă clasarea în primele 12 poziţii, ceea ce asigură celor ce reuşesc acest lucru accederea în lotul naţional al României. Concursul de şah clasic s-a desfăşurat timp de opt zile şi a adus cu el

printre alte surprize şi una legată de unul dintre sportivii pietreni: Damian Tablan a reuşit să termine pe locul 7, rezultat uriaş pentru sportivul care acum reprezintă clubul Micul Şahist Iaşi, acolo unde este pregătit de profesorul Ştefan Axinte. Performanţa este remarcabilă mai ales că, în opinia tuturor specialiştilor, micul şahist pietrean era cotat cu şanse minime de a se clasa în primii 20, la start fiind cotat, conform coeficientului ELO stabilit de Federaţia Internaţională de Şah, drept favoritul 39 din cei 113 copii înscrişi la această categorie de vârstă. Prin comparaţie, favoritul 1 avea ELO 1901, în timp ce pietreanul doar 1331. Cu toate acestea, după două victorii şi două înfrângeri, şahistul din Piatra-Neamţ a reuşit o serie incredibilă de cinci partide fără înfrângere (patru victorii şi o remiză) şi s-a clasat în final pe locul 7, înaintea unor copii mult mai cunoscuţi, medaliaţi la ediţiile precedente ale Campionatelor Naţionale şi participanţi la competiţii internaţionale.

Urmare a acestui rezultat, Damian va intra în componenţa lotului naţional al copiilor de 10 ani.

Tot pe locul 7 a terminat şi Daniel Scripcaru la 18 ani, acesta însă doar şi-a respectat statutul de jucător consacrat şi favorit 9 la concursul de la Călimăneşti Căciulata.

Ceilalţi şahişti pietreni au încheiat concursul de şah clasic pe următoarele poziţii: Matei Bunghez – 43, Victor Ungureanu – 83, Matei Tablan – 29. Acesta a fost şi el foarte aproape de a se clasa în primii 12, dar o partidă pierdută în runda a 8-a (penultima), după o greşeală neaşteptată pe finalul partidei, l-a aruncat în clasament de pe locul 10 pe locul 30. Demoralizat de gafa comisă, a doua zi nu a mai reuşit decăt o remiză şi a terminat concursul pe locul 29, în ceea ce este considerată, alături de cea de 10 ani, a fi cea mai dură serie de vârstă din acest concurs, datorită numărului mare de jucători de valoare. De altfel, în clasamentul final al seriei de 12 ani, între locul 9 şi locul 40 a fost diferenţă de un singur punct, adică o partidă pierdută sau câştigată.

La Căciulata concursul continuă, aseară finalizându-se concursul de şah rapid iar astăzi fiind programat concursul de blitz. (C.T.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.