Acasă Social Ctitor cu japca

Ctitor cu japca

2865
1
DISTRIBUIȚI

Sponsorizarea entităţilor nonprofit, efectuată după noi proceduri, aplicate din acest an, a scos la iveală o faţă mai puţin plăcută a unor salariaţi ai bisericilor şi, totodată, a stârnit indignarea unor contribuabili care trebuie să piardă timp la Fisc pentru a-şi rezolva situaţia. Din dorinţa de a strânge cât mai mulţi bani în visteria parohiilor, unii slujitori ai lăcaşurilor de cult au găsit de cuviinţă să ia cu japca, fără acordul cetăţenilor, cota de 2% din impozitul pe venit.

Notificare cu bucluc

Zilele trecute, un pietrean a primit de la Fisc, o notificare, prin care era anunţat că a optat pentru virarea unei sume de până la 2% din impozitul anual pe venitul din 2017, pentru susţinerea unei anumite biserici din Piatra-Neamţ, prin depunerea, în format hârtie, a formularului 230, prin intermediul unei alte persoane, pe bază de borderou, aşa cum permit noile reglementări. Totodată, notificarea îi aducea la cunoştinţă faptul că dacă aceasta este, într-adevăr, opţiunea lui, atunci nu trebuie să se prezinte la Fisc, iar procedura îşi urmează calea, în sensul că banii vor fi viraţi unităţii de cult. Dacă nu este opţiunea lui, atunci trebuie să se prezinte la Fisc în termen de 30 de zile de la primirea notificării pentru a comunica, în scris, acest lucru.

Pietreanul susţine că notificarea Fiscului l-a luat total prin surprindere, deoarece el nu a semnat vreodată vreun document pentru sau la acea biserică. Cu atât mai mult cu cât nici măcar nu locuieşte în parohia respectivă. Încercând să clarifice situaţia în care a fost pus şi mai ales modul în care au operat oamenii respectivei unităţi de cult, a sunat la Fisc.

„Mi se pare îngrozitor modul în care au ajuns să pună mâna pe banii noştri“

„Mi-au zis că trebuie să merg să depun notificarea cu semnătura şi data şi cu menţiunea că nu doresc să le dau lor banii. Am întrebat, ştiu că degeaba, dacă e normal ca din banii şi din timpul meu să răpesc pentru a anula ceva ce eu nu am semnat, completat, dorit vreodată să fac. Au zis că da, trebuie! Fiind iritat de felul de furt ce se pune la cale, am mers în pauza de serviciu la ANAF Piatra-Neamţ, iar la ghişeu am aflat că nu se ştiu foarte multe informaţii despre acest lucru, doar că au venit 1.000 de formulare de la parohia respectivă.

Am întrebat dacă există semnătura mea pe formularul respectiv şi mi s-a răspuns de către funcţionară, că nu crede că există şi că de asta se trimit aceste notificări, ca să confirmăm noi sau nu.

(…) După ce m-am lămurit cu doamna de la ghişeu că nu are informaţii şi că nu mă poate ajuta cu un nume al vreunui superior care să aibă habar de aşa ceva, mi-a recomandat… să merg la biserică! M-am dus. Acolo nu erau decât angajaţii, şeful era plecat cu treabă. Nu am zăbovit şi am plecat cu gândul că voi reveni la domnul părinte să cer o explicaţie şi să-l anunţ respectuos că îl reclam la Poliţie dacă mai păţesc aşa ceva. Drept concluzie, sincer, mi se pare îngrozitor modul în care au ajuns să pună mâna pe banii noştri. Mâine poimâine ne-om trezi cu ei la uşă, să evacuăm apartamentul, pentru că e bun pentru depozitat formularele 230“, a spus bărbatul.

În cele din urmă, pietreanul a ajuns, zilele acestea, la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice unde a scris negru pe alb că nu este de acord cu acea opţiune, pe care, aşa cum spunea, nu şi-a exprimat-o.

Prin notificări sunt verificate opţiunile de sponsorizare

Cristina Ionescu, purtătorul de cuvânt al Fiscului, a declarat că notificările trimise contribuabililor care au optat pentru sponsorizarea entităţilor nonprofit/unităţilor de cult, au menirea de a clarifica astfel de situaţii, precum cea a pietreanului în cauză: „În cazul în care contribuabilii nu au optat pentru sponsorizare, însă formularul a fost depus de către un reprezentant al entităţii nonprofit, pe bază de borderou de predare-primire, prin notificarea pe care o primesc trebuie să comunice, în scris, instituţiei acest lucru. Ideea care stă la baza trimiterii notificărilor este chiar aceasta, de a verifica dacă, într-adevăr, contribuabilii au optat pentru virarea a până la 2 la sută din impozitul anual pe venit entităţilor nonprofit. Singurul inconvenient este că cetăţenii trebuie să vină la instituţie, să declare în scris că nu au optat pentru sponsorizarea entităţilor, dacă aşa stă situaţia. Aceasta este procedura. Dacă nu fac acest lucru, se consideră că opţiunea înregistrată le aparţine, astfel că procedura va fi finalizată“.

Întrebată dacă au putut fi depuse mai multe formulare 230 cu un singur cod numeric personal, ca fiind sponsorul mai multor unităţi de cult, Cristina Ionescu a precizat că acest lucru nu a fost posibil, deoarece aplicaţia informatică a permis prelucrarea unui CNP doar o singură dată: „Un contribuabil care a optat pentru sponsorizarea mai multor enităţi nonprofit, a avut la dispoziţie anexele la formularul 230 prin care şi-a putut exprima această opţiune. Un CNP poate fi prelucrat doar o dată, pentru că aplicaţia informatică nu permite altfel“.

Fiscul va recupera banii, dacă au fost viraţi „necuvenit“

Până pe data de 25 mai, salariaţii şi pensionarii au avut posibilitatea să sponsorizeze entităţile nonprofit/unităţile de cult (partide, asociaţii/biserici), prin depunerea la Fisc a formularului 230 – „Cererea privind destinaţia sumei reprezentând până la 2 la sută din impozitul anual pe salarii şi din pensii“. Formularul a putut fi depus în numele contribuabililor şi de către alte persoane, reprezentante ale enităţilor non-profit/unităţilor de cult beneficiare ale sumelor direcţionate, pe baza unui borderou de predare-primire. Însă persoanele respective au obligaţia de a ţine evidenţa cererilor primite de la contribuabili, sub sancţiunea privind falsul în declaraţii şi uzul de fals. Formularul 230 a putut fi transmis direct la registratura unităţilor fiscale, prin poştă, prin scrisoare recomandată, cu confirmare de primire, sau prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, prin serviciul „Spaţiul Privat Virtual“.

Potrivit noilor proceduri, după termenul limită pentru depunerea cererilor, contribuabilii au primit acasă, de la Fisc, notificări cu privire la opţiunea de redirecţionare a 2 la sută din impozitul anual pe veniturile din salarii şi din pensii. În acest fel, instituţia verifică dacă, într-adevăr, salariaţii şi pensionarii au optat pentru sponsorizarea entităţilor nonprofit şi a lăcaşurilor de cult, dar şi dacă informaţiile înscrise în formulare sunt corecte.

Fiscul nu autorizează transferul sumei către entitatea nonprofit decât după 30 de zile de la data comunicării notificărilor. Prin notificare, contribuabilii sunt înştiinţaţi că au optat pentru virarea unei sumei reprezentând până la 2 la sută din impozitul anual pe veniturile din salarii şi din pensii pentru susţinerea entităţii non profit pe care au ales-o. Dacă opţiunea este corectă, atunci cetăţenii nu trebuie să răspundă Fiscului, însă, dacă nu au optat pentru virarea sumei entităţii menţionate, trebuie să înştiinţeze instituţia în 30 de zile de la data primirii notificării. Dacă nu răspund notificării, atunci instituţia va considera că opţiunile înscrise în formularul 230 sunt cele înscrise în formular.

În situaţia în care, după virarea sumelor în contul entităţilor beneficiare, Fiscul va constata că suma a fost virată entităţii nonprofit ori unităţii de cult „în mod necuvenit“, aşa cum prevede legea, atunci va efectua demersurile necesare în vederea recuperării acelor bani prin emiterea unei decizii.

(Natalia RÎŞTEI)

1 COMENTARIU

  1. Acelasi lucru l-am patit si eu, acelasi document ma anunta ca am redirectionat cei 2% catre PAROHIA SFINTII IOACHIM SI SI ANA …nu am auzit in viata mea de ei. Deja am depus sesizare la ANAF, astept 30 de zile si depun plangere si la politie si ii chem si in tribunal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.