Acasă Social De teama pierderii ajutorului social, 200 de asistaţi au onorat bursa locurilor...

De teama pierderii ajutorului social, 200 de asistaţi au onorat bursa locurilor de muncă

1926
0
DISTRIBUIȚI

De teamă că îşi vor pierde ajutorul social, vreo 200 de asistaţi, în majoritate de etnie rromă, au făcut act de prezenţă la bursa locurilor de muncă desfăşurată la sfârşitul săptămânii trecute, la Târgu-Neamţ. Spunem că au făcut act de prezenţă deoarece numai 21 dintre participanţi au fost selectaţi în vederea angajării, iar alţi opt s-au înscris la cursurile de calificare în meseriile operator-confecţioner îmbrăcăminte, respectiv lucrător în structuri pentru construcţii.

Pe de altă parte, nici agenţii economici nu au dat dovadă de prea mult interes în a angaja rromi. Dintre cele 20 de firme invitate de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, numai patru au luat efectiv parte la Bursă – oferind 40 de locuri de muncă în industria confecţiilor, în construcţii şi în servicii de salubrizare.

Potrivit organizatorilor Bursei, asistaţii social au fost invitaţi pe bază de scrisori recomandate. Chiar şi aşa, vreo 150 dintre aceştia nu au dat curs invitaţiei.

„Au fost invitate, prin scrisori recomandate, 356 de persoane aflate în evidenţa noastră, dintre care 180 sunt din Vânători-Neamţ şi 176 din Târgu-Neamţ. Au răspuns invitaţiei 206 persoane. Pentru cei care nu au participat la această bursă se vor lua măsurile legale şi se poate ajunge chiar la pierderea ajutorului social. Din cei prezenţi, două persoane au refuzat cel puţin trei locuri de muncă, iar alte opt persoane s-au înscris la două cursuri de calificare, în domeniul confecţiilor. Sperăm să colaborăm şi în continuare cu primăria Târgu-Neamţ, în organizarea unor astfel de acţiuni ce vin în sprijinul persoanelor defavorizate.

Dacă acum legea permite să refuze trei oferte de muncă, noua lege ce va intra în vigoare peste 90 de zile va permite persoanelor încadrate la ajutorul social să refuze doar o singură ofertă de muncă“, a precizat Daniel Chirilă, directorul AJOFM.

Au existat şi situaţii de „învoiţi motivat“, cărora nu li se poate imputa absenţa de la Bursă. Este cazul a 20 de persoane din Vânători-Neamţ, aflate sub control judiciar în urma scandalului din urmă cu o lună, de pe străzile oraşului Târgu-Neamţ, care nu au voie să părăsească localitatea de domiciliu.

(Liviu ILIE)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.