6 C
Piatra Neamț
luni, ianuarie 20, 2025
AcasăCulturaCriticul şi istoricul literar Alex Ştefănescu, la Biblioteca Judeţeană

Criticul şi istoricul literar Alex Ştefănescu, la Biblioteca Judeţeană

Date:

Biblioteca Judeţeană „G. T. Kirileanu“ organizează, pe 1 aprilie, în sala „Cupola“, o nouă întâlnire din seria „Antologia scriitorilor români contemporani“. Invitatul ediţiei este, de această dată, criticul şi istoricul literar Alex Ştefănescu, care va vorbi despre „Cine mai are nevoie azi de literatură“, răspunzând şi întrebării legate de simbolistica zilei de 1 aprilie, „Adevăr versus păcăleală în istoriile literare“. Cu acest prilej va fi lansat şi volumul „11 ani din Istoria României“, volum apărut în anul 2011 la Editura „Maşina de Scris“, semnat de Domniţa Ştefănescu.

„Prezenţa lui Alex Ştefănescu la Piatra-Neamţ este, cu siguranţă un eveniment. Alex Ştefănescu este un obişnuit al spaţiului public, are viziune, are şarm, are umor. Este un polemist cu autoritate, este un critic literar care desparte apele literaturii cu mult curaj, cu multă inspiraţie“, a declarat Adrian Alui Gheorghe, directorul Bibliotecii Judeţene „G. T. Kirileanu“.

Alex Ştefănescu, născut pe 6 noiembrie 1947, la Lugoj, este critic şi istoric literar, membru al Uniunii Scriitorilor din România din 1977.

Contribuţia sa de căpătâi, care l-a adus în centrul atenţiei lumii literare, este „Istoria literaturii române contemporane“ (1941-2000). În această lucrare monumentală (1.175 de pagini), pentru care primeşte premiul Uniunii Scriitorilor în 2005, autorul răspunde întrebării „Ce s-a întâmplat cu literatura română în timpul regimului comunist?“. Aceasta analiză cuprinzătoare (incluzând toţi scriitorii importanţi din această epocă), împreună cu multe alte volume şi articole de critică şi istorie literară, îl plasează pe Alex Ştefănescu printre cei mai importanţi critici şi istorici ai literaturii române, alături de George Călinescu, Eugen Lovinescu sau Nicolae Manolescu.

(Natalia RÎŞTEI)

Ultimele știri 🗞

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.