10.7 C
Piatra Neamț
sâmbătă, ianuarie 18, 2025
AcasăEvenimentCând vă poate filma sau înregistra Poliţia?

Când vă poate filma sau înregistra Poliţia?

Date:

La data de 28 octombrie 2019, în Monitorul Oficial a fost publicată Legea 192, pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul ordinii şi siguranţei publice. În acest context, Inspectoratul Judeţean de Poliţie aduce în atenţia cetăţenilor noutăţile apărute pe acest domeniu. Astfel, în scopul realizării activităţilor de prevenire, depistare, investigare sau urmărire penală a infracţiunilor sau executării pedepselor, prevenire şi combatere a altor fapte ilegale, precum şi de menţinere a ordinii şi siguranţei publice. acţiunile poliţistului în spaţii publice, precum şi intervenţia pentru executarea unui mandat, pot fi înregistrate fără consimţământul persoanelor vizate.

„Poliţia Română este autorizată să fixeze, ocazional, cu mijloace foto – audio – video sau prin alte mijloace tehnice din dotare, momente operative cu privire la activităţi publice desfăşurate în locuri publice, fără consimţământul persoanelor vizate, în cazul în care există motive verosimile pentru a bănui că în aceste locuri publice ar putea fi comise infracţiuni sau alte fapte ilegale ori tulburată ordinea şi siguranţa publică. Poliţia Română este autorizată să acceseze, în mod direct şi gratuit, sistemele de supraveghere a spaţiilor publice ce sunt instalate în scopul prevenirii criminalităţii, pazei bunurilor şi protecţiei persoanelor sau supravegherii traficului rutier şi care aparţin organelor administraţiei publice centrale sau locale, cu excepţia celor cu atribuţii în domeniul apărării şi securităţii naţionale, atunci când: există motive verosimile pentru a bănui că imaginile fotografice ori înregistrările audio şi/sau video prelucrate prin aceste sisteme pot servi la identificarea persoanelor care pregătesc, săvârşesc sau au săvârşit o infracţiune; a celor care au fost prezente la locul săvârşirii unei infracţiuni ori au cunoştinţă despre faptă, autor sau despre bunurile având legătură cu fapta; persoanelor date în urmărire sau căutate potrivit legii; bunurilor supuse confiscării, interzise la deţinere, căutate sau care pot fi utilizate ca probe într-o procedură judiciară“, informează oamenii legii.

Totodată, este bine de ştiut că, potrivit aceloraşi noi modificări legislative, imaginile fotografice ori înregistrările audio şi/sau video prelucrate prin aceste sisteme sunt necesare pentru constituirea şi adaptarea dispozitivelor de menţinere a ordinii publice sau a evenimentelor ce implică prezenţa unui public numeros, precum şi pentru realizarea intervenţiei în cazul în care adunările publice îşi pierd caracterul paşnic şi civilizat şi îndrumarea, supravegherea şi controlul respectării normelor de circulaţie rutieră.

Acelaşi act normativ mai arată că Poliţia poate păstra imaginile fotografice ori înregistrările audio şi/sau video obţinute, pe o perioadă de şase luni de la data obţinerii acestora, cu excepţia situaţiilor în care sunt utilizate în cadrul unei proceduri judiciare, caz în care acestea urmează regimul probelor. La împlinirea acestui termen, imaginile şi/sau înregistrările se distrug, prin proceduri ireversibile.

Modificările legislative intră în vigoare la sfârşitul acestei luni.

(Mihai SAVA)

Ultimele știri 🗞

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.