Acasă Politica Avalanşa promisiunilor electorale, PACT propune salarii de 1.000 de euro pentru profesori

Avalanşa promisiunilor electorale, PACT propune salarii de 1.000 de euro pentru profesori

1408
1
DISTRIBUIȚI

Platforma Acţiunea Civică a Tinerilor şi-a lansat, oficial, programul politic cu care vor porni în lupta electorală candidaţii pe care îi susţine. În mare, tinerii de la PACT le propun românilor două direcţii: reformarea totală a sistemului de educaţie şi revizuirea legii electorale. Cei doi aspiranţi de la Neamţ pentru un fotoliu de parlamentar (Sebastian Burduja – Camera Deputaţilor şi Andrei Carabelea – Senat) vorbesc despre modul în care văd punerea în practică a acestor schimbări.

„România pe bune începe cu o şcoală pe bune. Trebuie să avem un sistem de educaţie corect, decent, performant şi competitiv. Elevul trebuie să fie pus în centrul acestui sistem, aşa cum se întâmplă în ţările avansate. În primul rând este nevoie de o nouă arhitectură curriculară; elevii trebuie să aibă posibilitatea de a-şi alege materiile pe care le studiază, măcar în proporţie de 30%. În al doilea rând, România e printre puţinele ţări din Europa unde se mai practică sistemul de titularizare, prin examene viciate, în urma cărora sunt promovaţi mulţi profesori care nu au ce căuta în sistem, de aceea şi aici propunem o schimbare. Alte măsuri pe care noi le vizăm sunt salariile de 1.000 de euro brut, în loc de 1.000 de lei net, pentru profesori, precum şi desfiinţarea inspectoratelor şcolare, care sunt profund corupte, politizate şi blochează tot sistemul de învăţământ într-o paradigmă comunistă“, a declarat Sebastian Burduja, preşedintele PACT Neamţ. De cealaltă parte, pe linia reformei electorale, candidaţii independenţi susţinuţi de PACT sunt de părere că este în primul rând nevoie de modificarea datei alegerilor parlamentare, de renunţarea la sistemul de strângere de semnături, care îi dezavantajează pe candidaţii independenţi dar şi pe cei de la partidele mici şi, de asemenea, renunţarea la pragul electoral de 5%.

„Este absolut esenţial să împingem rotiţele sistemului, să se accepte că acest mecanism nu funcţionează şi că este de fapt o constrângere care contravine prevederilor constituţionale; mă refer aici la articolul 37 din Constituţie, care conferă oricărui cetăţean dreptul de a fi ales. Ori, actuala lege electorală pune piedici în acest sens. În prezent noi am decis să încercăm să strângem semnături şi în format electronic, online, oferind astfel posibilitatea şi celor din diaspora să ne susţină într-un mod democratic“, a declarat Andrei Carabelea, secretarul general al PACT Neamţ.

În acest sens, în urmă cu câteva zile Platforma Acţiunea Civică a Tinerilor a înaintat Guvernului României o plângere prealabilă, pe care sunt hotărâţi să o conteste până în ultima instanţă, dacă nu va fi luată în considerare.

(Roxana ZAHARIA)

1 COMENTARIU

 1. Basini electorale in prag de alegeri si nimic mai mult!

  Sa nu uitam faptul ca in plina criza economica, in loc de supra-impozitarea averilor nesimtite si confiscarea averilor care nu puteau fi justificate (recomandari facute chiar de catre Comisia Europeana si FMI la momentul respectiv), Romania a fost amanetata catre creditorii internationali precum Fondul Monetar International.

  Ca si cum toate aceste nu ar fi fost suficiente, ulterior a mai fost incheiat si un acord preventiv de tip stand-by, pentru care Romania plateste dobanda chiar daca nu se foloseste de acei bani.

  Ca urmare, in momentul de fata, orice decizie de natura fiscala luata de autoritati trebuie sa primesaca OK-ul Comisiei Europene si a creditorilor internationali.

  Foarte greu s-a putut negocia cresterea salariului minim pe economie cu aproximativ 50 lei la fiecare 6 luni si omuletii astia vin cu cifre de ordinul 1000 euro / salariu / lunar si fara sa ne spuna si de unde se vor lua acesti bani…

  Mai in gluma, mai in serios, era mult mai ok daca promiteau 3 mici, 1 chilfla, 1 lingura de mustar, 1 bere si un concert, in aer liber, la Turnul lui Stefan!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.