Acasă Sport Alpinism / La 55 de ani, Ticu Lăcătuşu s-a întors în Himalaya...

Alpinism / La 55 de ani, Ticu Lăcătuşu s-a întors în Himalaya pentru alte două proiecte

1573
0
DISTRIBUIȚI

l însoţit de alţi patru temerari, alpinistul pietrean vrea să ajungă pe Island Peak iar mai apoi pe Ama Dablam l la finele expediţiilor, „Ticu“ vrea să participe la construcţia unei şcoli cu şase clase, în cea mai afectată zonă din Nepal după cutremurele de anul trecut

Cunoscut încă din 17 mai 1995 drept primul român ajuns pe vârful Everestului (8.848 metri), renumitul alpinist pietrean Constantin Lăcătuşu (55 de ani) a plecat, de joi, în reuşita unui nou proiect himalayan. Două sunt obiectivele propuse de echipa condusă de „Ticu“ Lăcătuşu. Primul îl semnifică ascensiunea fără oxigen suplimentar a vârfului Ama Dablam (6.856 metri), unul dintre cele mai frumoase şi dificile piscuri din lume. Cea de-a doua ţintă este legată de construirea unei şcoli, cu şase clase, în Jethal, cea mai afectată zonă din Nepal după cele două cutremure de anul trecut.

Singurul care a realizat ascensiunea celor mai înalte vârfuri de pe cele şapte continente, Ticu Lăcătuşu este însoţit acum în Himalaya de alţi  patru alpinişti români: Marin Amarinei, Cristian Gruia, Sebastian Paulenco şi Victor Andronic. Niciunul dintre colegii noii expediţii ai lui Ticu Lăcătuşu nu este străin de zona himalayană. Din contră, Marin Amarinei, originar din Bicaz, s-a aflat într-un alt grup al alpiniştilor pietreni care, în 2013, a încercat ascensiunea pe Ama Dablam. Acum, Marin are de câştigat un „pariu mai vechi“ cu impozantul munte „de la capătul lumii“.

Alături de Ionuţ Ştefănescu şi Sorin Baciu, în 2013, Marin Amarinei s-a oprit la cota 6.000 de metri din cauza condiţiilor vitrege de ascensiune. „După altitudinea de 6.000 de metri, zăpada era ca o pulbere fină, iar stratul avea circa trei metri grosime. Nici ancorele de zăpadă nu făceau faţă condiţiilor de ascensiune, aşa că ultima etapă a traseului, cea de circa 800 de metri, devenise mult prea riscantă. Nu se hazarda nimeni să înainteze în marea albă; ar fi fost sinucidere curată!“. Odată cu ei, alţi 100 de alpinişti au ratat cucerirea vârfului nepalez, situaţie unică în ultimul deceniu. Ionuţ Ştefănescu, Marin Amarinei şi Sorin Baciu au pornit în expediţia spre Ama Dablam pe 15 octombrie, fixându-şi ca obiectiv cucerirea vârfului himalayan de 6.856 metri în termen de o lună. Piscul, cu pasaje tehnice pe stâncă şi pe gheaţă a mai fost urcat doar de doi alpinişti români, Coco Galescu şi Florin Grama, în două expediţii din 2005 şi 2007.

Situat în Himalaya nepaleză, Ama Dablam rămâne unul dintre cele mai frumoase vârfuri din lume: impozant şi dificil, un vârf de palmares pentru orice alpinist cu experienţă. Supranumit „Matterhornul Himalayei“ datorită siluetei zvelte şi inconfundabile, Ama Dablam este un pisc impunător pe întregul traseu de apropiere de Everest Base Camp. Pentru Ticu Lăcătuşu şi compania, întreaga aventură durează 35 zile şi include, ca pregătire şi aclimatizare prealabilă, ascensiunea unui alt clasic din apropiere: Island Peak (6.189 metri). Expediţia de acum este rezervată alpiniştilor cu pregătire de iarnă pe rute alpine din Carpaţi sau Alpi (vârfuri de 4.000 metri) şi experienţă pe trasee de stâncă de grad minim 3 UIAA. Traseul va fi pe muchia Sud-Vestică, urcată în premieră de echipa lui Sir Edmund Hillary în 1961. Tabăra de bază va fi stabilită la 4.650 metri, tabăra 1 la 5.700 metri, tabăra 2 la 6.000 metri şi tabăra 3 la cota 6.300 metri. Perioada este fixată în sezonul post musonic, iar costul all inclusive al expediţiei ajunge la 5.500 euro. Clubul Montan Român este organizatorul expediţiei. Cei cinci alpinişti români au acum de înfruntat un vârf dificil într-o perioadă în care condiţiile meteo îi vor pune la grea încercare. Aceştia trebuie să facă faţă temperaturilor de -30 de grade Celisus, cu vânt puternic şi furtuni, plus lipsa rezervelor de oxigen suplimentar.

(Ciprian AVĂDANEI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.