0.3 C
Piatra Neamț
luni, ianuarie 13, 2025
AcasăAdministratieAutorităţile pregătesc Holocaustul urşilor

Autorităţile pregătesc Holocaustul urşilor

Date:

Autorităţile de Mediu par să fi pus gând rău urşilor, care, e drept, în unele zone din ţară (inclusiv în Neamţ) s-au înmulţit peste măsură. În această perioadă, Ministerul Mediului elaborează un „studiu privind managementul populaţiei de urs’’, pe baza căruia să se poată acorda cote de intervenţie pe fondurile de vânătoare.
„În baza acestui studiu or se poată acorda cotele de intervenţie pe fonduri de vânătoare, adică să nu trebuiască să se mai facă dosare, să se trimită la minister pentru aprobare. Iar la Minister va fi o cotă de intervenţie, în cazul unor exemplare periculoase, care sunt în intravilanul localităţii, acolo unde vânătorii sau jandarmii nu pot interveni decât cu un regim special“, a precizat comisarul ge-neral adjunct al Gărzii Naţionale de Mediu – Robert Szep.
Potrivit acestuia, nu va fi o distribuţie uniformă a cotelor. Nu se va interveni în zonele unde sunt puţini urşi şi nu sunt pagube, ci numai acolo unde „trebuie reglată populaţia şi unde avem un conflict permanent între om şi carnivorele mari“.
Dacă proiectul celor de la Mediu va fi pus în practică, judeţul nostru va deveni un adevărat teren de vânătoare. Potrivit reprezentanţilor Agenţiei pentru Protecţia Mediului, gestionarii fondurilor de vânătoare din judeţ au recenzat, în 2018, 443 de urşi. Iar „efectivul optim’’ (stabilit în funcţie de suprafaţa de teren de care are nevoie un animal pentru a-şi putea procura hrana) ar fi de numai 175 de exemplare.
La momentul de faţă, uciderea urşilor reprezintă un demers extrem de anevoios şi de birocratic. Drept urmare, în ultimul an gestionarii fondurilor de vânătoarte din judeţ „nu au solicitat puncte de vedere pentru derogări (ucidere sau mutare – n.r.) la urs“ – după cum ne-au conformat reprezentanţii APM Neamţ.
În ultimele luni, în Neamţ au fost înregistrate mai multe întâlniri nedorite cu urşi. Unele s-au lăst cu sânge. Pe 17 septembrie 2018, cabanierul de la Fântânele a fost atacat de o ursoaică, în timp ce culegea ciuperci pe marginea drumului axial, din zona masivului Ceahlău. Animalul, care avea doi pui, i-a sărit la picioare, l-a zgâriat şi l-a muşcat de gambe, după care a încercat să-l tragă spre pădure. Norocul omului a fost că puii ursoaicei au plecat în altă direcţie, aşa că aceasta şi-a lăsat „prada“ şi a plecat după ei.
În zona comunei Ceahlău, atacurile urşilor la animalele gospodarilor au devenit un fapt banal. (Liviu ILIE)

Ultimele știri 🗞

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.