Acasă Administratie S-a scumpit gunoiul

S-a scumpit gunoiul

2732
0
DISTRIBUIȚI

Începând de la 1 ianuarie, Guvernul a introdus o taxă (30 lei/tonă) pentru depozitarea deşeurilor la gropile de gunoi autorizate, denumită „contribuţie pe economia circulară“, cu menţiunea că vizate sunt doar deşeurile din municipii. Imediat ce noua lege a intrat în vigoare, toţi ope-ratorii care administrează depozitele au solicitat autorităţilor majorarea ta-rifelor percepute la depunere, motiv pentru care primăriile sau consiliile judeţene nu au avut încotro şi au spus „da“. Acelaşi lucru s-a întâmplat la sfârşitul anului trecut cu tarifele percepute la Depozitul Consiliului Judeţean de la Girov, şi acelaşi lucru se întâmplă şi acum, la Piatra-Neamţ – care are propriul depozit ecologic. Convocaţi în şedinţă extraordinară, aleşii pietreni au dat curs, ieri, solicitării administratorilor depozitului municipal de a mări tarifele pentru depunerea gunoiului nereciclat. Mai grav este că schimbarea se va reflecta în facturile cetăţenilor. Primarul Dragoş Chitic a explicat că, totuşi, pietrenii „stau“ mai bine la acest capitol decât cetăţenii altor oraşe din ţară, iar asta deoarece în municipiul reşedinţă de judeţ gunoiul menajer se reciclează într-o proporţie peste media naţională.

„Noi nu ne dorim să instituim nicio taxă în plus dar, de la 1 ianuarie 2019, Guvernul a introdus această taxă pentru depozitarea deşeurilor de 30 lei/tonă. Taxa trebuie plătită de cei care generează deşeurile: persoane fi-zice, persoane juridice şi instituţii publice (inclusiv primării – pentru deşeurile de pe domeniul public). În mod normal, prin aplicarea acestei taxe preţul lunar plătit de populaţie ar trebui să crească cu 1,61 lei / persoană. Pentru că la Piatra-Neamţ se reciclează un procent consistent din deşeul colectat, tariful lunar pentru populaţie va creşte cu doar 96 de bani/persoană, după cum a reieşit în urma negocierilor pe care le-am purtat cu operatorul de salubrizare.

Municipiul Piatra-Neamţ rămâne cu unul dintre cele mai mici preţuri plătite de populaţie pentru deşeuri, comparativ cu celelalte municipii reşedinţă de judeţ din ţară, fiind situat sub media naţională la acest capitol“, a declarat primarul Chitic.

Principiul „plăteşti pentru cât arunci“

Pompos denumită „contribuţie pe economia circulară“, taxa de 30 de lei/ tona de deşeuri depozitată la gropile ecologice a fost motivată la momentul introducerii ei de către Guvern ca fiind necesară pentru aplicarea sistemului „plăteşti pentru cât arunci“. Deşi la acea vreme guvernanţii precizau că taxa va fi suportată de operatorii de salubrizare (în funcţie de cantităţile care depăşesc cotele stipulate în contracte), este lesne de înţeles că aceştia, la rândul lor, vor pune cheltuiala în plus pe seama cetăţenilor, prin majorarea facturilor.

„Obiectivul central al măsurilor introduse prin acest act normativ este de a creşte rata de reciclare a deşeurilor şi de a pune astfel România pe harta europeană a reciclării şi a economiei circulare. Mai simplu spus, măsurile introduse prin această ordonanţă de urgenţă aduc o schimbare de abordare în materie de gestionare a deşeurilor, astfel încât să ne obişnuim să nu mai tratăm deşeurile ca pe ceva inutil, ci ca pe o resursă care merită şi trebuie să fie valorificată“, spunea premierul Viorica Dăncilă la momentul aprobării ordonanţei. Mai pe scurt, cu cât mai multe deşeuri vor fi nereciclate, cu atât mai mulţi bani vom scoate din buzunare. (R.C.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.