Sute de ciori s-au aciuat, de-o bucată de vreme, în centrul comunei Dochia – de unde pornesc, în fiecare zi, în căutare de hrană pe terenurile localnicilor. În general pagubele provocate de acestea nu sunt semnificative. Dar, mai nou, zburătoarele au descoperit „delicatese“ şi s-au înfruptat pe săturate. De câteva zile au dat iama în tarlaua de căpşuni a lui Nelu Samson, văduvindu-l pe proprietar de prima recoltă de fructe – care tocmai ce dăduseră în pârg.
„Trebuie să stau de pază, pe câmp“
„M-am săturat. Sunt sute de ciori, care stau în câţiva nuci din curtea unei locuinţe părăsite din centrul satului. Sunt venite de pe la Izvoare, unde se aciuaseră în urmâ cu câţiva ani. dar de când au tăiat copacii din zona aceea, s-au mutat la noi. Fac o larmă de nedescris, iar acuma ne provoacă şi daune. Eu am vreo 20 de prăjini cultivate cu căpşuni, şi nu am cules niciun fruct. Pe toate mi le-au mâncat. Mi-au distrus şi răsadurile. Muncă în zadar. Am montat şi sperietori, tot degeaba. Trebuie să stau de pază pe câmp; cât sunt aici, nu vin. Cum am plecat, cum dau iama. Nu pot pierde timpul numai aici, că mai am şi altele de făcut. Am vorbit şi la Primărie, dar mi-au zis că nu este de competenţa lor, am vorbit şi cu vânătorii – care mi-au spus că trebuie aprobări multe ca să le poată împuşca. Azi, soţia s-a dus la Mediu să vadă ce se poate face. Despăgubiri nu-ţi dă nimeni, aşa că rămân cu pierderile“, a spus Nelu Samson.
Sunt păsări protejate
Ciorile fac parte dintre speciile de păsări protejate prin lege, împuşcarea lor fiind permisă doar în baza unor cote de recoltă aprobate anual asociaţiilor de vânători. Cote care sunt, în general, foarte mici. În zona Dochia, fondul cinegetic este administrat de AVPS Bradul Neamţ. Respectiva asociaţie are dreptul, în perioada mai 2020 – mai 2021, să împuşte numai şase ciori. O picătură într-un ocean…
Şi atunci, ce este de făcut? Singura variantă este ca asociaţia de vânători să solicite Gărzii Forestiere Suceava (că la Neamţ nu există compartiment de vânătoare) o „reaşezare a cotelor de recoltă“ aprobate judeţului Neamţ. În anul de vânătoare 2020-2021, cota pentru vânătorii nemţeni este de 1.630 de exemplare – majoritatea ciorilor condamnate fiind trăitoare în zona Roman.
Şi încă un aspect, deosebit de important: chiar dacă s-ar obţine o suplimentare de cotă pentru fondul cinegetic Dochia, ciorile nu pot fi împuşcate în intravilanul localităţii (acolo unde „domiciliază“) ci doar în zona extravilană. Aşa zice legea.
Cât priveşte despăgubirile, într-adevăr nu există prevederi legale care să permită obţinerea acestora în cazul daunelor provocate de păsările protejate.
În anul de vânătoare 2019-2020, în Neamţ au fost împuşcate (cel puţin cu acte în regulă) fix 1.344 de ciori.
(Liviu ILIE)
Da, protejate…. Poate au drept de vot…