Acasă Eveniment 16 indivizi din clanul „Capră“, reţinuţi de DIICOT

16 indivizi din clanul „Capră“, reţinuţi de DIICOT

610
0
DISTRIBUIȚI

Ieri dimineaţă, procurorii DIICOT au făcut şase percheziţii în mai multe localităţi din judeţ (comuna Dumbrava Roşie, cartierul Văleni), într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de camătă, perceperea unor taxe de protecţie şi şantaj. Conform anchetatorilor, din 2017, un membru al familiei Capră a constituit un grup structurat pe relaţii familiale – fraţi, nepoţi, cumnaţi, la care au aderat şi alţi suspecţi, având ca scop comiterea unor infracţiuni de camătă, perceperea unor taxe de protecţie şi şantaj.

În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit faptul că membrii grupării au oferit diverse sume de bani împrumut, cu o dobândă de 100%/lună, iar pentru a avea garanţia că banii vor fi înapoiaţi, i-a obligat  pe debitori să le predea actele de identitate, în baza cărora au încasat lunar alocaţiile, ajutoarele sociale sau alte drepturi financiare de care beneficiau persoanele vătămate. „În cazul în care unul dintre debitori nu achita rata la data stabilită, creditorii apelau la liderul grupului infracţional care decidea dacă este necesar să fie aplicate corecţii fizice sau doar activităţi de ameninţare, precum şi cine va fi persoana care să execute acele acte. S-a reţinut faptul că membrii acestei grupări au controlat Cartierele Văleni I, Văleni II şi Speranţa, zone ce sunt locuite de către asistaţi sociali în imobile aparţinând de SC Locativ Serv Piatra-Neamţ. Persoanele care locuiesc în aceste imobile sociale, în baza unor contracte de închiriere, au fost obligate să le achite membrilor grupului infracţional sume cuprinse între 500-1.000 de euro lunar, pentru a le permite folosirea caselor. În cazul în care aceste sume de bani nu erau remise, membrii grupului infracţional exercitau acte de violenţă fizică şi psihică determinându-i pe chiriaşi să parăseasca respectivul cartier. Ulterior, locuinţele rămase libere erau gestionate de către membrii grupului infracţional, cu acceptul unor persoane din conducerea societăţii menţionate, fiind închiriate neoficial altor persoane sau folosite de către aceştia pentru a depozita bunuri provenite din alte fapte de natură penală (furturi, tâlhării)“, este precizat într-un comunicat al DIICOT.

Mugurel Capră, unul din membrii grupului infracţional a fost arestat preventiv, în prezent fiind încarcerat în Penitenciarul Bacău. Deşi aflat după gratii, în perioada 5-10 mai, Capră l-a contactat pe alt deţinut de la Bacău şi i-a solicitat să ia legătura cu familia pentru a-i remite suma de 400 euro, cu titlu de taxă de protecţie. Profitând de faptul că deţinutul nu mai fusese anterior încarcerat, neavând astfel relaţii în interiorul penitenciarului, membrul grupului l-a ameninţat că, în cazul unui refuz, va fi agresat fizic şi sexual de către acesta, cât şi de către alţi deţinuţi.

„Cu această ocazie, suspectul i-a comunicat persoanei vătămate ca suma de bani să fie dusă la un bar de din oraşul Roznov şi remisă unui alt membru al grupului infracţional. În perioada 17-18 mai, suspectul, prin intermediul unor deţinuţi, a contactat-o pe mama persoanei vătămate pentru a-i remite unui intermediar suma de bani, stabilind ca la data de 19 mai o persoană necunoscută să se deplaseze la locul său de muncă şi să ridice suma de bani. Conform acestei convenţii, la data de 19 mai, mama deţinutului a predat suspectului suma de 400 euro, acesta fiind prins în flagrant. Menţionăm faptul că acelaşi membru al grupării, aflat în stare de arest preventiv, le-a solicitat rudelor sale să facă presiuni asupra persoanei vătămate în vederea retragerii plângerii penale. Astfel, acesta i-a solicitat liderului grupării să exercite presiuni, atât prin intermediari cât şi direct,  în vederea retragerii plângerii, solicitându-i  să apeleze la «toate mijloacele» pentru a determina persoana vătămată să retracteze declaraţiile date în faza de urmărire penală.

De asemenea, acesta i-a solicitat liderului grupului să intervină pentru a-l ajuta să recupereze mai multe sume de bani pe care le avea de primit de la comercianţi din Piaţa Centrală Piatra-Neamţ, cu titlu de taxă de protecţie. În cursul lunii martie, o persoană din municipiul Piatra-Neamţ, apropiată grupului infracţional, a fost agresată în zona cartierului Speranţa, motiv pentru care liderul grupului a convocat «o echipă» şi s-a deplasat pentru aplicarea unor corecţii fizice, ce nu s-au concretizat, întrucât potenţialele victime nu erau acasă“, este precizat în acelaşi comunicat al DIICOT.

Ieri, la sediul DIICOT urmau să fie duse pentru audieri 16 persoane.

(Mihai SAVA)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.