Acasă Social Astăzi: Dragobetele, sărbătoarea dragostei la români

Astăzi: Dragobetele, sărbătoarea dragostei la români

764
1
DISTRIBUIȚI

 

Potrivit tradiţiei populare, în fiecare an pe 24 februarie este ziua lui Dragobete, considerată Ziua Îndrăgostiţilor la români.

Legenda spune că acesta era un personaj mitologic, similar lui Eros al vechilor greci, şi lui Cupidon al romanilor, care oficia în cer, la începutul fiecarei primăveri, nunta tuturor animalelor. Tradiţia s-a extins şi a dat naştere unor obiceiuri specifice românilor din sudul şi nordul Dunării.

În trecut, pe 24 februarie, satele româneşti răsunau de veselia tinerilor care strigau: „Dragobetele sărută fetele“. Se spunea că cine participa la această sărbătoare avea să fie ferit de bolile anului, iar gospodarii vor avea un an îmbelşugat. Îmbrăcaţi de frumos, fetele şi flăcăii se întâlneau în faţa bisericii şi plecau să caute prin păduri şi lunci, flori de primăvară. Fetele se întorceau în sat alergând, obicei numit „zburătorit“. Fiecare fată era urmărită de băiatul căruia îi căzuse dragă. Dacă tânărul se dovedea a fi iute de picior şi o ajungea, iar fata îl plăcea, îl săruta în văzul tuturor. Sărutul acesta semnifica logodna celor doi pentru un an, sau chiar pentru mai mult.

Dragobetele era un prilej pentru comunitate pentru a afla ce nunţi se mai pregătesc pentru toamnă.

Nici oamenii mai în vârstă nu stăteau degeaba, ziua Dragobetelui fiind cea în care trebuiau să aibă grijă de toate orătăniile din ogradă, dar şi de păsările cerului. În această zi nu se sacrificau animale pentru că astfel s-ar fi stricat rostul împerecherilor. Femeile obişnuiau să atingă un bărbat din alt sat, pentru a fi drăgăstoase tot anul. Fetele strângeau de cu seara ultimele rămăşiţe de zăpadă, numita zăpada zânelor, iar apa topită din omăt era folosită pe parcursul anului pentru înfrumuseţare şi pentru diferite descântece de dragoste.

(Sabina DAMIAN)

1 COMENTARIU

  1. va felicit ca va adresati si noua oamenilor de rand,traitori la sate unde habar nu avem de valentin dupa cum si tinerii de la oras nu le au cu dragobetele.pacat ca in acest an e postul mare de dragobete si nu putam sa facem hora si bal pentru a ne mai distra si noi asa cum stim de sute de ani.jertfa lui hristos primeaza in credinta noastra.dumnezeu sa va ajute si sa ne mai scrieti despre vtraditiile noastre rurale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.