Acasă Social Nihil Sine Geo: Eu şi Secu (2)

Nihil Sine Geo: Eu şi Secu (2)

751
1
DISTRIBUIȚI

În aceiaşi ani ai studenţiei mele, a circulat între noi o poezie a Anei Blandiana, cred că era vorba de Popor vegetal, nu sunt sigur.

Când a apărut, unul dintre colegi, cel mai simpatic şi mai tânăr dintre noi, a copiat-o la maşina de scris şi a difuzat-o colegilor. Eu nu eram prin zonă – plecam mereu în reportaje prin ţară, sau cine ştie ce treburi mai aveam.

Am aflat după ceva zile că el, difuzorul, dar şi câţiva din receptori au fost invitaţi la Securitate pentru a da explicaţii: unul de ce a copiat-o, ceilalţi de ce au primit-o şi citit-o. Nu ştiu ce s-a întâmplat în spatele uşilor închise (unde eu, deşi am fost curtat, din cauza mea nu am fost invitat niciodată). Se pare că nu s-au întâmplat chestii memorabile, aş fi aflat. Colegii povesteau ca despre o întâmplare colorată şi atât.

Eu şi Secu (3)

Tot prin acei ani, eram colaborator al Scânteii Tineretului şi al suplimentului său literar-artistic (SLAST), condus de Ion Cristoiu. Petrecând eu seri lungi în redacţia de la Casa Scânteii, într-o seară am auzit una din legendele care circulau pe acele săli austere:

Cică într-o zi, Cristoiu vorbea la telefon cu un coleg, şi, încercând să-i spună ceva despre un personaj oarecare, nu-şi amintea numele aceluia. După mai multe încercări de a-şi recăpăta memoria, în disperare de cauză, a zis: Cum dracu-i zice, dom’le, nu-mi amintesc. Să ne spună tovarăşu’ maior care este pe fir. Ei bine, legenda spune că tovarăşu’ maior a intervenit prompt şi i-a spus numele căutat.

Nu comentez, nu teoretizez, dar faza îmi aminteşte de aceea în care Mircea Dinescu, urmărit de o echipă întreagă de securişti, colabora cu ei, ba chiar îi trimitea uneori la cumpărături mai selecte, în magazine unde nu aveau acces toţi urmăriţii, ci numai urmăritorii. (Acum îmi dau seama că am avut şi eu o fază asemănătoare, fiţi deja curioşi.)

_____________________________

Jud. Gheorghe MOROŞANU

nihilsinegeo@yahoo.com

1 COMENTARIU

  1. mai sa fie tot timpul securistii au fost pe urmele tale.nu aveai voie nici sa umbli la vedere cu foaia unde era scrisa poezia blandianei.ghita cateva intrebari de curtoazie si respect;cine era redactorul sef la scanteia tineretului?dar secretarul cu propaganda care vinea toata ziua in redactie.?marele desident mircea dinescu unde a frecventat scoala de ziaristica?astept.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.