Acasă Economic Agricultura judeţului se face cu zilieri

Agricultura judeţului se face cu zilieri

981
0
DISTRIBUIȚI

 

l anul trecut, peste 7.300 de lucrători ocazionali şi-au câştigat pâinea muncind în ferme şi prin păduri

Zilierii sunt oameni de bază la muncile câmpului, dar şi la cele din silvicultură. De la începutul acestui an şi până în prezent, fermierii nemţeni au înregistrat la Inspectoratul Teritorial de Muncă Neamţ 226 de lucrători ocazionali, cei mai mulţi (147 de persoane) desfăşurându-şi activitatea în agricultură şi silvicultură.

Anul trecut, 7.361 de zilieri fost înre-gistraţi al ITM Neamţ, 4.664 dintre aceştia lucrând în agricultură, 2.624 – în silvicultură, iar restul în alte domenii de activitate.

„Doi dintre beneficiari au fost amendaţi, anul trecut, cu 9.000 de lei pentru că nu au respectat programul de lucru, în sensul că zilierii au muncit mai mult de 8 ore pe zi, angajatorii încălcând astfel Legea 52/2011 care reglementează activitatea zilierilor“, a declarat Nicolae Hârlea, purtător de cuvânt al Inspectoratului Teritorial de Muncă Neamţ.

Legea care reglementează activitatea zilierilor a fost modificată semnificativ anul trecut, astfel că beneficiarii care folosesc zilieri la muncă trebuie să fie respecte noile reglementări pentru a nu fi sancţionaţi. Mai ales că amenzile sunt foarte mari, între 6.000 şi 20.000 de lei. Aşadar, lucrătorii ocazionali pot desfăşura activitate la firme, persoane fizice autorizate, întreprinderi familiale şi individuale, fără a fi nevoie de încheierea unui contract de muncă, cu doar un acord. O zi de muncă este de 8 ore şi nu poate depăşi 12 ore. Evidenţa zilie-rilor trebuie ţinută de către beneficiar, într-un registru al cărui extras trebuie prezentat lunar la ITM Neamţ. Lucrătorii ocazionali trebuie plătiţi pentru munca depusă la finele zilei de lucru, dar dacă zilierii acceptă, plata poate fi făcută la sfârşitul săptămânii sau la sfârşitul lunii. Angajatorii sunt obligaţi să achite impo-zitul pe venit în cotă de 16 la sută aferent sumelor achitate pentru munca zilierilor. Beneficiarii pot utiliza la muncă şi minori, însă numai dacă au cel puţin 16 ani iar durata muncii nu trebuie să depăşească 6 ore pe zi. Totodată, în cazul unui accident de muncă ce a fost cauzat din vina angajatorului, acesta este obligat să suporte toate cheltuielile cu îngrijirea medicală a zilierilor implicaţi. La rândul lor, zilierii trebuie să respecte normele de prevenire şi protecţie stabilite de angajator, să folosească echipamentele de muncă şi cele de protecţie în mod corespunzător.

(Natalia RÎŞTEI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.