Acasă Economic Afacerile cu lemn şi păduri la control

Afacerile cu lemn şi păduri la control

6195
0
DISTRIBUIȚI

l cinci firme din judeţul nostru, care au 13 puncte de lucru în domeniul exploatării de lemn, au fost verificate ieri l descinderile au avut loc în municipiul Piatra-Neamţ şi comunele Borleşti, Tazlău, Roznov, Săvineşti şi Pângăraţi l simultan, au fost făcute controale în alte zece judeţe l la acţiune au mai participat comisari ai Gărzii de Mediu, inspectori antifraudă şi jandarmi

Razie de proporţii, ieri dimineaţă, la cinci societăţi comerciale din judeţul nostru, care au 13 puncte de lucru în municipiul Piatra-Neamţ şi comunele Borleşti, Tazlău, Roznov, Săvineşti şi Pângăraţi, unde se exploatează lemn. În acţiunea care a fost coordonată de Direcţia de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române şi Direcţia Generală Antifraudă au fost angrenaţi poliţişti de la Servi-ciul de Investigare a Fraudelor, Serviciul de Ordine Publică şi Serviciul Arme, Explozibili şi Substanţe Periculoase, precum şi lucrători din cadrul Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare.

La descinderi, care au vizat atât gaterele şi depozitele, cât şi sediile societăţilor comerciale în cauză, au participat 26 de poliţişti, 14  de inspectori silvici, 16 inspectori antifraudă fiscală, şase comisari de mediu, plus 18 jandarmi. „În cadrul acţiunii se verifică tot circuitul parcurs de la tăiere la prelucrarea şi comercializarea lemnului, fiind efectuate controale în teren, precum şi asupra tuturor documentelor existente“, a declarat subinspectorul Elena Bulgărea, purtător de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie.

Una dintre firmele care a fost controlată, ieri, de oamenii legii, este şi SC New Star SA Piatra-Neamţ. Ieri dimineaţă, în faţa se-diului societăţii, în cartierul Precista, erau mai multe maşini de la Antifraudă Suceava, precum şi o dubă a Jandarmeriei, care asigura suportul logistic. Firma luată la verificări este aceeaşi care, în septembrie 2011, a fost implicată

într-un scandal generat de un accident de muncă soldat cu moartea a doi muncitori.

Evenimentul, considerat ca fiind unul dintre cele mai grave accidente de muncă din judeţul nostru, s-a petrecut la punctul de lucru din Borleşti al firmei, când o centrală a explodat, iar doi gaterişti au murit şi trei colegi ai acestora s-au ales cu mai multe răni grave.

Nu doar judeţul nostru a fost vizat în această acţiune a Poliţiei Române, ci şi alte zece judeţe, în care au avut loc 80 de descinderi. „Sunt vizate activităţile desfăşurate de peste 40 de societăţi comerciale cu obiect de activitate în exploatarea, prelucrarea, transportul şi comercializarea lemnului, precum şi mai multe persoane fizice“, se arată într-un comunicat al Poliţiei Române.

Nu este pentru prima oară când inspectorii antifraudă „calcă“ judeţul nostru. În urmă cu câteva luni, echipele de control de la Suceava au descins la mai toate magazinele din judeţ, precum şi în pieţe şi bazaruri. La vremea respectivă s-au aplicat amenzi de peste 100.000 de lei, în total, iar mulţi dintre comercianţi, stând cu frica-n sân, au preferat, când au auzit de controale, să îşi suspende activitatea.

Razia a durat atunci aproape o săptămână şi a fost cuantificată, în comunicatele de presă ale ANAF, ca fiind un succes în „lupta pentru combaterea evaziunii fiscale“. Rămâne de văzut cum se vor termina şi controalele pe linie silvică.

(Mihai SAVA)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.