Acasă Administratie Opacitatea Consiliului Judeţean

Opacitatea Consiliului Judeţean

1618
0
DISTRIBUIȚI

l de la moartea consilierului Doru Spiridonescu, Consiliul Judeţean nu a mai avut nimic de comunicat

Încet-încet, cea mai importantă instituţie publică din Neamţ se dezice de „transparenţa“ mult trâmbiţată la fiecare început de mandat. De data aceasta, poate ca niciodată înainte, în loc să îşi deschidă porţile către şi pentru informarea cetăţeanului din Neamţ, structurile angajate şi plătite din banii publici fac tot posibilul ca informaţiile să fie cât mai greu de accesat de presă şi aproape imposibil de cetăţenii de rând.

Deşi la aproape un an de la mandat, Culiţă Tărâţă, preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ angaja prin transfer un purtător de cuvânt nou (Dan Ailincăi) şi promitea conferinţe de presă săptămânale, de atunci au avut loc exact două conferinţe de presă. Prima se petrecea pe data de 28 martie 2013, când şeful executivului nemţean promitea solemn „că de acum înainte va susţine conferinţe de presă în fiecare zi de luni a săptămânii“.

Tot atunci, Culiţă Tărâţă amintea că el a stat la dispoziţia parlamentarilor nemţeni, indiferent de culoarea lor politică, în zilele de joi, vineri şi sâmbătă ale săptămânii.

Preşedintele Consiliului Judeţean a mai promis că va aduce fonduri noi în judeţ pentru instituţiile ce găzduiesc persoanele cu nevoi speciale, pentru proiectul de sistem integrat al deşeurilor  a promis că va stopa jaful în judeţ.

La final a spus: „Când vedeţi că preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ încalcă legea, daţi-i drumul şi nu-l neglijaţi până scoateţi totul la iveală“.

Site-ul instituţiei – mai neactualizat ca niciodată

Cu doi oameni angajaţi pentru relaţia cu presa, instituţia nu „scapă“, în continuare, nicio informaţie fără a amâna procedura cât se poate de mult, în loc de răspunsuri oferind bâlbe legislative din regulamentele altor instituţii.

Cu alte cuvinte, juriştii stau şi citesc regulamente de la alte instituţii, decât să ofere informaţiile soli-citate în baza unei legi aflate încă în vigoare (Legea 544/2001). Întodeauna, informaţiile sunt prelucrate în Biroul secretarului judeţului, Daniela Soroceanu fiind singura care dă undă verde, şi pe bună dreptate, acestor adrese.

Ajungând la comunicarea cu presa prin metodele specifice (comunicate, declaraţii, conferinţe) se poate accesa site-ul instituţiei unde se va vedea că în anul 2014 au fost oferite şapte „comunicate de presă“. Dintre acestea, unul anunţă decesul regretatului Doru Spiridonescu, un altul că s-a ţinut un moment de reculegere în numele său şi un altul care conţine urările preşedintelui adresate nemţenilor la aniversarea Unirii Principatelor. Un al patrulea conţine o dezminţire dată de Culiţă Tărâţă în nume personal, în timp ce al cincilea prezintă felicitările date de preşedinte primarilor prezenţi la Conferinţa Asociaţiei Comunelor.

„Preşedintele Consiliului Judeţean şi Ministrul Apelor au căutat soluţii pentru problemele stringente ale judeţului“, pare să fi fost unicul comunicat ce a conţinut informaţii cât de cât interesante oferite de conducerea judeţului. De altfel, ultima dată la care s-a făcut o modificare pe această pagină a fost pe 5 februarie 2014 când s-a ţinut un moment de reculegere în memoria lui Doru Spiridonescu.

Capitolul destinat „conferinţelor de presă“ nu conţine absolut niciun element. La fel şi cel destinat afişării declaraţiilor de presă.

Ceva mai multe detalii sunt oferite la „evenimente“ unde sunt amintite câteva, dar niciunul nu este organizat sau găzduit de instituţia nemţeană.

 

Migraţii secrete până pe 12 octombrie

 

Pe data de 12 octombrie, conform calculelor făcute de Daniela Soroceanu, secretarul judeţului va oferi mai multe detalii despre permutările care vor avea loc între şi în cadrul partidelor reprezentate în legislativul nemţean.

Deşi unele informaţii au fost „scăpate“ deja în anumite zone din presă, de ieri s-a stabilit că deciziile pe care le vor depune aleşii judeţului vor fi oferite publicului abia după ce termenul oferit de ordonanţă va expira. Aceasta deşi este evident că orice astfel de mişcare a unui ales local este de interes public şi ar trebui cunoscută de alegători.

„Am discutat cu doamna secretar şi asta mi-a transmis. După data respectivă vor fi făcute public toate informaţiile legate de mutările consilierilor judeţeni“, a declarat Dan Ailincăi, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Neamţ.

Acesta este deja stilul caracteristic de comunicare cu Consiliul Judeţean. (A.N.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.