În medie, un pacient internat la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Piatra-Neamţ primeşte în farfurie mâncare de fix 11,32 de lei pe zi. Ceea ce înseamnă că unii internaţi primesc hrană de mai puţin de 11 lei, în timp ce alţi bolnavi pot ajunge la mese de aproximativ 19 lei. Luând de referinţă suma medie alocată pentru o zi de hrană, în SJU, rezultă că un pacient primeşte în farfurie, la o singură masă, alimente în valoare de 3,77 de lei. Informaţiile sunt susţinute de reprezentanţii Consiliului Judeţean şi cei ai SJU, care sunt de părere că tocmai aceste sume mici ce acoperă cheltuielile cu mesele bolnavilor, nu permit exeternalizarea serviciilor pe care le oferă Blocul Alimentar al unităţii me-dicale. „Pe structura actuală de cheltuieli a Blocului Alimentar de la Spitalul Judeţean, externalizarea serviciilor nu este posibilă, pentru că acestă procedură de externalizare trebuie să pornească de la premisa că aceste costuri vor scădea cu minim 15%. După cum ştiţi, şi aşa suntem pe un cost destul de redus în ceea ce priveşte hrana. Norma de hrană, pe pacient, are un cost mediu, pe zi de spital, de 11,32. Atât a fost în primul trimestru al acestui an“, a explicat Cătălin Chiţei, administrator public al judeţului.
Cum problema externalizării pare să fie, pe moment, un subiect închis, managerul SJU, medicul Codruţ Munteanu, a dat de înţeles că modul în care este servită masa pacietului, acum, va fi schimbat. Asta după ce, aşa cum mărturiseşte managerul, a primit mai multe semnale referitoare la problema mesei la spital. „Mă preocupă foarte mult problema mesei bolnavilor. Doamna ministru a spus aşa: «Dacă pe bolnav nu-l cercetezi cu empatie, dacă nu-i oferi curăţenie, medicaţie, nu-i oferi hrană, înseamă că-ţi baţi joc de el». Hrana reprezintă o problemă. Poate că sunt depăşit. Atunci am apelat la colegul meu, managerul de la Bacău, la Adi Popa. Am stat de vorbă cu el şi atunci el mi-a spus că a găsit o soluţie foarte bună, de preambalare în caserole a mesei, individualizată, care se serveşte la pacient. A luat această atitudine, ca hrana să fie la vedere, să fie pe cod de bolnav, lucru pe care îl vom face şi noi, cu acceptul Consiliului Judeţean, să luăm o maşină de preambalat şi să ne implicăm mai mult. Nouă ne lipsesc nişte supervisori care să controleze un pic. Oamenii au fost lăsaţi un pic aşa, de capul lor, şi pe la bucătărie şi peste tot. Cu cât vom intensifica nişte controale şi vom pune nişte lucruri clare în protocoale, atunci vom vorbi despre altceva“, a mai spus medicul Munteanu. (T. MARIAN)
‘Oamenii au fost lăsaţi un pic aşa, de capul lor, şi pe la bucătărie şi peste tot. Cu cât vom intensifica nişte controale şi vom pune nişte lucruri clare în protocoale, atunci vom vorbi despre altceva“, a mai spus medicul Munteanu. (T. MARIAN)’
Ce mai management!hahahahahahahahahahahaha!