Acasă Social Vivat amnistia fiscal 14 pensionari CAP s-au căpătuit cu 47.000 de...

Vivat amnistia fiscal 14 pensionari CAP s-au căpătuit cu 47.000 de lei

1016
0
DISTRIBUIȚI

l în ceea ce-i priveşte pe pensionarii ‘’de stat’’, se aşteptă normele de aplicare a Legii 125/2014 pentru a-i exonera de plata datoriilor ori pentru a li se restitui sumele deja achiate Casei de Pensii

Graţierea fiscală a vârstnicilor ale căror pensii au fost calculate eronat şi care astfel au încasat sume necuvenite de la bugetul asigurărilor sociale de stat a picat ca o mană cerească pentru 14 bătrâni din Neamţ care în timpul vieţii au lucrat în fostele cooperative agricole de producţie. Cei în cauză au scăpat de obligaţia de a restitui Casei Judeţene de Pensii Neamţ, în total, fix 47.008 lei. „Potrivit Legii nr. 120/2014, pentru scutirea de la plată a unor debite ale persoanelor provenite din sistemul de asigurări sociale al agricultorilor către bugetul de stat, debitele pensionarilor proveniţi din sistemul de asigurări sociale al agricultorilor către bugetul de stat, aflate în sarcina acestora la data intrării în vigoare a prezentei legi, generate de interpretări neunitare ale prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 67/2003 privind majorarea pensiilor din sistemul public provenite din sistemul de asigurări sociale al agricultorilor, aprobată prin Legea nr. 383/2003, şi ale prevederilor Legii nr. 250/2007 pentru modificarea Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, se scutesc de la plată.

Legea prevede că scutirea de la plat a debitelor se aplică şi în cazul debitelor către bugetul de stat constatate după intrarea în vigoare a prezentei legi. Menţionăm că au făcut obiectul prevederilor Legii nr.120/2014 un număr de 14 pensionari aflaţi în evidenţa Casei Judeţene de Pensii Neamţ, suma scutită de la plată fiind de 47.008 lei“, a precizat Cezar Aanegroae – directorul executiv al Casei Judeţene de Pensii Neamţ.

Cât priveşte scutirea de la plată a sumelor încasate necuvenit drept pensii de stat, indemnizaţii sociale pentru pensionari şi indemnizaţii pentru însoţitori, respectiv restituirea sumelor reţinute cu acest titlu începând cu data de 1 ianuarie 2011, prevăzută de Legea 125/2014, aceasta nu este deocamdată aplicabilă deoarece respectivei legi îi lipsesc normele de aplicare.

„Menţionăm faptul că în luna august 2014, dată la care legea era încă în stadiu de proiect, Casa Judeţenă de Pensii Neamţ estima faptul că pot face obiectul scutirii de la plată a unor debite circa 200 de pensionari din judeţul nostru, dar, având în vedere faptul că trebuie emise normele metodologice de aplicare (care se aprobă prin ordin comun al ministrului Muncii, familiei, protecţiei sociale şi persoanelor vârstnice şi al ministrului Finanţelor publice) nu putem preciza, la această dată, un număr exact de beneficiari şi suma care face obiectul Legii nr.125/2014“, a mai spus directorul executiv al Casei Judeţene de Pensii Neamţ.

Potrivit Legii 125/2014, sumele cu titlu de pensie, indemnizaţie socială pentru pensionari şi indemnizaţie pentru însoţitor provenite din debite şi recuperate de la pensionari începând cu data de 1 ianuarie 2011 se restituie eşalonat, pe o perioadă de 5 ani calendaristici, începând de la data de 1 ianuarie 2015, prin plăţi anuale egale.

Nu fac obiectul acestei reglementări debitele care au drept cauză culpa debitorului, cum ar fi: folosirea unor documente eliberate cu nerespectarea legii, declararea de către debitori a unor date neconforme realităţii, nerespectarea unor obligaţii legale care le revin pensionarilor, inclusiv în cazul cumulului pensiei cu venituri salariale sau asimilate salariilor, ori, după caz, cu venituri din activităţi independente.

(Liviu ILIE)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.