l la Spitalul Judeţean de Urgenţă, ieri, a avut loc cea de-a doua prelevare de organe din acest an şi a noua de când este posibilă o astfel de procedură în Neamţ l familia bărbatului de la care au fost prelevate organele şi-a dat acordul pentru donare, în acest fel alte vieţi putând fi salvate
Trei pacienţi au şanse la viaţă după ce, ieri, 21 noiembrie, au aflat că vor putea beneficia de transplant, ca urmare a unei prelevări de organe efectuată la Spitalul Judeţean, de la un pietrean aflat în moarte cerebrală. Cel de la care s-au prelevat ficatul şi rinichii a fost protagonistul accidentului produs, sâmbăta trecută, la intersecţia „Papuc“, din satul Doina (Girov). Pacientul a fost internat sămbătă, la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Piatra-Neamţ, suferind, potrivit medicilor, din cauza politraumatismelor cu leziuni severe la nivel cranio-cerebral, a unei secţiuni medulare la coloana cervicală şi a unui hematom intracerebral. Ieri, bărbatul a intrat în moarte cerebrală. S-a luat legătura cu familia acestuia care, în ciuda veştii devastatoare legată de moartea celui drag, şi-a dat acordul pentru prelevare. Intervenţia, care a durat peste 3 ore şi jumătate, a fost efectuată de o echipă mixtă formată din 6 medici chirurgi din Bucureşti şi Iaşi. „Pacientul a intrat în moarte cerebrală, ieri, în 20 noiembrie. S-au făcut toate testele necesare conform protocolului şi s-a declarat moartea cerebrală. S-au trimis testele la Iaşi pentru se vedea dacă este un candidat pentru donarea de organe şi s-a primit undă verde, fiind astfel declanşată întreaga procedură. Echipa coordonată de doctorul Vasile Lungu, medic de chirurgie generală, de la Institutul Clinic Fundeni, a prelevat în condiţii bune ficatul şi cei doi rinichi. S-a avut în vedere şi prelevarea corneelor, dar nu erau în condiţii bune, din cauză că traumatismul suferit de pacient era destul de complex“, a precizat dr. chirug Silviu Verzea, director me-dical al SJU Piatra-Neamţ. Până la sosirea echipei de prelevare, specialiştii din cadrul secţiei Anestezie şi Terapie Intensivă a SJU, doctorul Gelu Felician Dulhai, Key Donaţion Person (KDP) şi asis. Lăcrămioara Baciu, coordonator intraspitalicesc de transplant, au pregătit şi monito-rizat donorul pentru intervenţie.
Circa 20 de persoane salvate de nemţeni
De la bărbatul din Piatra-Neamţ, ficatul era aşteptat la Spitalul „Sfântul Spiridon“ Iaşi, acolo unde dr. Cristian Lupaşcu avea potenţiali primitori în aşteptare, un rinichi a mers către un pacient de la Spitalul Clinic „C.I. Parhon“ din Iaşi, iar un alt rinichi a fost dus pentru transplant la Institutul Clinic Fundeni. Această prelevare este cea de-a doua efectuată în acest an la SJU, prima având loc la sfârşitul lunii aprilie, donorul fiind un bărbat, în vârstă de 45, din Piatra-Neamţ. De altfel, din 2014, de când această procedură este posibilă la SJU, au avut loc în total 9 prelevări. Organele donate au salvat vieţile a circa 20 de persoane, români, dar şi străini.
Potrivit dr. Dulhai, pregătirea persoanei aflată în moarte cerebrală pentru prelevare este făcută doar atunci când „starea clinică, legată de nişte parametri, presupune absenţa respiraţiei, midriază fixă areactivă, absenţa reflexelor, diabet insipid, traseu plat – linie izoelectrică evidenţiată de electroencefalogramă, testul dioxidului de carbon şi confirmarea la examenul Computerului Tomograf că este vorba despre un accident vascular hemoragic cu inundaţie tetraventriculară şi cu angajare.“
În prezent, potrivit registrului naţional al Agenţiei Naţionale de Transplant pe listele de aşteptare sunt aproximativ 4.350 de pacienţi primitori. Dintre aceştia, cei mai mulţi – 2.531 sunt cei care au nevoie de un transplant renal. (T. MARIAN)