Teatrul Tineretului are, de puţin timp, o nouă identitate vizuală care, din punctul de vedere al reprezentanţilor instituţiei, nu respectă doar tradiţia, ci o valorifică într-un mod cât mai creativ. Logo-ul actual, spun cei de la TT, este reprezentarea grafică a unui spaţiu de intersecţie fertil comunicării, a unui teren pregătit pentru colaborare. Totodată, aceştia oferă şi o istorie a emblemei TT – „Zburătorul“.
„Noua identitate a Teatrului Tineretului a fost construită pe direcţiile stabilite conceptual de noul program de management. Linia principală este cea care se referă la colaborare şi comunitate în multiplele forme pe care pot să le ia aceste concepte prin diversele programe ale teatrului. Cele două forme grafice care reprezintă cele două T-uri acronime se întrepătrund într-un grid care lasă să se citească foarte uşor atât formele indivi-duale cât şi rezultatul intersecţiei lor. Obiectele care participă la acest joc gra-fic se identifică astfel cu oricare două grupuri creative care vin în contact pe terenul fertil al teatrului: publicul şi echipa artistică, echipa artistică şi cola-boratorii teatrului, creatori şi antreprenori… În acelaşi timp, am ales un logo cu un caracter modular subliniind astfel versatilitatea de care trebuie să dea dovadă un spaţiu de întâlniri creative. Repetiţia formelor, capacitatea lor de a se reconfigura la nevoie în noi compoziţii, creează, totodată, baza unei identităţi vizuale globale a teatrului, a unei comunicări solide, coerente, ludice şi versatile. Logo-ul nu este un talisman într-o vitrină ci dimpotrivă, este parte activă a identităţii unei instituţii, ba mai mult, creează structura pentru comunicarea vizuală a acesteia. A fost foarte important ca acest logo să fie deopotrivă riguros şi ludic, caracteristici antonime care stau la baza unei instituţii care trebuie să fie coerentă ca program şi curajoasă pe teren creativ. Fiind vorba despre un teatru al tineretului, este evidentă alegerea unei direcţii grafice care să reflecte epoca în care trăim. Suntem martorii unor schimbări majore în privinţa felului în care comunicăm, rapiditatea cu care înmagazinăm informaţia, dar şi lejeritatea cu care comunităţile sunt puse în dialog. În acest moment, publicul tânăr al teatrului a fost expus deja la 10-20 de ani de informaţii vizuale fără precedent în istoria civilizaţiei. Cantitativ şi calitativ. Voluptatea cu care aceşti tineri manipulează informaţia, felul în care creează, în care comunică sunt toate rezultatul expunerii la noile medii de manifestare a culturii. Din acest motiv, una dintre cele mai importante caracteristici pe care trebuie să o transmită acest logo este interdisciplinaritatea. Teatrul primeşte sub umbrela lui nenumărat mai multe tipuri de limbaj decât în trecut, limbaje care transcend şi culturi, dar şi tehnologii, arătând în acelaşi timp respect pentru tradiţie, dar şi pentru terenul fertil al prezentului“, au declarat reprezentanţi ai Teatrului Tineretului.
Istoria emblemei Teatrului Tineretului
În anul 1967, teatrul îşi schimbă titulatura din Teatrul de Stat Piatra-Neamţ în Teatrul Tineretului Piatra-Neamţ. Pe ca-ietele program ale spectacolelor de atunci apare sigla teatrului sub forma de 2T: „Măşti“ (1967), regia Eduard Covali, „Vrăjitorul din Oz“ (1967) şi „Ziariştii“ (1968), ambele în regia lui Ion Cojar. De asemenea, pe afişele spectacolelor din acea vreme apar cei 2T stilizaţi sub diferite forme, ca de exemplu: „33 scrisori ano-nime“ (1967), „Melodia întâlnirilor“ (1967), „Răzvan şi Vidra“ (1967), „Tristan şi Isolda“ (1967), „Mere pentru Eva“ (1972), „Matca“ (1975) etc.
Cei 2 T apar declinaţi sub diferite forme de-a lungul timpului, inclusiv cu un fronton deasupra. Afişul original al spectacolului „Tinereţe fără bătrâneţe“, de Eduard Covali, în regia Cătălinei Buzoianu, are ca imagine bustul unui bărbat cu mâinile întinse spre un soare stilizat. Afişul a fost realizat de scenograful spectacolului, Mihai Mădescu, în 1975. Această siluetă îl reprezenta pe personajul principal – Dorde, fiul de împărat care aspiră la nemurire, dar renunţa la aceasta atunci când o descoperă, considerând condiţia de pământean muritor mai autentică.
În vederea participării Teatrului Tineretului, cu acest spectacol, la Festivalul Internaţional de Teatru, Nancy – Franţa, din 1977, afişul a fost refăcut de graficia-nul Dimitrie Sbierea, siluetei umane adăugându-i-se aripi cu o textură de ochi şi pene, corp şi unul dintre picioare prelungit cu o rădăcină. Atribuirea de denumiri precum „Înger“ sau „Zburător“ nu se înscrie semnificaţiilor acestor două afişe şi intenţiilor autorilor spectacolului din 1975. O altă redesenare a acestei siluete a fost realizată de scenografa Nadina Scriba în 1982, emblema fiind folosită pe afişul Festivalului de Teatru din acel an şi în cadrul antetului din actele oficiale. Această variantă a fost folosită pentru realizarea emblemei (duble) care există în prezent pe faţada teatrului, emblemă realizată la iniţiativa actorului Cornel Nicoară, în perioada primului mandat de director al Teatrului Tineretului (1986-1989).
În perioada mandatelor directorilor Nicolae Scarlat (1991-1995) şi Corneliu-Dan Borcia (1995-2001), sigla teatrului, în actele oficiale, a fost reprezentată de 2 T, stilizaţi şi declinaţi în mai multe variante. Ca însemn pe acte oficiale, silueta redesenată de Nadina Scriba este reluată pe stampila instituţiei (2001) şi în cadrul antetului (2003), în timpul celui de-al doilea mandat al directorului Cornel Nicoară. Pe caietele – program nu apare nicio siglă. Pe perioada mandatului de director al actorului Liviu Timuş, această siluetă s-a păstrat pe antet şi ştampilă şi a fost transformată în logo în anul 2007, după desenul lui Dimitrie Sbierea, apărând pe toate caietele-program şi afişele stagiunilor. La data de 11 mai 2016 imaginea a fost înregistrată ca marcă la OSIM, cu posibilitate de reînnoire. (Natalia RÎŞTEI)
Consiliul Judeţean vrea explicaţii pentru schimbarea siglei
Decizia schimbării siglei Teatrului Tineretului a făcut subiectul unei discuţii în şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Neamţ de miercuri, 22 noiembrie. Totul în contextul în care, în ultimele, zile spaţiul public a fost bombardat cu opinii pro şi contra renunţării la emblema instituţiei sau la „identitatea vizuală“, aşa cum o numesc apărătorii vechii sigle. Astfel, la finele şedinţei, aleşii au decis de comun acord ca la următoarea întâlnire (programată pentru data de 29 noiembrie) să o invite şi pe Gianina Cărbunariu, managerul teatrului pietrean, pentru a explica raţiunea de la care a pornit ideea schimbării logo-ului, dar şi alte detalii cu privire la Festivalul de Teatru care tocmai s-a încheiat.
„Recunosc, încă nu am reuşit să am o discuţie cu doamna manager până acum; voi încerca să fac acest lucru mâine. Propunerea mea este ca în şedinţa ordinară de la sfârşitul lunii să o invităm aici pe doamna Cărbunariu şi să ne răspundă la întrebările pe care le avem cu toţii. Împreună am acordat suma de bani pentru organizarea festivalului şi eu aştept ca doamna manager să vină inclusiv cu o dare de seamă; să vedem exact pe ce s-au cheltuit acei bani (…) Vă asigur că vom face o analiză foarte exactă. Vizavi de identitatea vizuală şi schimbarea siglei, cred că este o decizie care ţine de management (…) dar vom afla raţiunea de la care a pornit această idee direct de la doamna manager“, a precizat preşedintele Ionel Arsene. (Roxana CHIRILĂ)