Acasă Social Vânătorii au dezlegare la urşii care terorizează localnicii din Ceahlău

Vânătorii au dezlegare la urşii care terorizează localnicii din Ceahlău

1425
0
DISTRIBUIȚI

 

l cota de vânătoare alocată judeţului Neamţ pentru sezonul 2014-2015 este de 13 urşi, 15 lupi şi 7 pisici sălbatice

Urşii care în ultimele luni au dat iama prin gospodăriile din comuna Ceahlău, omorând animale şi băgând spaima în localnici, vor putea fi ucişi de vânători dacă sunt prinşi de acum încolo „în fapt“. Decizia a fost luată de reprezentanţii Mi-nisterului Mediului şi consfinţită printr-un ordin (1.575/16 septembrie 2014) semnat de ministrul Attila Korodi.

Potrivit acestui ordin, care de fapt stabileşte cotele de vânătoare pentru sezonul 2014-2015, vânătorii autorizaţi vor putea vâna şi în afara sezonului de vânătoare urşii (dar şi lupii şi pisicile sălbatice) „care pun în pericol sănătatea şi securitatea publică, exemplarele aflate în intravilanul localităţilor, cele care frecventează locurile special amenajate pentru adăpostirea animalelor domestice punând în pericol siguranţa acestora şi/sau a personalului de deservire, precum şi cele prezente la cadavrul animalului domestic ucis în afara habitatului natural al speciilor de faună sălba-tică“. Altfel spus, orice jivină care este prinsă hălăduind pe uliţe sau dând iama prin stâne ori grajduri poate fi ucisă oricând.

Numai în această lună, urşii au dat atacul de două ori la animalele locuitorilor din Ceahlău. Au fost ucişi în total 11 cârlani – şapte la o stână şi patru dintr-un grajd în satul Pârâul Mare. Un atac asemănător s-a petrecut la începutul lunii iulie, tot în comuna Ceahlău. Şi atunci, un urs a ucis şapte oi.

Revenind la ordinul ministerial care stabileşte cotele de vânătoare pentru judeţul Neamţ, în sezonul 2014-2015 vor putea fi ucişi/ucise 13 urşi, 15 lupi şi 7 pisici sălbatice. Sezonul de vânătoare la urs este până pe 31 decembrie 2014, apoi între 15 martie şi 14 mai 2015, iar la lup şi pisică sălbatică – până pe 31 martie 2015.

(Liviu ILIE)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.