Un zimbru a intrat în curtea Mănăstirii Neamţ, iar imaginile cu această vizită mai puţin obişnuită au fost postate pe Facebook de stareţul mănăstirii, Benedict Sauciuc.
Zimbrul a profitat de faptul că porţile mănăstirii erau deschise şi a intrat în curtea interioară. El s-a plimbat câteva minute pe aleile acoperite cu un strat de zăpadă, fără a se lăsa perturbat de prezenţa unor angajaţi ai mănăstirii. În imagini se mai observă cum zimbrul pare că ar căuta de mâncare şi este atras de zonele de vegetaţie care nu fuseseră acoperite în întregime de zăpadă.
„Mănăstirea Neamţ – Un pelerin neobişnuit în incinta mănăstirii 09 ian.2024“, a scris stareţul mănăstirii.
„Vizita“ a avut loc pe data de 9 ianuarie 2024, când impunătorul mascul a „păşit“ pe sub bolta de la intrare, înaintând domol prin zăpada din curte. A testat noul teren, trecând apoi pe la câţiva metri de un călugăr care, aflat lângă zidul bisericii, i-a întins o mână. Zimbrul n-a răspuns gestului de a se apropia, îndreptându-se spre ieşire.
Administraţia Parcului Vânători Neamţ derulează, de aproape 12 ani, un proiect de repunere în libertate a acestor animale. Pentru refacerea acestei specii în Munţii Neamţului în libertate au fost făcute studii de către specialiştii de la Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice Bucureşti şi Societatea Zoologică Regală din Londra. Acum numărul zimbrilor ce hălăduie prin păduri este de peste 60. Îmbucurător a fost faptul că viaţa în sălbăticie a mers după regulile naturii. Zimbrii şi-au mărit arealul la zeci de mii de hectare, iar în libertate au venit pe lume mulţi pui.
Zimbrii nu sunt un pericol pentru om, fiind sfioşi şi dau semne că ar ataca doar dacă se simt ameninţaţi. Masculii sunt solitari şi se alătură turmei numai în perioada de împerechere.