Acasă Eveniment Un singur copil depistat cu coronaviroză în Neamţ

Un singur copil depistat cu coronaviroză în Neamţ

1008
0
DISTRIBUIȚI

Un singur copil din Neamţ – mai exact un preşcolar din Piatra-Neamţ – a fost depistat pozitiv la coronaviroză în prima zi în care, la domicilii sau în şcoli, a fost făcută prima testare folosindu-se testele rapide antigen pe bază de salivă. De altfel, rata de pozitivare la nivel naţional este extrem de redusă – doar 86 de cazuri depistate pozitiv, potrivit unui comunicat al Ministerului Educaţiei.

Cifrele sunt, însă, extrem de discutabile în condiţiile în care marea majoritate a şcolilor au refuzat testarea elevilor iar părinţii pot sau nu să efectueze testarea fără a da socoteală cuiva.

Reamintim că, în Neamţ, doar 12 unităţi de învăţământ au decis, prin consiliile de administraţie, să testeze anticovid preşcolarii şi elevii la începutul programului de lucru – testarea urmând a se face fie de cadrele didactice, fie de personal medical. Din mediul urban, numai centrele şcolare pentru educaţie incluzivă din Piatra-Neamţ, Roman, Târgu-Neamţ vor testa elevii în mod organizat.

Situaţia este similară în întreaga ţară.  „În ceea ce priveşte modalitatea de utilizare a testelor rapide antigen noninvazive efectuate din proba de salivă, conducerea a 16.956 de unităţi de învăţământ cu personalitate juridică sau structuri arondate a decis ca acestea să fie administrate la domiciliu. În 216 unităţi de învăţământ testele se vor administra la şcoală, iar în cazul a 467 de unităţi de învăţământ vor fi administrate fie la domiciliu, fie la şcoală, diferenţiat, pe niveluri de studiu“, se arată în comunicatul Ministerului Educaţiei. Până acum, la noi în judeţ au ajuns şi au fost distribuite circa 180.000 de teste de salivă – suficiente pentru testarea de luni (6 decembrie) şi cea de joi (9 decembrie). În weekend va fi adus un nou lot de teste, numărul acestora urmând a fi decis după ce şcolile vor raporta Inspectoratului Şcolar câte teste au distribuit efectiv elevilor.

(Liviu ILIE)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.