lnca de ieri, inspectorul şcolar general adjunct Elena Laiu – preşedintele comisiei care a avizat transferurile, a intrat în concediu medical l ministrul Sorin Cîmpeanu a anunţat demararea cercetării disciplinare a acesteia şi a membrilor comisiei de admitere
Controlul dispus de mi-nistrul Educaţiei – Sorin Cîmpeanu la Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ, pe tema oportunităţii (ca să folosim un eufemism) transferurilor între licee sau între diferite specializări în cadrul aceluiaşi liceu a elevilor repartizaţi compu-terizat în clasa a IX-a, a scos la iveală faptul că 130 (!) dintre cele 160 de transferuri aprobate de o comisie condusă de inspectorul şcolar general adjunct Elena Laiu s-au făcut cu încălcarea metodologiei. Altfel spus, vor trebui anulate. Ieri, într-o intervenţie la un post de televiziune, Sorin Cîmpeanu a declarat, printre altele: În Neamţ, sunt 130 de cazuri care nu au justificare.
În Neamţ inspectorul general (probabil se referă de fapt la inspectorul şcolar general adjunct Elena Laiu – n.r.) este promovat prin concurs, deci nu poate fi schimbat pe loc, dar se derulează cercetarea disciplinară şi în funcţie de rezultate se vor lua măsurile care se impun“, a mai spus Sorin Cîmpeanu.
Ministrul Educaţiei a mai precizat că este vorba despre o cercetare preliminară şi că alături de cercetarea disciplinară se vor derula şi cercetări ale organelor de cercetare penală pentru situaţiile de transfer fără justificare.
Control-maraton, timp de două zile
Echipa de control trimisă în Neamţ, marţi, de ministrului Educaţiei, a avut în componenţă două membre ale Corpului Naţional de Experţi, ambele din Buzău. Acestea au ajuns la Inspectoratul Şcolar cu scopul de a investiga suspiciunile de fraudă legate de modul în care s-au aprobat transferurile între licee ale absolvenţilor de gimnaziu repartizaţi computerizat în luna iulie, şi au „lins“ documente timp de două zile, neîntrerupt. Ieri dimineaţă la prima oră au plecat către Bucureşti, şi i-au prezentat concluziile raportului ministrului Cîmpeanu. Care concluzii, deloc plăcute pentru protagonişti (Elena Laiu şi membrii comisiei judeţene de admitere), aşa cum au fost anunţate de şeful Educaţiei, ne scutesc de alte comentarii.
Ba s-ar impune unul: taman ieri, inspectorul şcolar general adjunct Elena Laiu s-a îmbolnăvit şi a cerut concediu medical până duminică, cu promisiunea că luni va fi prezentă la Inspectoratul Şcolar. Informaţia a fost confirmată de inspectorul şcolar general Viorel Stan. Care, în paranteză fie spus, nu are cum scăpa de mustrare sau chiar de vreo sancţiune disciplinară dispusă de minister.
Revenind la subiect, iată situaţia cererilor de transfer depuse în acest an, aşa cum a sintetizat-o acelaşi mi-nistru Sorin Cîmpeanu: din 240 de cereri depuse de elevii din Neamţ, 160 au fost aprobate. Dintre acestea, doar 30 au justificare (20 respectă criteriul de medie – vom detalia mai jos despre ce este vorba, trei cazuri sunt justificate medical, în şapte situaţii au fost aprobate „reunirile“ unor fraţi gemeni). Celelalte 130 au fost aprobate fără o bază legală.
Ce spune metodologia
Ca să lămurim cum stă treaba cu aprobarea cererilor de transfer mai înainte de începerea anului şcolar, vom cita din metodologia de admitere în clasa a IX-a, anul şcolar 2015 – 2016, la articolul 54: „(…)comisia de admitere judeţeană/a municipiului Bucureşti rezolvă situaţiile speciale apărute după repartizarea computerizată: situaţii medicale speciale, schimburi de elevi, redistribuirea candidaţilor gemeni, distribuire sau redistribuire pe locuri rămase libere, pentru apropiere de domiciliu, corectarea unor erori de transcriere greşită în baza de date computerizată a opţiunilor exprimate de elevi etc. (2) Nu se va depăşi numărul maxim de 28 de elevi la clasă şi se va respecta, în toate cazurile, criteriul referitor la media de admitere(…) (3) Deciziile comisiei de admitere judeţene a municipiului Bucuresti se iau cu majoritate de voturi, cu consemnare într-un proces-verbal, şi sunt făcute publice prin afişare la sediul inspectoratului scolar“.
Altfel spus, indiferent de argumentele invocate, indiferent de situaţia concretă apărută, niciun transfer nu poate fi aprobat decât dacă media solicitantului este cel puţin egală cu media ultimului admis la specializarea vizată prin cererea de transfer. Lo-gica legiuitorului este simplă: dacă s-ar proceda altfel, admiterea ar deveni pur decorativă. Singura excepţie este în cazul fraţilor gemeni.
Realitatea Media a tras un semnal de alarmă încă de anul trecut
Despre practicile deloc în regulă ale comisiei judeţene de admitere, bineînţeles legate de aprobarea cererilor de transfer, Realitatea Media a făcut vorbire încă de anul trecut – când la Neamţ s-a consemnat o situaţie absolut inedită, demnă de Cartea recordurilor: toate cele 134 de cereri au fost aprobate.
Cu alte cuvinte, deşi comisia judeţeană condusă şi atunci de Elena Laiu ar fi respectat cu sfinţenie litera şi spiritul metodologiei de admitere în clasa a IX-a s-a întâmplat ca absolut toate solicitările de transfer să fie atât de fundamentate încât au fost aprobate.
Ce am putut constata atunci când am avut curio-zitatea să verificăm, aleatoriu, câteva dintre cazuri? Că unele, nu puţine, erau (şi sunt şi acum, în cazul în care mai interesează pe vreun oficial din minister) deosebit de interesante. Exemplele cele mai concludente: elev cu media de admitere 6,30 transferat de la Colegiul Tehnic „Ion Creangă“ Târgu-Neamţ la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare“ Târgu-Neamţ (filologie), unde media ultimului admis era 8,02 – cu 1,72 puncte mai mare!; elevă cu media de admitere 6,98 transferată de la Liceul „Carol I“ Bicaz la acelaşi Colegiu Naţional Ştefan cel Mare“ Târgu-Neamţ (matematică-informatică), unde media ultimului admis era 8,41 – aproape 1,5 puncte mai mare; elevă cu media de admitere 7,58 transferată de la Grupul Şcolar Economic Administrativ Piatra-Neamţ la Colegiul Naţional de Informatică Piatra-Neamţ, unde media ultimului admis era 8,20; elevă cu media de admitere 7,19 transferată de la Liceul „Carol I“ Bicaz la Colegiul Naţional de Informatică Piatra-Neamţ (8,20).
Anul trecut, nimeni – nici de la minister, nici de la sindicat, nici din asociaţiile de părinţi – nu a luat atitudine după dezvăluirile din Realitatea.
(Liviu ILIE)