Ancheta care a dus la destructurarea „Academiei Infractorilor“, înfiinţată de Adrian Marin Botez (zis „Ţâţă“), a beneficiat şi de „sprijinul“ câtorva dintre membrii grupării care, puşi sub acuzare în alte dosare, au acceptat să vorbească şi au dat detalii despre modul de organizare a respectivului grup infracţional.
Doi dintre aceştia sunt nişte hoţi din municipiul Piatra-Neamţ, plasaţi iniţial în arest la domiciliu pentru o spar-gere comisă la un magazin din comuna Podoleni. Pe parcursul măsurii privative de libertate, aceştia au colaborat cu procurorii şi au furnizat date importante care i-au ajutat pe anchetatori la probarea ilegalităţilor comise de „Ţâţă“.
Aparent întâmplător, după destructurarea „Academiei“, în contextul declarării neconstituţionale a unui articol din Codul Penal, locotenenţii lui „Ţâţă“ (Cătălin Ionuţ Ispas şi Cosmin Petru Munteanu) au fost puşi în libertate, pe hârtie, de Judecătoria Piatra-Neamţ. Spunem „pe hârtie“ pentru că indivizii la care facem referire sunt încarceraţi, într-un alt dosar, adică acela privitor la „Academia Infractorilor“.
Salvaţi de Curtea Constituţională
„În temeiul articolului 348, alineatul 2, raportat la articolul 207, alineatul 2, Cod de Procedură Penală, raportat la prevederile Deciziei Curţii Constituţionale din data de 7 mai 2015, referitor la neconstituţionalitatea art. 222, alin. 1, Cod Procedură Penală, constată încetată măsura arestului la domiciliu a inculpaţilor Munteanu Petru Cosmin şi Ispas Cătălin Ionuţ, arestaţi în altă cauză“, se arată în sentinţa dată de judecători.
Referitor la articolul 222 din Codul Penal, declarat neconstituţional, acesta se referă la durata arestului la domiciliu, care nu are o limită maximă până la care poate fi extinsă. „În cuprinsul acestui articol, termenul şi durata maximă a măsurii preventive a arestului la domiciliu, luate în procedura de cameră preliminară şi în cursul judecăţii în primă instanţă, sunt încălcate dispoziţiile constituţionale cuprinse în art. 23 – libertatea individuală, art. 25 – libera circulaţie, art. 26 – viaţa intimă, familială şi privată, art. 39 – libertatea întruni-rilor, art. 41 – munca şi protecţia socială a muncii şi, respectiv în art. 53 – restrângerea exerciţiului drepturilor sau libertăţilor fundamentale“, transmit judecătorii constituţionali printr-un comunicat.
Omul de încredere Cătălin Ionuţ Ispas, zis „Botos“, a aderat la gruparea lui „Ţâţă“ în anul 2013, când era minor.
Crescut în spiritul organizaţiei, el a fost unul dintre executanţii de încredere, îndeplinind exemplar ordinele primite de la lider, „aspecte relatate şi de martorele Păduraru Adriana-Diana şi Păduraru Diana-Dănuţa“ – după cum precizează Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – „care au relatat în detaliu atât modalitatea conspirată în care au fost transportate în casa de antrenament de la Cluj, unde au petrecut Revelionul 2015, cât şi relaţia dintre susnumit şi liderul grupării, o relaţie de subordonare“. În ziua în care „Ţâţă“ a fost prins, Ispas era în casa de antrenament de la Cluj.
De asemenea, Cosmin Petru Munteanu a fost racolat în perioada 1 iulie 2014 – 16 ianuarie 2015, imediat după eliberarea din „greşeală“ a lui „Ţâţă“ din Arestul Poliţiei Capitalei.
„În calitate de lider, susnumitul („Ţâţă“ – n.r.) a selectat, pregătit, instruit, finanţat, controlat şi coordonat membrii grupării, în vederea comiterii de infracţiuni de furt şi tâlhărie, la magazine de bijuterii şi ceasuri de lux, iar în vederea realizării scopului pentru care gruparea s-a constituit, a executat acte materiale de instigare şi complicitate la un număr de 26 de tâlhării calificate (20 de fapte consumate şi şase tentative) şi un furt calificat în diferite ţări europene, însuşindu-şi şi decizând împărţirea produsului infracţional, bijuterii de aur şi ceasuri de lux, pe care le-a valorificat prin intermediul legăturilor infracţionale, respectiv Savu Florin Mircea şi Gliga Adolf“, este precizat în referatul procurorilor.
(Mihai SAVA)
GLIGA Adolf care dealtfel este cumnatul primarului de Savinesti, Horciu. Acelsi primar care are in posesie un autoturism primit cadou de la cumnat