Acasă Economic „Tulburel“ la robinetele pietrenilor

„Tulburel“ la robinetele pietrenilor

766
0
DISTRIBUIȚI

Nu este zi în care Compania Judeţeană ApaServ SA, cea care livrează apă în tot judeţul, să nu-şi fericească abonaţii cu măcar trei-patru întreruperi ale furnizării lichidului vital. Sunt întreruperi programate, căci alea neprogramate, pentru astuparea găurilor din ţevile care arată ca un şvaiţer, sunt mult mai multe.

Ei bine, întreruperile programate sunt anunţate (uneori cu o zi înainte, dar nu de puţine ori s-a întâmplat ca anunţul să fie făcut cu o oră sau două înainte de sistarea furnizării apei), iar oamenii sunt sfătuiţi să-şi facă provizii de apă şi rugaţi să scuze ApaServ pentru disconfortul creat. Problema este că acest disconfort nu se rezumă la lipsa apei, ci şi la ceea ce curge la robinete după reluarea furnizării.

Apă nepotabilă timp de o zi

Joia trecută, un astfel de episod a vizat o parte semnificativă a municipiului Piatra-Neamţ: străzile Bistriţei (de la Mall Shopping City până la Gară), 9 Mai (de la Gară până la Piaţa Centrală), Lt. Drăghescu şi bulevardul Republicii (de la Gara până la Telekom). Apa a fost oprită de la 8 la 18, „pentru desfăşurarea unei lucrări de cuplare a Magazinului Kaufland de pe strada Bistriţei din Piatra-Neamţ, la reţeaua de distribuţie a apei potabile“ (anunţul ApaServ).

Oamenii şi-au făcut provizii de apă (cei care au aflat în timp util) sau au privit robinetele seci, au bombănit, ca de fiecare dată, şi au aşteptat. Joi, spre seară, apa a revenit. Doar că, după aspect, părea scoasă direct dintr-o băltoacă. Au trecut orele, joi a devenit vineri, dar „tulburelul“ continua să curgă prin ţevi şi robinete. Cum să bei o astfel de apă, cum să faci mâncare, ba chiar cum să te speli cu aşa apă? Mai degrabă cumperi apă îmbuteliată, de la magazin… Majoritatea s-au resemnat. Unii, însă, au încercat să ceară explicaţii celor de la Apa Serv. Vineri, pe la ora 14, un abonat care locuieşte pe strada George Coşbuc a umplut o sticlă cu apă „de calitate“ şi a mers la sediul ApaServ. A dat doar de uşi închise. A sunat la dispecerat – potrivit Apa Serv, în caz de probleme legate de furnizarea sau calitatea apei „beneficiarii noştri pot suna la Dispeceratul care funcţionează nonstop, la numărul de telefon 0233/233340“ – însă nimeni nu i-a răspuns.

Pe banii clienţilor…

Apa furnizată nemţenilor este printre cele mai scumpe din ţară. Şi ar fi fost şi mai scumpă, dacă o instanţă de judecată nu ar fi suspendat decizia de majorare luată de Consiliul Judeţean  („patronul“ Apa Serv) la propunerea conducerii companiei. La momentul de faţă, metrul cub de apă mai mult sau mai puţin potabilă costă 5,25 lei; iar metrul cub de apă care se scurge la canalizare costă 4,14 lei. În total, 9,39 lei. În situaţii de genul celei prezentate mai sus, abonaţii lasă să curgă robinetele în speranţa că „tulburelul“ se va limpezi. Pe banii lor, pentru că apa de la robinet se transformă imediat în apă ajunsă la canalizare.

Şi totuşi, de ce se întâmplă aşa? ApaServ SA administrează o reţea învechită, care nu înseamnă doar găuri şi pierderi, ci şi conducte de-a dreptul mizerabile. Cât curge apa, acestea se „spală“. Când nu curge, toată ru-gina de pe ţevi se adună în apa rămasă pe conducte şi apoi este pompată clienţilor. Dar nu-i bai, atâta timp cât buletinele de analiză a apei, făcute tot de ApaServ, arată impecabil.

(Liviu ILIE)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.