Până pe 14 octombrie, Muzeul de Ştiinţe Naturale Roman găzduieşte o nouă expoziţie temporară, intitulată „Superorganismul – Termitele, arhitecţi ai naturii“.
În cadrul acesteia sunt expuse informaţii referitoare la modul de hrănire, de comunicare, despre organizarea coloniilor de termite, marcând rolul pe care îl are fiecare membru, fie că este vorba despre regină, rege, termite lucrătoare sau termite soldaţi.
„Apărute pe pământ la începutul erei Mezozoice, acum 200 de milioane de ani, termitele au evoluat de-a lungul vremii, fiind considerate mult timp a fi înrudite cu furnicile ori albinele, datorită vieţii sociale pe care o trăiesc în cadrul coloniilor. Denumite şi „furnici albe“, cercetările ulterioare au evidenţiat faptul că aceste insecte sunt mai apropiate, însă, de gândaci.
Aceste insecte trăiesc în cuiburi construite sub pământ sau deasupra solului. Un exemplu de cuib subteran, prezentat în expoziţie, este cel realizat de singura specie de termită, semnalată în regiunile sudice ale ţării noastre – Reticulitermes lucifugus“, au explicat reprezentanţii complexului Muzeal Naţional Neamţ.
(R.C.)