În ultima perioadă, în regiunea Moldovei, au fost înregistrate mai multe sesizări din partea unor cetăţeni privind activităţi de schimb valutar sau plăţi făcute cu bancnote „specimen“, ori „suvenir“, acestea neavând valoare monetară. Faptele s-au întâmplat mai ales în mediul rural.
Dat fiind faptul că escrocii profită de naivitatea sau lipsa de informare a bătrânilor, poliţiştii trag un semnal de alarmă în acest sens. Astfel, este bine de ştiut că bancnotele inscripţionate „specimen“ au această menţiune înscrisă vizibil pe avers şi pe revers, pe diagonală, de obicei cu cerneală roşie, fiind folosite de instituţii precum băncile centrale sau Interpol în vederea informării sau ca referinţă în expertize. Aceleaşi ban-cnote prezintă caracteristicile celor autentice, dar nu au putere circulatorie şi sunt fără valoare, nefiind acceptate nicăieri la plată. Totodată, specimenele sunt destinate exclusiv spre informare şi sunt difuzate, în anumite condiţii, de băncile centrale de emisiune tuturor celorlalte bănci centrale din lume sau altor instituţii precum muzee, edituri specializate ce pu-blică anumite cataloage despre bancnote, Interpol, Europol.
Cazinourile şi schimbul valutar – ţinte pricipale
De la începutul acestei luni, mai mulţi cetăţeni, în special de la ţară, au anunţat Poliţia că au primit de la diverse persoane, în schimbul prestării unor servicii, vânzării unor bunuri, sau derulării unor activităţi de schimb valutar, bancnote cu inscripţie în limba ucraineană: „Suvenir. Nu este mijloc de plată“. Din nefericire, aceste aspecte au fost constatate de către victime doar în momentul în care au încercat să pună în circulaţie bancnotele. Două astfel de fapte s-au petrecut la graniţa cu judeţul nostru. Potrivit oamenilor legii, cu titlu de exemplu, într-un caz, o femeie în vârstă de 54 de ani a cumpărat, cu lei, 100 de dolari „specimen“, care aveau o inscripţie cu tuş de culoare roşie, în limba ucraineană, prin care se preciza că bancnota nu este destinată efectuării de plăţi. De asemenea, la un bar cu jocuri electronice de noroc, angajatul de la ruletă a băgat anticipat credit unui client, în valoare de 3.000 de euro. La final, clientul a plătit cu 15 bancnote de câte 200 de euro şi a plecat. După plecarea acestuia, angajatul a realizat că bancnotele erau înscrisuri „suvenir“, întrucât nu prezentau elemente de siguranţă şi nici serie ori număr, aşa că a sunat la 112.
„Pentru prevenirea infracţiunilor de înşelăciune prin astfel de metode vă recomandăm să nu va încredeţi în binevoitori! Nu cumpăraţi valută de la persoane neautorizate! Infractorii acţionează, de regulă, la câţiva metri de un birou de schimb valutar sau casă de amanet şi ar fi păcat să cădeţi victimă din cauza unui câştig nesemnificativ. Dacă aţi fost victima unei astfel de infracţiuni, nu lăsaţi să treacă timp de la comiterea faptei şi sesizaţi-ne prin apelul unic de urgenţă! Vă mai recomandăm să reţineţi semnalmentele persoanelor implicate, sau caracteristicile maşinilor (număr de înmatriculare), date pe care să le comunicaţi imediat Poliţiei!“, se arată într-o informare transmisă de oamenii legii.
(Mihai SAVA)