În goana după profit, mulţi dintre comercianţi – fie că sunt de-ai locului sau, mai nou, firme voiajoare de marketing, ar face orice. Metodele de atragere a clienţilor, naivi şi influenţabili, sunt dintre cele mai diverse – mergând de la oferirea de mici cadouri cu o valoare neglijabilă şi până la persuadarea acestora că sunt centrul Universului (sau cel puţin buricul Pământului). Totul, orice, pentru scopul final: să le bage pe gât unor creduli produse pe care în mod normal nu le-ar cumpăra, sau dacă
le-ar cumpăra ar da pe ele sume rezonabile, nu astronomice. Pentru că, de fapt, asta-i marea problemă: oamenii sunt convinşi să dea o căruţă de bani pe nişte prostii. Iar când conştientizează că au luat o mare ţeapă, e prea târziu: contractele de vânzare-cumpărare sunt semnate, parafate şi practic inatacabile în justiţie. De o astfel de experienţă a avut parte, acum vreo două săptămâni, o octogenară din Piatra-Neamţ, care a dat toţi banii pe care îi avea în casă, 4.000 de lei, pe câteva ustensile de bucătărie, o saltea şi un set de pat.
„Cred că m-au hipnotizat“
„Acum vreo două săptămâni am primit un telefon de la un bărbat, care m-a invitat la o prezentare de produse, la Hotelul Ceahlău. Nu l-am întrebat de unde avea numărul meu; iniţial am crezut că din cartea de telefoane, luat la întâmplare. Mai apoi aveam să mă conving că nu era chiar la întâmplare, pentru că la întâlnirea de prezentare a produselor erau numai pensionari, oameni în vârstă.
Pe 16 iulie am mers la întâlnire; erau o fată şi trei bărbaţi, care mai de care mai grijuliu să ne facă să ne simţim bine, să ne simţim importanţi. Ne-au prezentat o listă de produse, pe o tablă, spunându-ne că acele produse fac, tot setul, vreo sută de milioane de lei vechi (10.000 de lei – n.r.). Dar, mărinimoşi, ne-au anunţat că fiind o situaţie specială şi având în vedere că noi suntem pensionari, ne pot face o reducere substanţială: tot setul cu patruzeci de milioane. Plus că ne oferă şi cadouri «din partea casei» – de fapt nişte mărunţişuri fără valoare. Din păcate, însă, în momentele acelea nu gândeam aşa. De fapt, cred că m-au hipnotizat. Le-am spus că am nişte bani în casă, strânsesem pentru o nuntă şi tocmai ce luasem pensia. Am avut o reţinere, dar cu multă gargară m-au convins să cumpăr acele lucruri. Mi le-au împachetat şi unul dintre bărbaţi m-a condus acasă. M-a ajutat să le duc în apartament, i-am dat banii şi mi-a tăiat chitanţă. După ce a plecat, parcă mi-a dat cineva cu ceva în cap. Stăteam pe un scaun şi mă uitam ca proasta la lucrurile acelea, realizând câţi bani tocmai dădusem pe ele. De aia zic că m-au hipnotizat, sau ceva… Am luat legătura cu ei, să le spun că m-am răzgândit, şi prin telefon, şi ducându-mă la hotel, dar m-au dus cu vorba. Mi-au vorbit frumos, nu m-au repezit, ba chiar la un moment dat mi-au zis că se rezolvă, dar că au predat banii încasaţi de la mine şi trebuie să încaseze alţii ca să mi-i returneze. N-am mai văzut un leu înapoi. Nici la Poliţie n-am fost, ca să depun plângere. Am aflat că vineri (24 iulie – n.r.) au plecat din oraş. Am rămas cu paguba. La telefoane nu mi-au mai răspuns. Măcar alţi bătrâni care vor afla de păţania mea să nu mai cadă în plasa unor escroci. Până la urmă voi face şi plângere, dar sunt slabe şanse să se rezolve ceva“, a spus Gherghina C..Cu titlu informativ, iată ce conţine setul de produse pentru care octogenara a plătit 4.000 de lei: saltea masaj marca AML, sistem gătit, vas clopot, set pat, cuţite, ceainic. Nici în contractul de vânzare-cumpărare şi nici în factură (emisă de un obscur sereleu din Bucureşti) nu sunt precizate preţurile acestor produse, ci doar preţul final al setului.
Are dreptul să returneze produsele
Pe pietreanca păcălită de amabilii vânzători bucureşteni am sfătuit-o să se adreseze Protecţiei Consumatorilor dacă reprezentanţii firmei continuă să o trateze cu „spatele“. Acest sfat este valabil pentru toţi cititorii noştri care au beneficiat de atenţiile unor astfel de comercianţi, care s-au făcut nevăzuţi după ce şi-au îndepli-nit target-urile de vânzări. Pentru că legislaţia dă dreptul consumatorilor să returneze – cu restituirea integrală a preţului – produsele cumpărate de la vânzătorii ambulanţi, itineranţi sau cum s-or mai numi, în termen de 14 zile de la primirea produselor.
(Liviu ILIE)