Acasă Social Stagiunea 2014 – 2015 la Teatrul Tineretului: Proiecte noi, necazuri vechi

Stagiunea 2014 – 2015 la Teatrul Tineretului: Proiecte noi, necazuri vechi

858
0
DISTRIBUIȚI

 

Echipa Teatrului Tineretului deschide în acest sfârşit de săptămână stagiunea 2014-2015 cu un spectacol de mare succes – „O ..ladă“, cu o serie de proiecte, premire, dar din păcate şi cu un mare regret: acela că festivalul de teatru  nu se va organiza nici anul acesta.

Din noul sezon de spectacole nu vor lipsi nici problemele apărute în urma lucrărilor de reabilitare a instituţei, printre care acustica, lipsa căldurii şi alte disfuncţionalităţi deja cunoscute. „Cei de la Romconstruct ( n.r.- firma care a efectuat lucrările de reabilitare) au recunoscut că am avut dreptate când am semnalat faptul că acustica este proastă şi ne-au promis că vor rezolva această problemă.

Noi am sperat să se rezolve până la deschiderea stagiunii, dar iată că nu este aşa“, a declarat Liviu Timuş, directorul Teatrului Tineretului.

Festivalul din toamnă, la… primăvară

Problema acusticii şi lipsa banilor i-au determinat pe reprezentanţii Teatrului Tineretului să reconsidere datele referitoare la organizarea acestei manifestării de prestigiu. „Cu toate că am depus proiectul referitor la bugetul necesar pentru organizarea festivalului încă de la începutul verii, înainte de a pleca în concediu, nu am primit niciun răspuns  de la Consiliul Judeţean Neamţ. Neprimind niciun răspuns, evident că nu am mai putut invita trupele din ţară, plus că am fost condiţionaţi şi de acustica sălii.

Luând în considerare aceste aspecte, dar şi altele, am decis să mutăm festivalul spre primăvară-vară, aşa cum era înainte de 1989. Acest teatru a fost şi este o rampă de lansare pentru tineri şi aşa trebuie să rămână. În perioada în care noi ne-am propus să organizăm festivalul, adică sfârşitul lunii mai începutul lunii iunie, şcolile de teatru din ţară îşi încheie activitatea, spectacolele sunt terminate, absolvenţii nu sunt plecaţi şi le este mult mai uşor să participe. Pe de altă parte, teatrele profesioniste îşi încheie în acea perioadă stagiunile iar la secţiunea «Regal teatral» putem avea la Piatra-Neamţ cele mai bune spectacole din ţară“, a adăugat Liviu Timuş.

La parterul instituţiei e posibil să se înfiinţeze o ludotecă

Pentru a facilita prezenţa la spectacolele teatrale a părinţilor cu copii mai mici, directorul instituţiei teatrale a început demersurile înfiinţării în cadrul teatrului a unei ludoteci, un spaţiu în care copiii s-ar putea juca în timp ce părinţii lor ar viziona spectacolul. „Am discutat deja cu cineva care are toate aprobările necesare, pentru că situaţia nu e atât de simplă pe cât am crezut noi. Nu e suficient să aduci câteva păpuşi şi să pui pe cineva să-i supravegheze pe copii. E nevoie de aprobări speciale pentru a organiza un astfel de loc“, a adăugat Timuş.

Trei spectacole

noi în octombrie

şi noiembrie

Echipa de la TT şi-a propus să lucreze la cât mai multe proiecte pentru a se menţine în elita trupelor de actori din ţară. „Vom lucra indiferent de condiţii. Din păcate, bugetul este la fel ca atunci când repetam pe la Tabere sau pe la Colegiul Naţional «Patru Rareş» cu toate că acum cerinţe sunt mult mai mari. Am explicat în nenumărate rânduri că acum, de când am revenit în clădirea teatrului, avem nevoie de decoruri, coregrafie şi toate acestea înseamnă bani. Plus că pentru ca o piesă să se bucure de apreciere, să fie bună, e nevoie de un regizor bun. Din păcate nu s-a înţeles acest lucru, dar eu încă mai sper ca situaţia să fie alta pe viitor“, a adăugat Timuş.

Pentru a doua parte a lunii octombrie echipa de la TT pregăteşte publicului o surpriză – premiera piesei „Vicleniile lui Scapino“, după Moliere, în regia lui Alexandru Mâzgăreanu. Următoarele două proiecte artistice în premieră sunt programate pentru luna noiembrie şi aparţin regizorilor Horaţiu Mihaiu (spectacol pe un text după Daniil Harms) şi Răzvan Muraru (spectacol după piesa „Anatol“ de Arthur Schnitzler).

Începutul anului 2015 va aduce în faţa publicului pietrean o nouă premieră: „Comedie pe întuneric“ de Peter Shaffer, regia Cristi Ban. Până la închiderea stagiunii 2014-2015 pe scena Teatrului Tineretului mai sunt programate încă două premiere: „Fetiţa soldat de Mihaela Michailov, regia Adrian Tamaş (sala studio) şi „Ca sarea-n bucate“ de Constantin Paiu, regia Traian Săvinescu – spectacol pentru copii (sala mare). În vara anului 2015 vor începe repetiţiile la un proiect artistic coorodnat de regizorul Radu Afrim.

(Sabina DAMIAN)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.