l o pacientă a reclamat că doctoriţa de la Cardiologie i-a dat forţat un aparat de oxigen l deşi nu l-a folosit, bătrâna a fost pusă să plătească închirierea acestuia l CAS a făcut deconturi către firma franceză „Vitalaire“, în baza unei semnături false l la plângerea femeii, a venit un control care a constat neregulile şi a aplicat doar un avertisment
Problema concentratoarelor de oxigen, acele aparate de respirat fără de care unii bolnavi nu pot trăi, aparate închiriate, pe bani buni, de firma franceză „Vitalaire“, care ia taxă atât de la pacienţi cât şi de la CAS (decontări), a lovit şi în judeţul nostru. Aşa cum am arătat săptămâna trecută, „Vitalaire“ are, pe rolul instanţelor de la noi, aproape 20 de procese cu bolnavi cărora le-a închiriat aparate de oxigen şi apoi i-a executat silit pentru plata chiriei, dobânzilor şi penalităţilor aferente.
Unii beneficiari s-au plâns că deşi anunţaseră firma că nu mai vor aparatele, reprezentanţii „Vitalaire“ nu au venit să le ridice şi au tot amânat asta pentru a putea percepe în continuare chirie. Alţii au reclamat, de asemenea, că deşi au achitat chiria pentru folosirea aparatului, „Vitalaire“ a luat bani şi de la CAS, decontând serviciile oferite bolnavilor.
Un ultim caz arată că măgăriile celor de la „Vitalaire“ erau cunoscute, însă CAS nu a luat măsuri pentru a stopa acest fenomen, preferând să-i „mângâie pe creştet“ pe patronii francezi şi reprezentanţii acestora din România. Mai exact, este vorba despre o pensionară dintr-o comună limitrofă municipiului Piatra-Neamţ care s-a plâns, anul trecut, la Ministerul Sănătăţii, acuzând că a primit forţat un aparat de oxigen şi a fost pusă să plătească chiria pentru acesta, deşi nu l-a folosit.
„Doamna doctor este de vină pentru că mi-a dat aparatul forţat“
Conţinutul sesizării trimise Ministerului Sănătăţii de bătrână, în 2015, a fost făcut public de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. „Domnule ministru, am fost internată la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra-Neamţ. Pe 26 iunie 2015, domnişoara doctor de la Secţia de Cardiologie i-a dat soţului meu o recomandare pentru un aparat de oxigen, dar fără să-i spună care sunt procedurile pentru acest aparat. Am venit acasă şi, la câteva ore, a venit de la firma Vitalaire delegatul. Mi-a adus aparatul şi a întocmit un act. Mi-a zis să plătesc 100 de lei la BRD“, povesteşte bătrâna. Ei i s-a mai spus că restul de bani urma să-l achite Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, moment în care pensionara a intuit că ceva nu este în regulă. Ea folosise un aparat de respirat „vreme de patru ore“ în spital, dar nu prea înţelegea ce are de făcut cu el şi nu avea prescripţie pentru aparat de oxigen.
Neştiind dacă aparatul îi era necesar, ori ce acte trebuie să întocmească pentru a beneficia de acesta, după ce a primit aparatul acasă, fiindu-i frică să nu aibă necazuri, nici nu s-a atins de acesta. Vreo trei luni aparatul de oxigen a stat la femeie fără să fie folosit, timp în care „Vitalaire“ contoriza chiria. În august, pacienta şi-a trimis soţul să discute cu „domnişoara doctor“, după cum relatează femeia în misiva trimisă la Bucureşti: „Soţul meu a căutat-o şi la spital, şi la policlinica unde lucrează. Nu a vrut să vorbească cu el. Nici pe băiat nu l-a pri-mit“. Atunci, pensioana a sunat la agentul „Vitalaire“ spunându-i să vină să-şi ia înapoi aparatul de respirat. I s-a spus că va veni însă, ca şi în alte cazuri, s-a întârziat pentru a se putea percepe în continuare chirie. Abia după trei luni de la primul telefon primit agentul „Vitalaire“ a venit pentru a recupera aparatul.
Pe 8 decembrie 2015, agentul de la „Vitalaire“ vine la femeie şi-i spune, arătându-i un act, că trebuie să plătească o grămadă de bani. „Am vrut să citesc actul, dar delegatul mi-a zis: «Dumneata îl citeşti la urmă. Acum trebuie semnat. Ai de dat 648 de lei!». Şi doamna doctor este de vină pentru că pur şi simplu mi-a dat aparatul forţat“, relatează pensionara.
Verificări la Cardiologie
Speriată fiind, femeia semnează că va da banii către „Vitalaire“ deşi nu folosise respectivul aparat de respirat şi nici nu avea nevoie de acesta, fiindu-i „băgat pe gât“ de doctoriţa de la Cardiologie. Astfel, ea se angajează să achite 684 de lei până la 31 martie anul acesta. În paralel, bătrâna trimite şi sesizarea la Ministerul Sănătăţii, sperând că dacă autorităţile intră pe fir nu va mai trebui să plătească banii ceruţi de „Vitalaire“.
De la Ministerul Sănătăţii, sesizarea acesteia ajunge la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, apoi la Direcţia de Mo-nitorizare, Control şi Antifraudă, care o expediază Casei de Asi-gurări de Sănătate din judeţul nostru. Drept urmare, inspectorii merg în control la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra-Neamţ şi nu găsesc „nici în foaia de observaţie a pacientului şi nici în alt document medical“ vreo prescripţie de concentrator de oxigen pentru femeia în cauză. Numai că, în loc să ia măsuri severe, inspectorii închid ochii şi dau un simplu avertisment scris firmei „Vitalaire“, pe motiv că nu a monito-rizat contractul şi că nu a informat CAS că şi-a retras aparatul. Ce se întâmplase de fapt scrie tot femeia, spunând că a ţinut aparatul de oxigen fără acte şi nu a trimis niciun document la CAS, în condiţiile în care CAS a decontat către „Vitalaire“ o lună de folosire a aparatului de oxigen. Atâta vreme cât CAS a decontat acei bani, este clar că altcineva a semnat în numele femeii pe actele trimise la CAS.
Cine, urmează să afle anchetatorii care, la nivelul Parchetului Iaşi au deschis un dosar penal în cazul „Vitalaire“, efectuând cercetări sub aspectul săvârşirii de infracţiuni economice.
(Mihai SAVA)