Comisia de Insolvenţă la Nivel Central, din care fac parte, printre alţii, reprezentanţi ai Ministerului Muncii, a publicat în Monitorul Oficial o Decizie privind aprobarea Criteriilor generale pentru stabilirea nivelului de trai rezonabil. Se pare că nivelul a fost stabilit pe baza unui studiu realizat de Ministerul Muncii, Academia Română, Comisia Naţională de Prognoză, Institutul Naţional de Cercetare Ştiinţifică în Domeniul Muncii şi Protecţiei Sociale şi ANPC.
Ei cred că putem face şi „economii“ de 236 lei
„Valoarea coşului minim lunar de consum reprezintă pragul minim sub care nu pot fi stabilite cheltuielile pentru asigurarea unui nivel de trai rezonabil. Această va-loare reprezintă suma de bani din veniturile debitorului care nu poate fi oprită pentru plata datoriilor deoarece îi este necesară pentru acoperirea cheltuielilor indispensabile asigurării traiului zilnic pentru sine şi familia sa“, se arată în documentul care face referire la procedura insolvenţei persoanelor fizice şi rambursarea sumelor.
Pentru o persoană care locuieşte în mediul urban, va-loarea coşului minim este, potrivit deciziei publicate, de 797 lei pentru fiecare adult, 587 lei pentru fiecare copil cu vârsta de peste 14 ani, şi 419 lei pentru fiecare copil cu vârsta de până la 14 ani.
Pentru cei din mediul rural, suma este de 644 lei/adult, 473 lei/copil de peste 14 ani şi 339 lei/copil sub 14 ani.
Coşul minim lunar de consum pentru o familie de doi adulţi şi doi copii din mediul urban, stabilit de Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii, este de 2.600 lei. Acesta consideră că din aceşti bani, familia poate chiar economisi, respectiv 236 lei/lună. Cei mai mulţi bani ar merge pe mâncare, respectiv 1.069 lei.
„Familia“ de 2.600 lei pe lună are casă, mobilă, aparatură, mănâncă sănătos şi merge în vacanţe
Anul trecut, la finalul lunii octombrie, Institutul de Cer-cetare a Calităţii Vieţii a derulat o cercetare la nivel naţional pentru fundamentarea unui coş minim de consum pentru un trai decent în România. Potrivit acestuia, valoarea coşului de consum pentru un trai decent este de 6.762 lei pe luna pentru o familie de doi adulţi şi doi copii, în mediul urban, luând în calcul că unul dintre copii are 12-14 ani, iar celălalt 8-10 ani.
Trai minim decent înseamnă, în concepţia celor care au realizat studiul, toate nevoile biologice şi sociale generale care sunt acoperite la un moment dat. Acesta include alimentaţie echilibrată, haine şi încălţăminte noi, familia dispune de locuinţă cu un anumit grad de intimitate şi autonomie a membrilor, mobilată şi echipată cu aparate electrocasnice în stare bună, posibilitatea de a plăti facturile, asigurarea îngrijirii sănătăţii adecvate, posibilitatea de a se recrea la cinema, muzeu şi vacanţă o dată pe an. De asemenea, s-a luat în calcul şi posibilitatea de a constitui un fond de economii pentru a putea procura bunuri scumpe de folosinţă sau pentru a acoperi cheltuieli extraordinare ocazionale sau neprevăzute, inclusiv pentru a-şi ajuta apropiaţii în caz de nevoie.
Preţurile pentru produsele alimentare au fost colectate din pieţe şi supermarketuri în cinci oraşe (Braşov, Cluj, Constanţa, Iaşi, Timişoara) în care a fost efectuată cercetarea.
S-a utilizat o medie a preţurilor colectate. Astfel s-a ajuns la 1.069 lei pentru alimente şi băuturi în coşul alimentar. Aici au fost incluse produse de la făină la cafea. Pentru întreţinerea locuinţei, detergenţi, reparaţii şi alte servicii şi bunuri, s-a constatat că lunar ar fi nevoie de 220,45 lei, iar pentru cheltuielile cu apă, gaz, electricitate cam 405 lei/lună. Pentru îngrijirea sănătăţii, conform studiului, familiei i-ar ajunge 132,2 lei.
FEMEILE DE SERVICIU de la Comisia de Insolvenţă la Nivel Central , Ministerul Muncii, Academia Română, Comisia Naţională de Prognoză, Institutul Naţional de Cercetare Ştiinţifică în Domeniul Muncii şi Protecţiei Sociale şi ANPC. au constatat cele de mai sus cand dadeau ele cu matura .