Deoarece şi-a ameninţat nevasta cu moartea, un bărbat dintr-o comună limitrofă municipiului Puiatra-Neamţ a primit interdicţie judecătorească să se apropie la mai puţin de zece metri de femeie, pe o perioadă de trei luni. De asemenea, instanţa a dispus ca acesta să poarte o brăţară de supraveghere electronică, prin care îi este monitorizată deplasarea.
Conform sentinţei, cei doi sunt căsătoriţi de mai mulţi ani şi au şase copi care locuiesc împreună cu ei. În seara de 12 ianuarie, la ora 19, pe fondul consumului exagerat de băuturi alcoolice, bărbatul şi-a sunat soţia şi a ameninţat-o cu mutilarea, incendierea şi moartea.
„Agresorii, împotriva cărora se emit ordine de protecţie sau ordine de protecţie provizorii pot fi obligaţi să poarte dispozitive electronice de supraveghere. Scopul purtării acestor dispozitive este evitarea încălcării măsurilor de protecţie. Pentru a se dispune obligaţia purtării dispozitivului de supraveghere este necesar ca persoana protejată (victima) să-şi exprime consimţământul în acest sens. În cazul persoanei supravegheate (autorul) nu este necesar acordul. Acest dispozitiv este asemănător unei brăţări care se montează de poliţişti pe glezna persoanei supravegheate sau, în cazuri excepţionale pe braţul persoanei (atunci când montarea pe gleznă nu este fizic posibilă sau este contraindicată medical). Dispozitivul poate fi demontat doar de către poliţişti. Orice intervenţie asupra brăţării conduce la declanşarea unei alerte în sistemul de supraveghere gestionat de către Dispecerat.
Pe lângă aceste dispozitive, persoana supravegheată primeşte şi un dispozitiv mobil (similar unui telefon). Acesta are rolul de a transmite în sistemul de supraveghere informaţii legate de locul unde se află persoana supravegheată, fiind interconectat cu dispozitivul de supraveghere montat.
Un alt dispozitiv mobil (similar unui telefon) este predat persoanei sau persoanelor protejate. Acesta are rolul de a declanşa o alertă de apropiere atunci când brăţara persoanei supravegheate, încalcă aria de protecţie stabilită prin ordinul de protecţie sau ordinul provizoriu.
Această alertă se transmite, în mod automat, Dispeceratului de urgenţă. Poliţiştii se vor deplasa, cu celeritate, la imobilul persoanei protejate sau, după caz, în locaţia indicată cu ocazia primirii datelor de intervenţie, pentru a asigura protecţia acesteia. Persoana supravegheată sau cea protejată, care urmează să părăsească teritoriul României, are obligaţia de a informa, în prealabil, organul de supraveghere cu privire la intenţia de părăsire a ţării, precum şi cu privire la întoarcerea pe teritoriul naţional“, a explicat inspectorul Ramona Ciofu, purtător de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie.
(Mihai SAVA)