Acasă Social Slujbă de pomenire pentru părintele Justin Pârvu

Slujbă de pomenire pentru părintele Justin Pârvu

786
0
DISTRIBUIȚI

Mii de credincioşi sunt aşteptaţi, sâmbătă, la Mănăstirea Petru Vodă pentru a lua parte la slujba de pomenire a părintelui Iustin Pârvu – unul dintre cei mai iubiţi şi plini de har duhovnici ai românilor, de la a cărui moarte se împlinesc şase ani.

Cel mai probabil, aşa cum s-a întâmplat de fiecare dată din 2013 încoace, slujba va fi oficiată de mitropolitului Moldovei şi Bucovinei, Teofan.

Părintele Iustin Parvu s-a născut în satul Petru Vodă, în data de 10 februarie 1919, şi şi-a început viaţa monahală la Mănăstirea Durău, la vârsta de 17 ani. În anul 1939, călugăr fiind, s-a înscris la Seminarul monahal de la Cernica, lângă Bucureşti. În timpul războiului, între anii 1942-1944, a slujit ca preot militar pe frontul de Est, până la Odessa. Cea mai amară perioadă din viaţa sa a fost pe vremea comuniştilor, când părintele a fost arestat pe motive politice şi condamnat la 12 ani de închisoare, pedeapsa ispăşindu-şi-o în închisorile de la Suceava, Văcăreşti, Jilava şi Aiud. Înainte de a fi trimis la reeducare la Piteşti, a fost trimis să muncească, deţinut fiind, în mina de la Baia Sprie.

În 1960, a fost condamnat la încă patru ani de temniţă pentru că nu s-a lepădat de credinţă. Cea mai mare parte a pedepsei a executat-o în închisoarea din Aiud, perioadă care a fost şi cea mai grea din cei 17 ani de detenţie. În 1964 a fost eliberat şi a devenit muncitor forestier.

În 1966, revine la viaţa monahală, la Mănăstirea Secu, unde a fost preot monah.  Între anii 1975 şi 1990 vieţuieşte la Mănăstirea Bistriţa. După 1990, părintele Iustin se întoarce la Mănăstirea Secu şi, până în 1991, a fost preot şi duhovnic la această mănăstire. Doi ani mai târziu, el se retrage în sihăstrie, cu gândul de a-şi petrece restul zilelor în post şi rugăciune.

În 1991 întemeiază Mănăstirea de la Petru Vodă, iar în 2000 ridică un schit de maici lângă Mănastirea Petru Vodă, o casă de educaţie pentru copii şi un azil pentru bătrâni. La începutul anului 2013, afectat de un cancer la stomac, a suferit două intervenţii chirurgicale la o clinică din Cluj. A închis ochii pe 16 iunie 2013, fiind înmormântat patru zile mai târziu.

(Liviu ILIE)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.