Mii de credincioşi sunt aşteptaţi, sâmbătă, la Mănăstirea Petru Vodă pentru a lua parte la slujba de pomenire a părintelui Iustin Pârvu – unul dintre cei mai iubiţi şi plini de har duhovnici ai românilor, de la a cărui moarte se împlinesc şase ani.
Cel mai probabil, aşa cum s-a întâmplat de fiecare dată din 2013 încoace, slujba va fi oficiată de mitropolitului Moldovei şi Bucovinei, Teofan.
Părintele Iustin Parvu s-a născut în satul Petru Vodă, în data de 10 februarie 1919, şi şi-a început viaţa monahală la Mănăstirea Durău, la vârsta de 17 ani. În anul 1939, călugăr fiind, s-a înscris la Seminarul monahal de la Cernica, lângă Bucureşti. În timpul războiului, între anii 1942-1944, a slujit ca preot militar pe frontul de Est, până la Odessa. Cea mai amară perioadă din viaţa sa a fost pe vremea comuniştilor, când părintele a fost arestat pe motive politice şi condamnat la 12 ani de închisoare, pedeapsa ispăşindu-şi-o în închisorile de la Suceava, Văcăreşti, Jilava şi Aiud. Înainte de a fi trimis la reeducare la Piteşti, a fost trimis să muncească, deţinut fiind, în mina de la Baia Sprie.
În 1960, a fost condamnat la încă patru ani de temniţă pentru că nu s-a lepădat de credinţă. Cea mai mare parte a pedepsei a executat-o în închisoarea din Aiud, perioadă care a fost şi cea mai grea din cei 17 ani de detenţie. În 1964 a fost eliberat şi a devenit muncitor forestier.
În 1966, revine la viaţa monahală, la Mănăstirea Secu, unde a fost preot monah. Între anii 1975 şi 1990 vieţuieşte la Mănăstirea Bistriţa. După 1990, părintele Iustin se întoarce la Mănăstirea Secu şi, până în 1991, a fost preot şi duhovnic la această mănăstire. Doi ani mai târziu, el se retrage în sihăstrie, cu gândul de a-şi petrece restul zilelor în post şi rugăciune.
În 1991 întemeiază Mănăstirea de la Petru Vodă, iar în 2000 ridică un schit de maici lângă Mănastirea Petru Vodă, o casă de educaţie pentru copii şi un azil pentru bătrâni. La începutul anului 2013, afectat de un cancer la stomac, a suferit două intervenţii chirurgicale la o clinică din Cluj. A închis ochii pe 16 iunie 2013, fiind înmormântat patru zile mai târziu.
(Liviu ILIE)