Miercuri, 17 octombrie, la Centrul de Transfuzie Sanguină (CTS) Piatra-Neamţ, doar 5 persoane au donat sânge. O cifră îngrijorătoare, care pune pacienţii din spitalele judeţului în postura de a pierde lupta cu diferitele afecţiuni pentru care acum se află sub îngrijirile medicilor. Timpul se scurge în defavoarea lor, cu fiecare zi în care la centrele de transfuzii donatorii sunt număraţi pe degetele de la o mână.
„Nu stăm bine cu grupa zero, nici cu Rh pozitiv, nici cu Rh negativ. La grupele B şi AB nu mai avem sânge deloc pe stoc. De vreo două săptămâni, numărul donatorilor a scăzut drastic. Cu două zile în urmă, s-a donat un pic mai mult la Roman, pentru că a fost un caz, un tânăr operat la Cluj. Dar cu toate acestea, ne dezechilibrăm, pentru că oamenii au fost şi au donat pentru pacientul acesta operat la Cluj şi pentru asta am primit o cerere de la Cluj, prin care ni s-a cerut să trimitem zece pungi de sânge. Păi, noi de unde să trimitem zece de «A- Rh pozitiv», pentru că nici nu avem de toate în stocul nostru, ca să mulţumim toate spitalele din judeţ. Donatorii se prezintă în număr din ce în ce mai mic. Şi luna trecută a mers destul de rău. Miercuri, au fost 5 donatori, la noi, la Piatra-Neamţ; la Roman au fost vreo 12. Cererea din spitale este mare“, a declarat dr. Victoria Marin, directorul CTS.
Spre exemplu, la Spitalul Judeţean, aşa cum ne-a explicat medicul, într-un interval de cinci zile (12-17 octombrie) au fost folosite 42 de pungi cu sânge doar din „grupa A“. Donatorii mai vechi sunt sunaţi, însă aceştia fie refuză politicos invocând motive care i-ar împiedica să doneze, fie spun că vin şi nu mai ajung la centrele de colectare a sângelui. Mai mult, nici susţinerea autorităţilor din domeniul Sănătăţii nu se simte.
„Noi nu putem să-i obligăm pe donatori să vină la noi. Situaţia este foarte critică, iar noi, care nu reprezentăm decât o verigă în acest sistem, suntem arătaţi cu degetul ca fiind principalii răspunzători de această situaţie. Totuşi, bani de campanii nu avem, colectă mobilă facem cât putem, pentru că nu avem personal suficient. Când avem colectă la Târgu-Neamţ, rămâne un singur recoltor la Piatra-Neamţ, pentru că trebuie să desprindem 4 oameni de aici. Suntem obligaţi să avem şef de echipă doctor şi încă trei persoane. După aceea, trebuie să mobilizez personalul din laboratoare să ajute, inclusiv infirmierele pentru că nu ai cum să te descurci, dar nu vrea nimeni să înţeleagă problemele noastre“, a adăugat medicul Marin.
Prin donare scade riscul de accident vascular
Persoana care decide să doneze sânge şi care este eligibilă din punct de vedere medical, are avantajul de a-şi scădea cu 30% riscul de paralizie şi de accident vascular. În plus, în urma donării, organismul este ajutat să-şi improspăteze sângele şi să îşi crească în felul acesta imunitatea.
Pentru a deveni donator de sânge trebuie îndeplinite, printre altele, unele condiţii: vârsta între 18-50 ani, greutatea cuprinsă între 50-100 kg (femei) şi 60-110 kg (bărbaţi), tensiune arterială sistolică între 10 şi 18mmH, să nu fi suferit intervenţii chirurgicale în ultimele şase luni.
Nu pot dona sânge femeile însărcinate, în perioada de lăuzie sau în perioada menstruală şi nici persoanele cu anumite afecţiuni (cardiovasculare, ale sistemului nervos central/respirator, ale tractului gastrointestinal, hematolo-gice, renale, metabolice şi endocrine, imunologice, boli infecţioase). Înainte de recoltare, donatorul poate consuma o cană cu ceai sau cafea, un mic dejun puţin consistent, legume, fructe, însă fără proteine şi grăsimi (lapte, unt, carne). Fumătorii trebuie să se abţină de la fumat cel puţin o oră înainte şi după donare. Cei care vor să doneze sânge trebuie să se prezinte cu un act de identitate.
Donarea voluntară de sânge pentru a veni în ajutorul semenilor are şi alte avantaje: – se oferă rezultatele testelor efectuate pe sângele recoltat: RH, grupa sangvină, Hepatita B, C, HIV(SIDA), HTLV (leucemie), VDRL (siffilis), ALT (probe hepatice); – la cerere, există posibilitatea efectuării altor analize gratuite (calcemie, glicemie, transaminaze, colesterol, EKG, radiografie pulmonară); – o zi liberă de la locul de muncă (în cazul angajaţilor cu carte de muncă) sau o zi scutire de la cursurile şcolare pentru elevi şi studenţi, în ziua donării; alocaţie de hrană sub forma tichetelor de masă (în valoare totală de 70 de lei) sau o masă (alimente) post-donare la centrul de transfuzii.
Unde poţi dona
Cei care vor să doneze sânge o pot face fie în Piatra-Neamţ, Roman sau Târgu-Neamţ. În Piatra, CTS funcţionează de luni până vineri, în interva-lul orar 7:00-15:00, însă recoltările se fac doar până la ora 13.30. În Roman, punctul de colectare se află în Policlinica de pe strada Tineretului nr. 28, etaj 2, telefon 0333.401.152. Programul pentru donare este zilnic, între orele 7-11. În Târgu-Neamţ, de regulă, se poate dona în prima zi de joi a fiecărei luni, între orele 8-13, la spitalul de la poalele Cetăţii, acolo fiind organizată o colectă mobilă de către angajaţii CTS Piatra-Neamţ.
(T. MARIAN)