Luni, 10 septembrie, aproape de miezul nopţii, un pacient, în vârstă de 41 de ani, din comuna Poiana Teiului, internat pe secţia Medicină internă a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Piatra-Neamţ, s-a aruncat de la etajul al doilea al imobilului, iar după aproximativ 6 ore a decedat. Potrivit dr. Cristina Atănăsoaie-Iacob, directorul me-dical al SJU, medic de gardă pe secţia unde s-a întâmplat incidentul, a povestit că, în după-amiaza aceleiaşi zile, pacientul a dat semne de agitaţie, fapt pentru care a chemat un psihiatru. Între timp, bărbatul a fost vi-zitat şi de soţie, iar lucrurile păreau că s-au liniştit. Numai că, în jurul orei 23.30, pacientul a ieşit din salonul lui, a intrat în alt salon, acolo unde a deschis fereastra şi, după ce s-a urcat pe patul altui pacient, a sărit peste pervaz căzând de la aproximativ 6 metri înălţime. „Pacientul a fost internat pe data 8, cunoscut cu ciroză hepatică toxică. A fost internat în stare gravă, cu toate complicaţiile de ciroză hepatică, inclusiv encefalopatie hepatică (afecţiune a creierului cauzată de complicaţiile unei boli hepatice, potrivit dicţionarului de specialitate – n.red.). I s-a administrat tratament. Ieri (luni, 10 septembrie), când am preluat garda, în jurul orei 14, la aproximativ o oră distanţă, asistenta de salon m-a anunţat că pacientul este neliniştit şi că acesta îşi face bagajul pentru a pleca acasă. Am stat de vorbă cu el, am chemat psihiatrul, care a consemnat în foaia de observaţie tratamentul pe care l-am şi aplicat. În timpul acesta a venit soţia şi a stat de vorbă cu el. El a promis că o să stea liniştit, bucuros că a venit soţia la el. I-am explicat soţiei situaţia medicală a pacientului, iar după plecarea ei şi până la ora 23.30, când am fost anunţată, el a fost liniştit. Asistentele care au făcut tura de noapte mi-au spus că l-au văzut liniştit, dormind, nemaifiind nicio problemă. La ora 23.30, aşteptam un pacient de la Unitatea de Primire Urgenţe, pentru internare, iar colegul lui de cameră a ieşit repede din salon şi a anunţat asistentele că pacientul s-a dus în salonul alăturat. Până să ajungă asistentele la pacient, acesta s-a urcat pe patul aflat sub fereastră. Pe pat era un pacient, dar prea slăbuţ. A zis că a încercat să-l ţină de picior, dar nu a putut“, a povestit medicul.
Bărbatul i-a spus colegului de salon că vrea alcool
Înainte de a recurge la gestul necugetat, bolnavul i-ar fi spus, în mai multe rânduri, colegului de salon că vrea băutură. „Îmi tot spunea vrea nişte băutură. Eu cred că era în sevraj. Era tot timpul agitat, dar n-a spus nicio secundă că ar avea de gând să facă ce-a făcut. El a plecat din salon, în momentul în care m-am dus până la toaletă. După ce m-am întors şi am obervat că nu mai este în cameră am strigat la asistente să vină repede“, a povestit colegul de salon. Bărbatul a ieşit de la salonul 27 şi s-a dus vizavi, la salonul 18. Acolo, un alt internat l-a observat pe bărbat, dar nu a mai apucat să reacţioneze. „Eu am văzut că a intrat cineva şi că se îndreaptă spre fereastră. Nu mi-am dat seama ce vrea să facă. Am crezut că vrea să dea drumul la căldură sau ceva de genul acesta. Am văzut cum a pus piciorul pe pat şi a deschis geamul. Imediat după ce aceasta s-a aruncat, apoi am alertat asistentele“, a spus unul dintre martori.
A căzut între paturile
metalice depozitate sub ferestrele saloanelor
Omul nu a căzut direct pe caldarâm, deoarece exact sub geamul de unde s-a aruncat acesta sunt depozitate mai multe paturi meta-lice. Totuşi, căzătura nu a fost una lipsită de durere. Omul a suferit mai multe fracturi la coaste şi o mână. Dintre fiarele întortocheate, bolnavul a fost tras pe geamul de la parterul clădirii. „Am coborât la parter şi am anunţat serviciul Unităţii de Primire Urgenţe şi serviciul de pază, ca să-l scoatem de acolo şi eventual să-l resuscităm. L-am găsit în viaţă, cooperant, căzuse în picioare între paturile depozitate acolo. N-am putut să-l scoatem decât trăgându-l pe geamul de la parter. L-am pus pe targă, l-am dus pentru investigaţii la Computerul Tomograf (CT), la Radiologie. La CT nu au apărut leziuni majore: hematoame sau hemoragii toracice, cerebrale, în schimb avea antebraţul stâng rupt. A fost văzut de ortoped, a fost văzut de neurolog, iar medicul chirurg a dat câteva indicaţii, pentru că pacientul avea câteva coaste rupte. După ce l-a văzut şi neurologul şi ortopedul, am vorbit cu domnul doctor Felician Dulhai, care era de gardă la Terapie Intensivă, şi am rugat să-l ţină sub supraveghere, pacientul având politraumatisme prin cădere de la înălţime. În jurul orei 5.25 am aflat că a decedat“, a mai spus dr. Cristina Atănăsoaie-Iacob. Ieri dimineaţă, poliţiştii au luat declaraţii tuturor părţilor implicate, urmând ca o anchetă în acest sens să explice cu exactitate împrejurările în care s-a petrecut tot acest episod tragic. Medicul Atănăsoaie-Iacob a mai declarat, pentru cotidianul Realitatea Media, că pacientul ar fi fost imobilizat la pat dacă era mai agitat şi poate nu s-ar fi mai ajuns până aici, dar acest lucru nu s-a întâmplat deoarece bolnavul a fost cooperant. „Noi am aplicat tratamentul recomandat de psihiatru. Dacă ar fi fost mai agitat, poate l-am fi contenţionat, numai că şi contenţionarea (imobilizarea la pat – n.r.) are limitele ei. A fost pur şi simplu o supriză pentru toţi, pentru că, din câte am înţeles de la asistente, acestea tocmai trecuseră pe la el cu maximum un sfert de oră înainte de incident“, a declarat medicul.
Potrivit Normelor de aplicare a Legii sănătăţii mintale şi a protecţiei persoanelor cu tulburări psihice, imobilizarea poate fi folosită doar atunci când este necesară apărarea pacientului de acţiunile sale, care l-ar putea răni pe el sau pe ceilalţi şi doar în situatia în care aplicarea celor mai puţin restrictive tehnici a fost neadecvată sau insuficientă pentru a preveni orice lovire ori vătămare. Imobilizarea poate fi folosită numai în baza dispoziţiei medicului, menţionată în foaia de observaţie. Dispozitia medicului trebuie să detalieze factorii care au condus la aceasta măsură şi să specifice natura acesteia.
Reamintim că, în urmă cu aproximativ două luni, un alt bărbat a murit după ce s-a aruncat de pe acoperişul aceleiaşi clădiri. Acesta primise vestea că soţia lui, internată atunci la secţia Îngrijiri Paliative, mai are puţin de trăit. Omul nu a făcut faţă situaţiei şi a ales să-şi încheie socotelile cu viaţa.
(T. MARIAN)