Acasă Administratie Sindicaliştii cer demisia directorilor ApaServ

Sindicaliştii cer demisia directorilor ApaServ

472
0
DISTRIBUIȚI

Nemulţumiţi de nivelul de salarizare, câteva zeci de angajaţi ai ApaServ au protestat, ieri, în faţa sediului companiei. Membrii sindicatului EPCA, în frunte cu liderul Ioan Munteanu, şi-au exprimat cât se poate de vocal doleanţele şi au cerut demisia sau demiterea conducerii ApaServ. De partea cealaltă a baricadei, directorul general Bogdan Muşat susţine că bugetul companiei nu permite decât o majorare cu cinci procente a fondului de salarii.

„Hoţii!“ „Pensionarii să plece acasă!“

Sindicaliştii s-au adunat în faţa ApaServ la ora 10.00, ei primind de la Primăria Piatra-Neamţ autorizaţie să protesteze timp de două ore. Au fost flancaţi de câţiva jandarmi care doar s-au asigurat să nu apară incidente.

„În companie nu s-a făcut nimic în ultimii ani. Doar s-a furat. Acum, acest director (Muşat – n.r.) nu este dispus să negocieze contractul colectiv de muncă. Avem o conducere egală cu zero. Ne-au oferit nişte bani în bătaie de joc – 160 de lei majorare pentru muncitori, 40 de lei pentru TESA. Avem salarii de 1.600-1.700 de lei pe lună. Poate domnul director să trăiască cu mai puţin de 2.000 de lei? Noi nu putem… Sunt condiţii grele de muncă, sunt avarii foarte dese. Ei ştiu numai să vină să ne controleze; dar nu ziua, ci seara, poate ne prind cu ceva în neregulă. Vine domnul director şi controlează vestiarele, umblă în sacoşele oamenilor, vine şi pune fiola… (mulţimea strigă: «Demisia!» «Hoţii, hoţii!») Nu se poate aşa ceva! Sunt patru directori; s-au înmulţit, că doar au dat de bine… Ţin pensionari pe funcţii (mulţimea: «Acasă cu pensionarii!»). Am vorbit la Consiliul Judeţean, şi au zis că nu se amestecă. Aşa a zis şi preşedintele Consiliului de Administraţie (Constantin Iacoban – n.r.). O să facem proteste în fiecare săptămână, o să cerem preşedintelui Ionel Arsene să-i demită pe aceşti directori“, a spus Ioan Munteanu – liderul protestatarilor.

De acord, dar nu se poate

Directorul Bogdan Muşat, care a preferat să nu coboare în mijlocul angajaţilor inflamaţi, a încercat să explice că a oferit tot ce se putea oferi la acest moment.

„Am discutat, le-am prezentat oferta noastră, dar nu am găsit înţelegere. Eu îi înţeleg – oamenii vor salarii mai mari şi condiţii mai bune de muncă. Problema este că atunci când au cerut mai mulţi bani, nu au avut şi o justificare, deşi le-am oferit toate datele financiare la zi. Oferta noastră este următoarea: creştere cu cinci procente a fondului de salarii (cu majorarea diferenţiată a salariilor: 225 de lei, brut, pe lună, pentru muncitori şi 80 de lei, brut, pe lună, pentru personalul TESA); creşterea valorii tichetelor de masă – de la 15 lei pe zi, la 20 de lei pe zi; creşterea valorii tichetelor de vacanţă – de la 1.250 de lei, la 1.350 de lei pe an. Atât poate suporta bugetul companiei. Muncitorii îşi fac treaba pentru care sunt plătiţi, dar consider că exagerează când afirmă că muncesc în plus. De altfel, nimeni nu-i obligă să presteze ore suplimentare. Cât priveşte plângerile la Consiliul Judeţean, nu am purtat o discuţie pe această temă cu cei din conducerea instituţiei. Doar ni s-a cerut, şi am trimis, un punct de vedere în scris“.

La rândul său, directorul tehnic Andrei Păvăleanu a punctat: „Le-am prezentat alternativele: să investim pe termen scurt şi mediu, iar apoi investiţiile (mai ales în utilaje) să se întoarcă în profit şi în salarii, iar compania să devină sustenabilă; sau să dăm salarii cât vor ei, iar în decembrie să închidem compania. Asta este realitatea! Noi nu am sistat negocierile. Majorăm acum salariile, cât se poate, dar continuăm negocierile în funcţie de posibilităţile firmei. Îi aşteptăm să vină să semneze actele adiţionale, astfel încât salariile să crească de la 1 aprilie“.

La prânz, protestul sindicaliştilor s-a încheiat aşa cum a început – fără vreun rezultat, un veritabil dialog al surzilor chiar dacă, la un moment dat, directorul Muşat a coborât în stradă ca să discute cu salariaţii.

Din 550 de angajaţi,  numai vreo 15 se ocupă de avarii

Compania Judeţeană ApaServ are, în total, 550 de salariaţi – potrivit conducerii. În organigramă se regăsesc patru funcţii de director (general, tehnic, comercial şi economic), toate ocupate. Alte vreo sută de persoane lucrează „din birou“ (personal TESA), iar „pe teren“ ar fi cam 450 de angajaţi.

Ei bine, dintre cei 450 de muncitori numai vreo 15 (3%) se ocupă de avariile care apar la reţele! Şi atunci cum să ne mai mirăm că sunt zone în care apa curge zile întregi până să fie astupate fisurile? Aceştia sunt plătiţi ceva mai bine – 2.100 de lei, net, pe lună, plus ceva bani pentru orele suplimentare.

Restul muncitorilor se ocupă, potrivit directorului tehnic Andrei Păvăleanu, de „captări, epurare, distribuţie, înmagazinare şi transport“.

 

(Liviu ILIE)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.