Acasă Eveniment Şi-a pierdut viaţa în casa incendiată

Şi-a pierdut viaţa în casa incendiată

873
0
DISTRIBUIȚI

O femeie de 77 de ani, din satul Vădurele (al comunei Cândeşti) a decedat într-un incendiu care i-a cuprins locuinţa, în dimineaţa de 25 ianuarie. Focul a pornit de la jarul căzut din sobă. Vecinii, care au văzut fumul ce ieşea din casă, au sunat la 112. Alarma s-a dat pe la ora 7.30 şi, până la sosirea pompierilor, incendiul a fost stins. La locul evenimentului au intervenit militarii pietreni cu o autospecială complexă care, în urma cercetărilor, au stabilit cauza producerii tragediei. Flcările areseseră o parte din patul în care dormea proprietara, acesta fiind amplasat chiar lângă sobă. Bătrâna, care era bolnavă şi se deplasa foarte greu, a murit asfixiată cu monoxid de carbon. Cadavrul a fost transportat la Serviciul de Medicină Legală pentru necropsie. Poliţiştii au deschis un dosar penal şi continuă investigaţiile sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „ucidere din clpă“ – noua încadrare juridică a morţii suspecte.

Vizând prevenirea unor astfel de evenimente ce pot avea urmări deosebit de grave, prin pierderea de vieţi omeneşti şi pagube materiale importante, Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava“ transmite următoarele recomandări: „Nu folosiţi soba decât cu uşiţa închisă; aşezaţi o tăviţă metalică în faţa sobei, în dreptul uşiţei de vizitare; nu adormiţi niciodată cu focul sau cu jarul aprins în sobă; nu aşezaţi materiale combustibile în apropierea sobei sau pe aceasta; nu aprindeţi focul în sobe prin stropire cu benzină, petrol sau alte lichide combustibile; nu folosiţi decât materialul combustibil pentru care a fost destinată soba şi evitaţi supraîncărcarea acesteia; stingeţi focul din sobă înainte de a părăsi locuinţa; nu lăsaţi niciodată copiii nesupravegheaţi cu soba aprinsă ori aparatele de încălzire electrice în funcţiune!

Asiguraţi verificarea, repararea, izolarea termică şi curăţarea periodică a sobelor şi a coşurilor de fum, numai cu personal autorizat; nu depozitaţi în podurile locuinţelor plante furajere, materiale inflamabile sau materiale combustibile (textile, hârtie, lemne) care s-ar putea aprinde de la coşurile pentru evacuarea fumului; asiguraţi verificarea periodică, cu personal autorizat, a instalaţiilor electrice, instalaţiilor de alimentare cu gaze şi instalaţiilor de încălzire centrală, eliminându-se eventualele defecţiuni sau improvizaţii, dacă este cazul; verificaţi integritatea aparatelor şi mijloacelor de încălzire electrice, iar în cazul în care acestea sunt defecte, reparaţi-le cu ajutorul unui specialist sau cumpăraţi-vă altele noi; nu utilizaţi instalaţii electrice (conductori, prize, întrerupătoare, tablouri de siguranţe, prelungitoare) şi consumatori electrici (de orice fel) cu defecţiuni sau improvizaţii. Utilizaţi numai aparatură electrică omologată. Decuplaţi aparatele de încălzire electrice înainte de a părăsi locuinţa sau de a adormi; nu aşezaţi aparatele de încălzire electrice în apropierea materialelor combustibile; nu suprasolicitaţi reţelele electrice prin folosirea simultană a mai multor consumatori şi nu utilizaţi instalaţii de alimentare cu gaze (conducte, robinete, arzătoare) şi consumatori alimentaţi cu gaze (maşini de gătit, centrale termice, sobe) cu defecţiuni sau improvizaţii. Utilizaţi numai consumatori omologaţi!“.

(Mihai SAVA)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.