17.6 C
Piatra Neamț
miercuri, aprilie 30, 2025
AcasăAdministratieServiciul Salvamont, evacuat din cabana Dochia

Serviciul Salvamont, evacuat din cabana Dochia

Date:

 

l SA Durău SA a câştigat procesul cu Consiliul Judeţean şi a cerut evacuarea Salvamont din cabana din Ceahlău l Iacoban vrea să redea „personalitatea juridică“ Serviciului Salvamont

Vestea bună pentru Salvamont Neamţ este că ar putea reveni la structura de serviciu al Consiliului Judeţean Neamţ, de sine stătător şi cu personalitate juridică. Vestea proastă este că sunt nevoiţi să evacueze baza de la cabana Dochia în urma unei hotărâri judecătoreşti definitive.

Aceste aspecte au fost discutate, ieri, între şeful Salvamont şi preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Constantin Iacoban care au punctat câteva dintre pro-blemele întâmpinate de Serviciul Salvamont. Înştiinţarea cum că instituţia judeţeană a pierdut procesul cu firma SC Durău SA, în care aceasta au cerut evacuarea Salvamont, a sosit în urmă cu ceva vreme la Consiliul Judeţean Neamţ, iar în perioada următoare instituţia este nevoită să-şi retragă oamenii şi echipamentele din încăperile cabanei, deşi această bază este cea mai importantă din întregul masiv. „O să fie foarte dificil de scos materialele pe care le-am dus sus, pe munte, în 15 ani, în doar câteva zile. O să avem nevoie de un elicopter pentru cele mai voluminoase. Sper că cei de la Durău SA vor înţelege şi ne vor da timpul necesar“, a spus Raul Papalicef, şeful Salvamont Neamţ.

Din momentul în care se va evacua baza, modul de intervenţie al salvamontiştilor nemţeni se complică foarte mult, la Dochia fiind cantonată în permanenţă o echipă care intervenea rapid la solicitări. De acum, intervenţiile se vor putea realiza doar cu plecare în bazele din Izvorul Muntelui sau Durău, ambele situate la poalele masivului.

Soluţia anunţată deja de vicepreşedintele Dan Manoliu ar fi ca în zona superioară a masivului să se construiască un nou refugiu doar pentru Salvamont. Manoliu a discutat şi despre un heliport, dar în acest moment nu se ştie de unde se vor procura sumele necesare pentru aceste investiţii.

Din nou cu personalitate juridică

Constantin Iacoban a menţionat, tot ieri, că s-au discutat deja aspectele legate de faptul că ar fi necesară revenirea la statutul vechi al Salvamont  – cel de seviciu cu personalitate juridică. „Sunt mai multe motive. Noi ne dorim dezvoltarea turismului în Neamţ şi am constatat că sunt unele zone din judeţ care au nevoie de acoperire Salvamont şi nu este posibil aşa.

În cazul în care îşi vor recăpăta personalitatea juridică, îşi vor putea finanţa o parte dintre activităţi. De exemplu ei acum au nevoie de o maşină specială pe care noi nu o putem achiziţiona deoarece parcul auto este la limita maximă de şase autoturisme“, a declarat Constantin Iacoban.

Iacoban a mai menţionat că s-au luat în discuţie şi variantele deschiderii unor centre salvamont în zona Pipirig – Târgu Neamţ şi la Bicaz Chei.

De menţionat este şi faptul că serviciul de salvare nemţean a avut personalitate juridică până în vara anului 2013, când i-a fost retrasă din raţiuni pe care nimeni nu le-a pătruns nici până acum.

(Alex NECHITA)

Ultimele știri 🗞

3 COMENTARII

  1. Papalicef, nu e tipul care a fost surprins furand vitamine din Kaufland? Ce cauta un gainar la conducerea Salvamont? Papalicef, du-te acasa, ca stai pe banii mei!

  2. Bravo!
    Durau SA – aceasta minunata perla a turismului nemtean sigur va revitaliza turismul montan.
    Minunatele realizari din statiunea de la poalele acestui munte sfant (frumoasele ruine si siluete ale hotelurilor ramase in anii 80, restaurantele cu mancare traditionala la conserva de la Kaufland, frumoasele suveniruri cu leduri si 7 melodii…..).
    Golanii aia betivi? le facem refugiu special cu heliport! ca nu ne doare gura!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.