15.7 C
Piatra Neamț
marți, iunie 17, 2025
AcasăSocialServicii medicale pentru morţi, medici chiulangii, diagnostice eronate

Servicii medicale pentru morţi, medici chiulangii, diagnostice eronate

Date:

Conducerea Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) a reclamat faptul că, în anul 2016 şi primul trimestru din 2017, a efectuat peste 100 de controale în urma cărora s-au imputat circa 40.000 de lei. Printre neregulile descoperite la controale, aşa cum a declarat Marieana Atomulesei, directorul CAS, se numără: efectuarea şi raportarea unor servicii pentru pacienţi care figurau internaţi la data efectuării serviciului în ambulatoriu; neanunţarea CAS, în termenul de 5 zile lucrătoare, în privinţa modificărilor aduse la condiţiile care au stat la baza încheierii contractelor; lipsa la program a medicilor sau a farmaciştilor; necompletarea anumitor rubrici în registrele de evidenţă obligatorii ale furnizorilor de servicii medicale; neinscripţionarea preţului pe toate medicamentele din farmacii; nerespectarea obligaţiilor contractuale, nerespectarea unor criterii prevăzute în standardele de evaluare; codificarea eronată a unor diagnostice la spitale – în acest caz, s-a dispus un control ope-rativ la Spitalul Judeţean de Urgenţă.

Un furnizor a fost prins în „ofsaid“, în timp ce acesta raporta servicii me-dicale pentru oameni care sunt morţi.  „La furnizorii de dispozitive me-dicale, Casa Naţională a dispus un control operativ. Este vorba despre un furnizor care raporta servicii medicale pentru persoane decedate şi s-au sesizat organele abi-litate în acest sens, recuperându-se şi suma, integral. Au mai fost efectuate controale care nu sunt prinse în planul anual, la şase angajatori, în ceea ce priveşte respectarea obligaţiei legislaţiei privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, pentru care s-au dispus sancţiuni pecuniare.

Din controale, ponderea cea mai mare o reprezintă controalele pe asistenţa medicală primară, pentru că pe acest segment sunt cei mai mulţi furnizori  – 244 de contracte. Pe furnizorii de servicii medicale, în ceea ce priveşte ordonanţa pe concedii şi in-demnizaţii s-au dispus amenzi în va-loare de 10.287 de le, din care s-au recuperat 2.500. Pentru doi angajatori am dispus executarea silită a sumei, iar un angajator a intrat în insolvenţă şi ne-am înscris la masa creditorilor“, a declarat Atomulesei.

Sume importante s-au imputat spitalelor pentru necompletare a rubricii cu codul de diagnostic, pentru fişele din compartimentele de primiri urgenţe (CPU), cât şi pentru identificarea unor fişe în CPU care prezentau neconcordanţe între CNP-urile raportate şi cele consemnate în evidenţele primare. Mai mult, directoarea CAS a subliniat faptul că aceleaşi spitale au raportat, în vederea decontării, servicii executate în CPU, la cererea organelor de poliţie, respectiv recoltarea de alcoolemii, servicii care nu se suportă din fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

Reprezentanţii CAS au spus că vor continua controalele şi în 2017, în acest sens existând un plan anual de control, dar şi posibilitatea ca instituţia să demareze propriile controale, inopinate.

(T. MARIAN)

Ultimele știri 🗞

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.