Începând din acest an, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) va derula un proiect cu finanţare europeană pentru implementarea de măsuri de siguranţă la trecerile de cale ferată de pe drumurile naţionale.
La noi în judeţ sunt patru astfel de treceri la nivel – două pe DN 12C (Bicaz – Gheorgheni), una pe DN2 (E85) – la Roman, şi una pe DN 15D – la Horia.
„La fiecare trecere la nivel cu linia de cale ferată se vor monta stâlpi pentru iluminat, delimităm sensurile de circulaţie cu stâlpişori care să împiedice depăşirea şi aşternem un covor roşu cu aderenţă foarte bună la frânare. Antreprenorul şi-a asumat că finalizează, în medie, 11 treceri de cale ferată pe lună pentru a respecta termenul contractual de 2 ani. Am informat CFR Infrastructură şi nu vor fi restricţii pentru circulaţia feroviară“, a declarat Flavius Pavăl – directorul Departamentului de Siguranţă Rutieră din CNAIR.
Un alt proiect al CNAIR se referă la creşterea asiguranţei pe sectoarele de drum unde acum au loc cele mai multe accidente, aşa numitele puncte negre. Statistica Poliţiei Rutiere arată că pe drumurile naţionale sunt peste 300 de puncte negre, din care 140 foarte periculoase.
În judeţul nostru au fost identificate, şi marcate cu indicatoare, cinci astfel de zone. Trei dintre cele cinci zone cu potenţial mare de producerea a accidentelor rutiere identificate în Neamţ sunt pe DN 15 (care face legătura între municipiile Piatra-Neamţ şi Bacău) – zona Vânători, Piatra-Neamţ; Săvineşti, în zona pasarelei care duce la platforma chimică; Roznov, în zona intersecţiei DN 15 cu drumul judeţean DJ 156A.
Al patrulea „punct negru“ este la intersecţia dintre DN 15D (Piatra-Neamţ – Roman) şi drumul judeţean DJ 156A, în comuna Girov („celebra“ intersecţie de la Gura Văii).
În fine, şi pe DN 2 (European 85) există o zonă cu risc crescut de accidente în comuna Horia.
(Liviu ILIE)
Ies si astia din Evul Mediu.