Acasă Social Şcoli de unică folosinţă

Şcoli de unică folosinţă

746
0
DISTRIBUIȚI

l 10 dintre cele 21 de şcoli construite în 2005-2006 au fost închise deja

l fiecare a costat în jur de 50.000 de euro

Prezentam în numărul de ieri al cotidianului nostru cazul unei clădiri din satul Holm, comuna Pânceşti, clădire care ar fi trebuit să găzduiască o şcoală dar care a rămas la stadiul de şantier abandonat din lipsă de fonduri şi… de copii. Respectiva investiţie a înghiţit deja câteva sute de mii de lei şi va rămâne un exemplu de proastă gestionare a banului public. Din păcate, nu este nici pe departe un caz singular la nivelul judeţului Neamţ.

Construite pentru a fi utilizate cinci-şase ani

În anul 2005, prin intermediul unui program intitulat „Reabi-litarea Infrastructurii Şcolare“, cofinanţat de Guvernul României (condus pe atunci de Călin Popescu Tăriceanu), Banca Europeană de Investiţii şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, 21 de şcoli vechi, construite din chirpici au fost demolate şi reconstruite de la temelie, din materiale mult mai trainice. Investiţia a fost aprobată în primăvara acelui an, prin hotărâre de guvern, primele şcoli  fiind inaugurate în octombrie 2005. Clădirile au fost proiectate a avea câte patru săli de clasă, iar valoarea totală a „pachetului“ de lucrări la cele 21 de şcoli a fost de 1,060 milioane de euro – adică, în medie, vreo 50.000 de euro de şcoală.

Astăzi, la nici zece ani de la edificare, 10 dintre cele  21 de şcoli sunt deja în conservare. Majoritatea au fost închise după cinci-şase ani de funcţionare. Ne referim aici la şcolile din Ticoş (Bicazu Ardelean), Traian (Zăneşti), Zăneşti (nr. 3) Chicerea (Stăniţa), Izvoru (Ion Creangă), Nistria (Bâra), Războieni (nr. 3), Rugineşti (Hangu), Mastacăn (Dragomireşti) şi Bârnadu (Bicaz Chei). În absolut toate cazurile, autorităţile locale au fost cele care au decis închiderea şcolilor, devenite păguboase de întreţinut ca urmare a scăderii populaţiei şcolare.

Au rămas încă „la datorie“, nu se ştie pentru cât timp de acum încolo, şcolile din Gorun (Oniceni), Căciuleşti (Girov), Munteni (Văleni), Buhonca (Doljeşti), Crăieşti (Bozieni), Săcăluşeşti (Agapia), Văratec (Agapia), Veja (Stăniţa), Telec (Bicazu Ardelean), Muncel (Valea Ursului) şi Poiana Humii (Oniceni). (Liviu ILIE)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.