Directiva ministerială care a bulversat complet planul de şcolarizare propus pentru anul şcolar 2019-2020, în sensul că liceele tehnologice au fost obligate să majoreze (în unele cazuri, chiar să dubleze) numărul claselor a IX-a de profesională, în detrimentul claselor de liceu pe filieră tehnologică, a fost, în cele din urmă, respectată în Neamţ.
De la toamnă, liceele din judeţ vor constitui, cel puţin pe hârtie, 169 de clase a IX-a, dintre care 60 sunt de profesională.
„Ion Creangă“ şi „Gheorghe Cartianu“ – în top
Dintre cele 60 de clase a IX-a de profesională, nu mai puţin de 41 vor fi înfiinţate de doar şapte licee – care vor duce, practic, povara noii viziuni strategice a conducerii Ministerului Educaţiei. Cele mai multe clase de profesională vor fi la Colegiul Tehnic „Ion Creanngă“ Târgu-Neamţ – 8, şi la Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu“ Piatra-Neamţ – 7. E drept, aceste două licee-mamut au repartizate şi clase a IX-a de liceu: 7 la „Ion Creangă“ şi 3 la „Cartianu“.
Câte 5 clase de profesională vor înfiinţa colegiile tehnice „Miron Costin“ şi „Danubiana“, ambele din Roman, iar câte 4 clase – Colegiul Tehnic „Petru Poni“ Roman, Liceul Tehnologic Economic Administrativ Piatra-Neamţ şi Colegiul Tehnic de Transporturi Piatra-Neamţ.
La Colegiul Tehnic Forestier Piatra-Neamţ şi la nou înfiinţata Şcoală Profesio-nală Specială Ştefan cel Mare vor fi câte 3 clase de profesională. Patru licee, inclusiv cele din Bicaz şi Roznov, vor avea câte două clase de elevi ucenici, iar alte nouă unităţi de învăţământ – câte o clasă.
Pe de altă parte, impunerea unui număr mult mai mare de clase de profesională nu va produce efecte în cazul liceelor tehnologice „Spiru Haret“ Piatra-Neamţ şi „Vasile Conta’’ Târgu-Neamţ. Acestea nu au fost obligate să înfiinţeze clase de profesională – decizia fiind luată în Consiliul de Administraţie al Inspectoratului Şcolar – deoarece la cele două unităţi de învăţământ, ratele de promovare ale examenului de bacalaureat au fost, în ultimii cinci ani, de peste 90%.
La „Leonida“ – nicio clasă de liceu
Încă de acum două săptămâni se ştia că cinci dintre liceele tehnologice din mediul rural se vor numi, de la toamnă, „şcoală profesională’’. Şi că nu mai au alocate clase de liceu. Este vorba despre unităţile de învăţământ din Adjudeni/Tămăşeni, Oglinzi/Răuceşti, Petricani, Valeau Ursului şi Ştefan cel Mare (singurul liceu special din judeţ redevine, astfel, şcoală profesio-nală – cum a fost până în 2009, sub denumirea „şcoala de arte şi meserii’’). Surprinzător, lor li se adaugă, deşi îşi va păstra titulatura, Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida“ Piatra-Neamţ – care a primit dreptul de a înfiinţa o singură clasă a IX-a de profesională, şi interdicţia de a mai constitui vreo clasă a IX-a de liceu.
O soartă şi mai ingrată are Liceul Tehnologic Dămuc. Apărut în peisaj, în 2007, ca şcoală de arte şi meserii, şi rebotezat liceu tehnologic doi ani mai târziu („reforma Andronescu“), liceul din Dămuc îşi trăieşte ultimele luni. De la toamnă, dat fiind faptul că oricum funcţionează cu o singură clasă de profesională, iar numărul de elevi este tot mai mic, unitatea de învăţământ va redeveni şcoală gimnazială cu personalitate juridică, în componenţa căreia va rămâne şcoala din satul Huisurez.
Pe de altă parte impunerea unui număr mult mai mare de clase de profesională nu va produce efecte chiar peste tot. Liceele tehnologice „Spiru Haret“ Piatra-Neamţ şi „Vasile Conta’’ Târgu-Neamţ nu vor fi obligate să înfiinţeze clase de profesională – decizia fiind luată în Consiliul de Administraţie al Inspectoratului Şcolar – deoarece la cele două unităţi de învăţământ, ratele de promovare ale examenului de bacalaureat au fost, în ultimii cinci ani, de peste 90%.
(Liviu ILIE)