Acasă Administratie Şantier după şantier la Secţia Pediatrie

Şantier după şantier la Secţia Pediatrie

2475
1
DISTRIBUIȚI

Reabilitarea şi modernizarea Pediatriei Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Piatra-Neamţ, proiectul care poate înlocui cu succes un ghid de proaste practici investiţionale, va beneficia de un şantier intrat  în prelungirile prelungirilor. Lucrările vor fi gata, aşa cum anunţă oficialii SJU, la mijlocul lunii mai a.c., deşi ele ar fi trebuit să fie gata la 1 aprilie. Reamintim că, finalizarea lucărilor au fost amânată de încă vreo şapte ori până acum, motivele cele mai invocate fiind pauzele de lucru puse pe seama intemperiilor. De altfel, „vremea“ a fost nefavorabilă pe mai tot parcursul desfăşurării acestui proiect, dacă ţinem cont că, în urma unui control din 2017, Camera de Conturi evidenţia „contracte încheiate între contractanti şi subcontractanţi nominalizaţi în ofertă/declaraţi ulterior, care nu sunt în concordanţă cu oferta“, în valoare de aproximativ 650.000 de lei. La aceasta      s-au adăugat şi mărturiile mai multor medici care au declarat, în mai multe rânduri, că mobilierul şi aparatura me-dicală achiziţionată în cadrul acestui proiect sunt de calitate îndoielnică şi nepotrivite pentru cerinţele secţiei. O parte din aceste achiziţii au fost supraevaluate, aspecte care au reieşit din controlul Camerei de Conturi, dar care, spun surse din cadrul Consiliului Judeţean (CJ), s-au stins, deoarece SJU a cerut ca acest prejudiciu să nu fie recuperat. Surprinzător, ce-rerea spitalului a fost admisă.

Până acum, reabilitarea şi modernizarea secţiei a înghiţit peste 15 milioane de lei, bani veniţi de la Ministerul Sănătăţii (MS) şi CJ. Suma amintită este insuficientă pentru a termina şarada din jurul acestor lucrări, despre care atât reprezentanţii CJ, cât şi cei ai SJU, evită să vorbească într-un mod transparent. Aşadar, după mijlocul lunii mai, se va impune realizarea unor lucrări suplimentare, de peste un milion de lei, sumă care a reieşit în urma unei expertize efectuate anul trecut.

„Am cerut să se respecte legea şi proiectul. În momentul în care avem, din urmă, lucrări suplimentare, care se leagă de ceea ce facem şi azi, şi mâine şi poimâine, ele automat vor fi indispensabile pentru finalizare. Dar asupra legalităţii lor există o problemă, o soluţie juridică, corectă, pe care o căutăm permanent şi noi, şi Consiliul Judeţean ca să putem finaliza aceste lucruri. Repet, totul într-o formă legală, corectă din punct de vedere juridic, pentru aceste lucrări suplimentare care nu vor putea să explice pentru mulţi de ce nu putem finaliza această investiţie“, a precizat dr. Codruţ Munteanu, managerul SJU. În esenţă, aceste lucrări suplimentare vor fi puse în cârca unui responsabil sau vor constitui baza unui nou proiect care va implica alţi bani.  (T. MARIAN)

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.