l Tribunalul Neamţ a acceptat cererea E.On privind intrarea în faliment a societăţii ce asigura furnizarea agentului termic în municipiul Piatra-Neamţ l primăria pietreană urgentează rezolvarea problemei privind asigurarea căldurii şi apei calde către cetăţeni
Societatea Locato a intrat în faliment. Tribunalul Neamţ a admis cererea formulată de creditorul E.On Energie România SA privind intrarea societăţii Locato în fa-liment. Decizia executorie a fost dată în şedinţa din 1 octombrie, fiind amânată de pe 24 septembrie. Locato are la dispoziţie 30 de zile să facă apel la soluţia dată. Cunoscând perfect situaţia şi faptul că ar reprezenta un dezastru pentru oraş, Primăria Piatra-Neamţ a încercat mai multe negocieri cu E.On pentru a evita intrarea în faliment a societăţii ce a asigurat furnizarea agentului termic în municipiul Piatra-Neamţ. În ultima perioadă, întâlnirile dintre reprezentanţii E.On şi autorităţile locale se îndesiseră şi chiar acestea din urmă păreau încrezătoare că furnizorul de energie ar putea accepta o eşalonare la plata datoriilor ale societăţii Locato, ceea ce ar mai fi câştigat timp pentru rezolvarea problemei furnizării căldurii şi apei calde în sezonul rece. Deznodământul a fost însă cel prognozat, iar acum primăria va trebui să urgenteze găsirea unei soluţii pentru asigurarea apei calde şi căldurii cetăţenilor încă branşaţi la sistemul centralizat de furnizare al agentului termic. Judecătorii au desemnat ca lichidator pentru Locato firma Euroinsolv SPRL, ce va percepe un comision de 7% din actele şi operaţiunile de lichidare.
„În temeiul articolului 107 alineatul 2 din Legea privind procedura insolvenţei, dispune dizolvarea societăţii debitoare şi ridicarea dreptului de administrare al debitorului. Obligă pe administratorul statutar să predea lichidatorului judiciar, gestiunea împreună cu lista actelor şi operaţiunilor efectuate după deschiderea procedurii, în termen de 10 zile de la pronunţarea prezentei. Dispune notificarea deschiderii procedurii de faliment de-bitorului, creditorilor şi Oficiului Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Neamţ, pentru efectuarea menţiunii, precum şi publicarea în Buletinul procedurilor de insolvenţă. Fixează termenul limită pentru depunerea cererilor creanţelor născute în cursul procedurii la 03.11.2014. Fixează termenul limită pentru verificarea creanţelor născute în cursul procedurii, întocmirea, afişarea şi comunicarea tabelului suplimentar al creanţelor la 03.12.2014. Fixează termenul limită pentru depunerea contestaţiilor la creanţele născute în cursul procedurii la 18.12.2014. Fixează termenul pentru soluţionarea contestaţiilor la creanţele născute în cursul procedurii la 21.01.2014. Fixează termenul limită pentru întocmirea şi afişarea tabelului definitiv consolidat al creanţelor la 16.02.2014. În temeiul articolului 113 din Legea privind procedura insolvenţei, dispune sigilarea bunurilor din averea debitorului şi îndeplinirea celorlalte operaţiuni de lichidare. Executorie. Cu apel în termen de 30 de zile de la comunicare. Stabileşte termen pentru conti-nuarea procedurii la data de 21.01.2015“, se arată în soluţia dată de Tribunalul Neamţ.
Alături de E.On Energie România, vor să-şi recupereze pierderile de la Locato încă 14 firme şi instituţii, printre care Administraţia Fondului de Mediu, Direcţia de Taxe şi Impozite Piatra-Neamţ, Publiserv, Grup Est Security, Aqua Calor, Apa Serv sau Banca Carpatica.
Pietrenii rămân fără apă caldă şi căldură
Ca o primă măsură de la intrarea în faliment a societăţii Locato, efectele negative nu au întârziat să apară. Astfel, în cel mult două săptămâni E.On va întrerupe, pe termen nedeterminat, furnizarea gazului către locuinţele branşate la sistemul centralizat de încălzire, lăsându-i pe oameni în frig şi fără apă caldă. Din acest motiv, Primăria Piatra-Neamţ s-a văzut nevoită să caute soluţii urgente pentru a rezolva această criză, ce ar putea escalada odată cu venirea iernii. Soluţia găsită ar fi montarea de centrale termice şi convectoare de căldură acolo nu există şi nu sunt posibilităţi materiale ca cetăţeanul să-şi facă singur achiziţia. Sub ameninţarea timpului, Primăria Piatra-Neamţ a început deja achiziţia convectoarelor şi a centralelor termice pentru chiriaşii din blocurile racordate la sistemul centralizat de încălzire.
„Din păcate nu poate fi evitată procedura falimentului de aceea am început deja aplicarea planului de măsuri în ceea ce înseamnă asigurarea surselor de încălzire atât pentru asociaţiile de proprietari cât şi pentru chiriaşii noştri. Vom finaliza discuţiile cu asociaţiile de proprietari afectate de situaţia Locato. Avem deja informarea primită de la E.On în ceea ce înseamnă procedura de preluare a centralelor şi de încheiere a contractelor de furnizare a gazului“, a declarat viceprimarul Aurelia Simionică.
Pietrenii care au mers pe varianta de a-şi achiziţiona singuri centrale termice de apartament, urmând ca sumele cheltuite să fie compensate din chirie, pot deja începe montarea instalaţiilor. În ceea ce priveşte asociaţiile de proprietari care până acum primeau agent termic prin sistemul centra-lizat, acestea urmează să preia centralele existente şi să încheie contracte direct cu furnizorul de gaz. Chiar dacă mai există o şansă de a schimba soarta Locato prin atacarea hotărârii instanţei de judecată, toate procedurile de achiziţii de centrale şi convectoare vor continua, pentru că vine iarna şi nu este timp de pierdut. Din acest motiv, astăzi, a fost convocată, de îndată, o şedinţă de Consiliu Local în care se vor aproba noi măsuri pentru asigurarea furnizării agentului termic către populaţia din Piatra-Neamţ.
„După ultima rectificare bugetară am demarat deja procedura de achiziţie pentru convectoare şi centrale termice“, a mai declarat viceprimarul Aurelia Simionică.
(Ioana CALIŢCHO)